Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Intervjuji s strokovnjaki - Arhiv

20 v 2020 "Če bomo imeli srečo in dovolj volje za cepljenje, bi se večino nevarnosti lahko znebili do jeseni"

Mikrobiolog Alojz Ihan je po že nekaj dneh prihoda novega koronavirusa v naše okolje pravilno napovedal, da bo z nami najmanj eno leto. Po iznajdbi cepiva pa verjame, da bi bilo lahko večino tegob konec že s tem valom.

Novi koronavirus "Nova različica koronavirusa na Otoku vzbuja skrb"

Čeprav še vedno ni dovolj dokazov, britanski virolog in komunikator znanosti dr. Chris Smith opozarja, da "opazujemo virus pri začetnih korakih, da se začne še učinkoviteje širiti."

Tudi Slovenija pripravlja ukrepe v povezavi z novim sevom

Novi koronavirus Tudi Slovenija pripravlja ukrepe v povezavi z novim sevom

V povezavi z mutiranim sevom novega koronavirusa je predsednik vlade Janez Janša sporočil, da so pripravili ukrepe za zaporo meja, ker obstaja možnost, da je mutirani virus tudi v nekaterih drugih državah EU-ja.

Infektolog Trampuž: V Sloveniji ni smiselno rahljati ukrepov

Novi koronavirus Infektolog Trampuž: V Sloveniji ni smiselno rahljati ukrepov

"Premisliti bo treba, katere ukrepe bo treba uvesti, verjetno to niso omejevanje na občine niti nošenje mask na prostem, temveč pametnejši ukrepi, ki se nanašajo na zaprte prostore," meni o slovenskih ukrepih dr. Andrej Trampuž.

Intervju "S sproščanjem ukrepov dajemo lažno upanje, da je rešitev za vogalom"

"Vsi smo že zelo utrujeni od epidemije. Ukrepi so aktivni že dva meseca in očitno ne pomagajo dovolj. Iz tega razloga je marsikomu težko upoštevati ukrepe," pravi ime tedna na Valu 202 Luka Renko, pobudnik portala Sledilnik Covid-19.

Alojz Ihan: Cepijo naj se tudi ljudje, ki so preboleli covid-19

Cepiva in mi (4) Alojz Ihan: Cepijo naj se tudi ljudje, ki so preboleli covid-19

Od cepiv proti covidu-19 pričakujemo, da bodo izzvala učinkovitejši in dolgotrajnejši imunski odziv kot po samem prebolevanju bolezni covid-19, pravi vodja Katedre za mikrobiologijo in imunologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani prof. dr. Alojz Ihan.

Štrukelj: Rezultati kažejo, da nas bo cepivo proti covidu-19 ščitilo vsaj leto dni

16.930 interesentov za cepljenje Štrukelj: Rezultati kažejo, da nas bo cepivo proti covidu-19 ščitilo vsaj leto dni

Zaščiteni bomo od sedem do devet dni po drugem odmerku cepiva. Svetujemo, da se nosečnice ne cepijo, tistim, ki načrtujejo zanositev, pa svetujemo, da zanosijo dva meseca po cepljenju, je pojasnil profesor na fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj.

Sledilnik "Dejstvo je, da že en mesec stopicamo na mestu"

"Pričakujemo, da bomo podatke dobivali redno od NIJZ-ja," je o zapletu glede podatkov, ki jih sledilnik za covid-19 prvič to jutro ni dobil, dejal eden pobudnikov projekta Luka Renko, ki trenutno koronavirusno situacijo označuje kot "daleč od dobre".

Infektolog Trampuž: Podatki kažejo, da je cepivo izjemno učinkovito. To nas navdaja z optimizmom.

Oddaja Ultrazvok Infektolog Trampuž: Podatki kažejo, da je cepivo izjemno učinkovito. To nas navdaja z optimizmom.

