V Indiji so v zadnjem dnevu potrdili 78.761 novih okužb s koronavirusom in s tem zabeležili nov dnevni rekord okužb na svetovni ravni. Foto: EPA
V Indiji so v zadnjem dnevu potrdili 78.761 novih okužb s koronavirusom in s tem zabeležili nov dnevni rekord okužb na svetovni ravni. Foto: EPA

Oblasti v Budimpešti so v zadnjem dnevu potrdile 292 novookuženih z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije. Več kot sto okuženih v enem dnevu so prvič potrdili v petek, 132, v soboto pa že 158. Število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu je na Madžarskem 8,2, kar je sicer še vedno veliko nižja številka kot v državah v regiji.

Rast števila novih okužb strokovnjaki pripisujejo neodgovornemu obnašanju ljudi, predvsem mladih, pa tudi povečanemu številu testiranj.

Zaradi naraščanja števila okužb bo Madžarska v torek zaprla meje za tujce, vstop v državo bo dovoljen le izjemoma. Madžarski državljani in tujci s stalnim prebivališčem bodo morali ob vrnitvi na Madžarsko v 14-dnevno karanteno, razen če bodo imeli dva negativna testa na covid-19, je v petek sporočila madžarska vlada. Še naprej bo možen tranzit za vse potnike, ki pa se ne bodo smeli zadrževati v državi.

Do zdaj se je na Madžarskem z novim koronavirusom okužilo 5961 ljudi, za boleznijo covid-19 pa je umrlo 614 okuženih, 3759 jih je ozdravelo.

Na Otoku največ okuženih od junija

Združeno kraljestvo je potrdilo 1715 dnevnih okužb, kar je največ po 4. juniju, pri čemer je v zadnjih 28 dneh za covidom-19 umrla ena oseba.

Medtem ko vladni podatki kažejo, da je za covidom-19 skupno umrlo 41.499 okuženih, podatki statističnega urada kažejo nekoliko višje število, in sicer kar 57.200, poroča Guardian. Skupno število vseh okuženih je 334.467.

Včeraj 31 okužb in Srbija ni več na rdečem seznamu

V ZDA okuženih več kot šest milijonov ljudi

Število okuženih z novim koronavirusom v ZDA, ki imajo še vedno najvišje število tako okuženih z novim koronavirusom kot umrlih za covidom-19 na svetu, se približuje šestim milijonom. Iz zveznih držav Iowa, Severna Dakota, Južna Dakota in Minnesota poročajo o porastu dnevnih okužb, v Montani in Idahu pa imajo rekordno število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19.

Indija z dnevnim rekordom okužb na svetu

V Indiji so v zadnjem dnevu potrdili 78.761 novih okužb s koronavirusom in s tem potrdili nov dnevni rekord okužb na svetovni ravni. Indija, kjer se je do zdaj okužilo 3,5 milijona ljudi, je za ZDA in Brazilijo tretja država z največ potrjenimi primeri covida-19.

Prejšnji dnevni rekord števila okužb z novim koronavirusom so 17. julija potrdili v ZDA, ko je bilo 77.638 novookuženih v enem dnevu.

Sorodna novica 262 novih okužb - pri Hrvatu v štirih mesecih dvakrat potrdili okužbo

V Indiji, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, je do zdaj zaradi covida-19 umrlo 63.000 ljudi.

Kljub hitremu širjenju virusa in rekordnim številkam pa indijske oblasti rahljajo omejitvene ukrepe, ki so jih sprejele v boju proti epidemiji. S tem skušajo oživiti gospodarstvo, ki je zaradi epidemije zelo prizadeto, milijoni Indijcev pa so ostali brez zaposlitve. Indijsko ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da bo od septembra znova dovoljeno zbiranje do 100 ljudi na kulturnih in športnih prireditvah ter političnih zborovanjih.

Po svetu več kot 25 milijonov okuženih

Število okuženih z novim koronavirusom po svetu pa je preseglo 25 milijonov. Poleg Indije sta največji žarišči izbruha ZDA, kjer so potrdili 5,9 milijona okužb, in Brazilija, kjer se je doslej okužilo 3,8 milijona ljudi. V svetu je doslej po podatkih APF-ja zaradi covida-19 umrlo več kot 840.000 ljudi.

Mutacija virusa v Indoneziji

Iz Indonezije pa poročajo o višjem številu obolelih z novim koronavirusom, ki je mutiral. Virus je nalezljiv, a v blažji obliki. Na inštitutu za molekularno biologijo v Džakarti Eijkman so mutacijo virusa označili kot D614G. Sev virusa, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija februarja potrdila v Evropi in ZDA, so zdaj potrdili še v Singapurju in Maleziji.

V Indoneziji je skupno število okuženih 172.053, za covidom-19 je umrlo 7343 obolelih.