Potrditev cepiva pomeni, da izpolnjuje mednarodne standarde na področjih varnosti, učinkovitosti in proizvodnje. Foto: Reuters
Potrditev cepiva pomeni, da izpolnjuje mednarodne standarde na področjih varnosti, učinkovitosti in proizvodnje. Foto: Reuters

Uvrstitev cepiva na seznam WHO-ja pomeni, da lahko države hitro odobrijo in uvozijo cepivo, zlasti tiste, ki nimajo lastnih regulatorjev za cepiva. Prav tako odpira vrata v pobudo Covax, katere namen je zagotovitev pravičnega dostopa do cepiva po vsem svetu, zlasti v revnejših državah. Za zdaj sta v pobudo vključeni le cepivi AstraZenece in v manjši meri Pfizerja.

Cepivo je bilo sicer v uporabi že v več državah po svetu, med drugim v Čilu, Braziliji, Indoneziji, Mehiki, na Tajskem in v Turčiji. Do konca letošnjega maja so porazdelili več kot 600 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19.

Za zaščito potrebna dva odmerka

Sorodna novica EU vzpostavil sistem za varno pregledovanje digitalnih potrdil

S cepivom podjetja Sinovac se lahko cepi starejše od 18 let. Potrebna sta dva odmerka, pri čemer drugi odmerek sledi v obdobju med dvema in štirimi tedni po prvem cepljenju.

Ena od prednosti cepiva podjetja Sinovac pa je, da se lahko shranjuje v hladilniku na temperaturi med dvema in osmimi stopinjami Celzija.

Prepreči hude simptome in hospitalizacijo

Raziskave so pokazale, da cepivo Sinovac pri več kot polovici cepljenih ščiti pred simptomatično okužbo, v 100 odstotkih pa prepreči hude simptome in hospitalizacijo, poroča BBC.

"Svet obupano potrebuje več cepiv proti covidu-19, da bi lahko naslovili velike neenakosti po vsem svetu," je dejala pomočnica generalnega direktorja WHO-ja za dostop do zdrave hrane Mariangela Simao. Ob tem je proizvajalce cepiv pozvala, naj sodelujejo v programu za razdelitev cepiv Covax, "naj delijo svoje znanje in informacije, da nam bo uspelo zajeziti epidemijo".

WHO je pretekli mesec za nujno uporabo odobril cepivo kitajskega proizvajalca Sinopharm, še pred tem pa cepiva proizvajalcev Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson in AstraZeneca.