Epidemija covida-19 se decembra zagotovo ne bo umirila. Vemo, da bodo cepljenja šele januarja in cepljenje bo edino, ki bo obrnilo ta trend, opozarja infektolog Andrej Trampuž, ki deluje v največji evropski bolnišnici Charite v Berlinu.

Rozman: Moj nasvet je, da je treba ukrepe nadaljevati

Prerazporejanje kadrov Rozman: Moj nasvet je, da je treba ukrepe nadaljevati

Vsi iščemo neko luč na koncu predora, da se malo opogumimo, da so ukrepi oziroma ravnanje državljanov ustrezni, da se bo epidemija obrnila navzdol, pravi direktor Golnika in član vladne svetovalne skupine Aleš Rozman.

Splošno nošenje mask deluje kot cepljenje

Intervju Splošno nošenje mask deluje kot cepljenje

Znanost že pozna odgovore na nekatera ključna vprašanja o covidu-19. Zdaj tako vemo, kako kužen je novi koronavirus.

Dr. Vojko Flis: Nikakršne primerjave z gripo ni

Novi koronavirus Dr. Vojko Flis: Nikakršne primerjave z gripo ni

Prof. dr. Vojko Flis je generalni direktor UKC-ja Maribor in profesor na mariborski medicinski fakulteti. Pravi, da takšnega povečevanja števila hudo bolnih ne pomni in da plujemo med Scilo in Karibdo.

Jereb:

Vodja covidnega oddelka Jereb: "Če pogledamo trenutne posteljne kapacitete, smo praktično zasedeni"

"Če spremenimo infekcijsko kliniko v covidno bolnišnico, bi lahko na intenzivnem oddelku sprejeli do 26 kritično bolnih bolnikov, na navadnem 45, morda 50," pravi Matjaž Jereb, vodja covidnega oddelka na infekcijski kliniki v kliničnem centru v Ljubljani.

Novi koronavirus "Švedi sledijo priporočilom, ker si to iskreno želijo"

Švedska strategija spopadanja z novim koronavirusom morda ni primerna za vse države, zlasti pa ne za tiste, v katerih je raven zaupanja v oblast nižja, poudarja švedska novinarka Amina Manzoor.

Novi koronavirus "Čredna imunost brez cepiva je le fantazija"

Nele Brusselaers, magistrica medicine, bolnišnične higiene in obvladovanja okužb ter epidemiologije, meni, da se Švedska zajezitve epidemije ni lotila na pravi način.

Novi koronavirus "To, da smo mladi in zdravi, nas pred poznejšimi zapleti covida 19 ne ščiti"

Največja neznanka covida-19 ostaja, katerega obolelega bo doletel težji potek bolezni, pri kom bodo torej sledili zapleti. Za zdaj poznamo kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo na to.

Intervju "Nikoli nismo rekli, da uporaba mask ni koristna"

Če bomo spremenili način življenja, se ne bomo zaščitili le pred novim koronavirusom, ampak tudi pred prihodnjimi, poudarja Margaret Ann Harris, predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije.

Zdravje "V živo spremljamo, kako se odvija znanost"

Znanost razvija teste, ki prepoznajo novi koronavirus v obdobju, ko smo kužni. Teži se k testom za domačo uporabo, je o napredku pri testiranjih dejala imunologinja Vesna Pulko iz raziskovalnega centra družbe Roche v Zürichu.

Novi koronavirus "Tudi španska gripa je trajala dve težki sezoni"

"Menim, da večina Slovencev zna ločiti lažne novice od pravih, da ukrep nošenja mask ni političen ukrep," pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, zdravnica Tina Bregant.

Novi koronavirus "Upamo, da se bo do pomladi 2021 življenje vrnilo v normalne tirnice"

"Covid-19 je zelo težka bolezen in ni navadna gripa. Ko se bolezen hitro prenaša, ko so bolnišnice polne, so rezultati zelo slabi in za to boleznijo umre veliko bolnikov," je dejal zdravnik Ognjen Gajić s prestižne klinike Mayo.

Stran 1 od 2
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov