Nekatera italijanska mesta so se spremenila v mesta duhov. Foto: Reuters
Nekatera italijanska mesta so se spremenila v mesta duhov. Foto: Reuters

Od petka se je v Italiji okužilo novih 1200 ljudi. Bolezen covid-19 je v tej državi zahtevala 233 življenj, kar je največ zunaj Kitajske. V petek je v Italiji zaradi novega koronavirusa umrlo 49 ljudi, v soboto pa 36, zato so se oblasti odločile, da bodo na pomoč poklicale tudi upokojene zdravnike. Do zdaj je okrevalo 589 ljudi, 567 ljudi pa se zdravi na intenzivni negi.

Najhuje prizadeta mesta bodo praktično zaprta

Zvečer je v medije prišel osnutek dekreta, ki ga pripravlja italijanska vlada in bi veljal za Lombardijo in še enajst drugih najbolj prizadetih provinc oziroma mest, to so Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Benetke, Padova, Treviso, Asti in Alessandria. Na teh območjih predlagajo podaljšanje zaprtja vseh izobraževalnih ustanov do 3. aprila. Domačini teh območij ne bodo smeli zapuščati, razen v izjemnih primerih, prav tako vanje ne bodo smeli vstopati tujci, tako da gre za t. i. rdeča območja. Noben zdravstveni delavec ne bo smel oditi na dopust, do nadaljnjega bodo sodeč po predlogu na teh območjih zaprte tudi telovadnice, bazeni, zdravstveni centri, ob koncih tedna pa tudi nakupovalna središča. Ukrep naj bi veljal od 8. marca do 3. aprila.

Zingaretti je prvi vidni evropski politik, ki se je okužil z novim koronavirusom. Foto: Reuters
Zingaretti je prvi vidni evropski politik, ki se je okužil z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Okužen tudi vodja demokratske stranke

Med okuženimi je tudi vodja italijanske vladne levosredinske Demokratske stranke Nicola Zingaretti. To je prvi vidni evropski politik, ki se je okužil s tem virusom. V zapisu na Facebooku je Zingaretti sporočil, da je okužen, ob tem pa navedel, da se počuti dobro, in ponovil poziv javnosti, da ni razlogov za paniko.

Italijanska vlada je medtem na seji, ki je potekala v noči s petka na soboto, sprejela več ukrepov v boju zoper širjenje koronavirusa. Med drugim so začeli na pomoč klicati upokojene zdravnike, s čimer bi lahko zdravstveno osebje okrepili z okoli 20.000 ljudmi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako nameravajo v naslednjih dneh povečati število postelj v intenzivni terapiji s 5000 na 7500.

Evropska komisija podprla Italijo

Enkratni izdatki, ki jih bo Italija namenila za ukrepe za boj proti epidemiji novega koronavirusa, ne bodo upoštevani pri oceni skladnosti javnih financ s fiskalnimi pravili, je Italiji v pismu, ki je bilo danes objavljeno na Twitterju, sporočila Evropska komisija. Italija je v četrtek napovedala, da bo za paket ukrepov za boj proti izbruhu koronavirusa namenila 7,5 milijarde evrov, kar bo verjetno pomenilo, da bodo izdatki od ciljnega proračunskega primanjkljaja odstopali za 6,35 milijarde evrov.

Izpraznjene postaje in letališča

Pospešeno širjenje virusa je izpraznilo italijanske železniške postaje in letališča, Rim pa se je iz izjemno obiskanega mesta spremenil v mesto duhov. Številne mestne restavracije so bile v petek zvečer zaprte. V današnjih jutranjih urah je ostalo podobno. Celo znana ulica, ki vodi od rimskega Koloseja in vzdolž Foruma, je bila povsem zapuščena.

Zaradi drastičnega upada obiskovalcev se italijanske oblasti bojijo, da bi gospodarstvo kmalu lahko ponovno zdrsnilo v recesijo. Največja skrb vlade pa je, da bi se okužba z novim koronavirusom z bogatejšega severa začela širiti na revnejši in medicinsko slabše opremljeni jug.

V Vatikanu so prvo okužbo na eni njihovih klinik zaznali v četrtek. Od takrat izvajajo stroge varnostne ukrepe, da bi pri zdravju ohranili 450 večinoma starejših prebivalcev.

Zaradi skrbi glede novega koronavirusa papež Frančišek nedeljske molitve tokrat ne bo vodil z okna s pogledom na Trg sv. Petra, ampak bo potekala v knjižnici papeške palače in jo bodo neposredno prenašali na spletni strani vatikanskih novic Vatican News in na zaslonih na Trgu sv. Petra.

Novi koronavirus bo vplival tudi na italijansko gospodarstvo, še posebej na turizem. Foto: Reuters
Novi koronavirus bo vplival tudi na italijansko gospodarstvo, še posebej na turizem. Foto: Reuters

Na Malti okužena 12-letnica

O prvem primeru okužbe z novim koronavirusom poročajo z Malte. Okužena je 12-letnica, ki se je z družino pred dnevi vrnila s potovanja v Italiji. Ko se je družina, katere člani so še njena sestra, mama in oče, v torek vrnila iz Rima, se je takoj samoizolirala, tako da so imeli vsi štirje družinski člani le minimalne stike z drugimi ljudmi, je sporočil malteški minister za zdravje Chris Fearne.

Drugi človek, ki je bil v stiku z osebo, pri kateri so pozneje na Slovaškem potrdili okužbo s koronavirusom, pa je bila na testu za virus negativna, a je iz preventivnih razlogov v karanteni, je dodal.

Dvanajsti primer na Hrvaškem

Na Hrvaškem so potrdili še dvanajsti primer okužbe. Novi okuženi je bil v bližnjem stiku z drugim okuženim v Varaždinu. Portal časnika Jutarnji list dodaja, da je to četrti okuženi s koronavirusom v Varaždinu. Okužbe so doslej potrdili tudi pri treh ljudeh v Zagrebu in pri petih na Reki. Na Hrvaškem so do zdaj opravili več kot 300 testiranj, pod zdravstvenim nadzorom pa je 4000 ljudi, še poroča časnik.

V Malem Lošinju v karanteni manjša ladja

V Malem Lošinju je od četrtka 18 članov posadke na manjši potniški ladji preventivno v karanteni, en član posadke, ki ima blažje simptome prehlada, pa je od petka preventivno v reški bolnišnici in čaka na izid testa na okužbo z novim koronavirusom, je povedal vodja civilne zaščite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić. Kot je povedal za hrvaško tiskovno agencijo Hina, je ladja v četrtek prišla v ladjedelnico v Malem Lošinju na remont. Vse potnike, bilo jih je okoli 40, so pred tem izkrcali v Trstu. Večina je bila državljanov ZDA, ki so prek Italije in nato ljubljanskega letališča odpotovali v ZDA, je dodal. Poudaril je, da so člani posadke v karanteni preventivno, če pa bo potrjen sum okužbe z novim koronavirusom pri bolnem članu posadke, bodo izvedli predpisani postopek.

Še en primer okužbe so medtem potrdili v Bosni in Hercegovini, kjer so zaznali skupno tri okužbe, vse v srbski entiteti Republiki srbski.

Virus se širi tudi na zahodu Evrope

V Veliki Britaniji se je število potrjenih okužb zvišalo na 206, kar je 43 več v primerjavi s petkom. Dva obolela sta do zdaj umrla.

Število okuženih narašča tudi v Franciji in Španiji. Bolezen covid-19 je zahtevala življenja 16 Francozov (okuženih je več kot 700 ljudi) in desetih Špancev (okuženih je 475 ljudi).

Papeška molitev le prek medijev

Rusija: Po uradnih podatkih okuženih 10 ljudi

V Moskvi so medtem zaznali še pet primerov okužbe. Po podatkih tukajšnjih oblasti je v Rusiji okuženih deset ljudi, največ v Moskvi, o prvem primeru okužbe pa poročajo tudi iz Nižnega Novgoroda, ki je od Moskve oddaljen kakšnih 400 kilometrov. Vsi okuženi so se v zadnjih dneh vrnili iz Italije, je za Radio Slovenija poročala Vlasta Jeseničnik.

V glavnem mestu so zaradi širjenja koronavirusa razglasili povečano stopnjo pripravljenosti. V skladu z ukazom, ki ga je podpisal moskovski župan Sergej Sobjanin, morajo vsi prebivalci, ki so se vrnili iz držav z velikim številom obolelih za boleznijo covid-19, v 14-dnevno samoizolacijo.

V Sankt Peterburgu so odredili karanteno za študente, ki živijo v enem izmed tamkajšnjih študentskih domov, kamor se je pred dnevi vselil okuženi študent iz Italije. V mestu so odpovedali tudi junijski mednarodni gospodarski forum.