Največ okuženih in smrtnih žrtev v Evropi je v Italiji. Foto: Reuters
Največ okuženih in smrtnih žrtev v Evropi je v Italiji. Foto: Reuters

Medtem kot države iščejo načine za ustavitev širjenja okužb, na drugi strani potekajo intenzivna prizadevanja za razvoj zdravil za novi koronavirus. Evropska komisija in farmacevtska podjetja bodo v okviru pobude za inovativna zdravila (IMI) v razvoj zdravil in diagnostike za novi koronavirus vložili 90 milijonov evrov. Polovico sredstev naj bi zagotovili v okviru programa Obzorja 2020, preostalih 45 milijonov evrov naj bi prispevala farmacevtska podjetja.

Italija: 2.502 okuženih, 79 mrtvih

V Italiji se je danes število okuženih povišalo z 2036 na 2502, število mrtvih pa z 52 na 79. Po bolezni je ozdravelo 160 ljudi, je sporočila italijanska civilna zaščita. Med umrlimi v zadnjih 24 urah je tudi 55 let stara oseba, ki je najmlajša žrtev virusa v Italiji doslej. Visoko koncentracijo novookuženih so potrdili v Bergamu. Vodja civilne zaščite Angelo Borrelli je dejal, da je možno, da bodo tam uvedli novo rdečo cono, da bi tako zajezili širjenje novekga koronavirusa. Ko se je novi koronavirus najprej pojavil v Italiji, je vlada karantino uvedla na dveh območjih, v Lombardiji je bilo v karantini 10 mest, drugo manjše zaprto območje pa je bilo v sosednji regiji Benečija (Veneto).

V Furlaniji-Julijski krajini je potrjenih 13 okuženih, 12 med njimi jih je v hišni karanteni, eden pa je v bolnišnici v Udinah, kot poroča Il Piccolo, pa njihovo stanje ni zaskrbljujoče. V Miljah bo v sredo pripravljen objekt za karanteno, ki bo lahko sprejel 41 ljudi.

V Italiji so doslej odkrili okužbe v 19 od 20 dežel, življenje v številnih predelih, predvsem na severu, je v glavnem obstalo, odpovedane so uradne prireditve, med drugim tudi znameniti Vinitaly, ki bo namesto aprila potekal junija, poroča La Repubblica.

Gledališče La Fenice v Benetkah se je na epidemijo koronavirusa v severni Italiji, kjer so morali odpovedati uradne prireditve, odzvala s koncertoma brez poslušalcev. Pripravili so ju danes in v ponedeljek ter poslušalcem ponudili, da ju spremljajo v živo prek Youtuba. Italijanska vlada je zaradi širjenja novega koronavirusa preventivno odredila tudi omejitve števila ljudi v gondolah in kabinskih žičnicah na italijanskih smučiščih. Po odloku vlade iz Rima so lahko te zapolnjene le do tretjine zmogljivosti.

Papež ni okužen

Iz Vatikana poročajo, da papež Frančišek, ki zaradi prehlada in slabšega počutja že nekaj dni odpoveduje nekatere obveznosti, ni okužen z novim koronavirusom. 83-letni papež naj bi preventivno opravil test na koronavirus, ker je že več dni prehlajen, ima povišano telesno temperaturo in kašlja.

Prizor iz bolnišnice Spedali Civili v Brescii. Foto: Reuters
Prizor iz bolnišnice Spedali Civili v Brescii. Foto: Reuters

Vse več držav zapira vrata Italijanom

Vse več držav državljanom Italije ne bo več izdalo vizumov. Indija je danes sporočila, da zaradi epidemije novega koronavirusa ne bodo več izdajali vizumov za vstop v državo državljanom Italije, Kitajske, Irana, Južne Koreje in Japonske, torej držav, kjer so imeli doslej največ okuženih ali smrtnih žrtev. V ponedeljek so vstop italijanskim državljanom prepovedali Angola, Bahrajn in šest otoških držav v Tihem oceanu. Kitajska za tiste, ki prihajajo iz Italije, uvaja 14-dnevno karanteno. Za tak ukrep se je odločila tudi Nova Zelandija.

Že prejšnji teden je vsem, ki pripotujejo iz Italije, vstop v državo prepovedal Izrael. Javnost je vznemiril primer Italijana, ki ga je na letališču v Tel Avivu ustavila policija, čeprav živi v Bruslju in v preteklih tednih ni bil v Italiji.

Sorodna novica Iran bo začasno izpustil 54.000 zapornikov, mobiliziranih 300.000 vojakov

Italijanski zunanji minister Luigi di Maio je začuden nad vse večjim številom držav, ki zaradi novega koronavirusa prepovedujejo vstop italijanskim državljanom. "Jezi nas, da nekatere države naše sodržavljane zavračajo," je dejal in poudaril, da se bodo na nesmiselne prepovedi odzvali.

Francija: Štirje mrtvi, 204 okuženih

V Franciji, kjer so doslej našteli 204 okužene in štiri smrtne žrtve, je zaradi novega koronavirusa zaprtih okoli 120 osnovnih in srednjih šol v žariščih po državi. Med njimi sta departma Oise severno od Pariza ter Morbihan na zahodu države. Francoski predsednik Emmanuel Macron je posvaril, da bi lahko zdravstvena kriza trajala še več mesecev.

Poljska: Delo od doma

Na Poljskem, kjer še niso potrdili nobenega primera okužbe z novim koronavirusom, je parlament v ponedeljek sprejel zakonodajni sveženj o posebnih ukrepih za zajezitev širjenja virusa. Nova zakonodaja med drugim omogoča podjetjem, da zaposlenim odredijo delo od doma, medicinske opreme za boj proti koronavirusu pa ne bo treba kupovati prek javnih naročil. Zakon tudi povečuje pooblastila sanitarnega inšpektorata v primeru epidemije in uvaja nadomestilo za starše, ki bodo morali v primeru zaprtja šol ali vrtcev skrbeti za svoje otroke.

Nemška vlada je medtem vzpostavila krizni štab. Nekateri nemški politiki pozivajo k ukrepom, s katerimi bi zaščitili nemško gospodarstvo in preprečili recesijo.

Švica: vojaki morajo ostati v vojašnicah

Švicarska vojska pa je sporočila, da je po potrditvi prvega primera okužbe v svojih vrstah vsem vojakom odredila, naj ostanejo na območju vojašnic. Okužbo so potrdili pri vojaku, ki naj bi v ponedeljek začel orožne vaje, pred tem pa je prišel iz Milana v Italiji. Njegovo stanje je stabilno, tri vojake, ki z njim delijo sobo, pa so preventivno premestili v karanteno.

V norveškem pristanišču Haugesund se je medtem zasidrala nemška ladja za križarjenje, na kateri pri dveh potnikih sumijo na okužbo z novim koronavirusom. Ladja Aida Aura z okoli 1200 potniki naj bi v pristanišču ostala do rezultatov testov, domnevno okuženi nemški par pa je v karanteni v svoji kabini.

Iz Ukrajine medtem poročajo o prvem primeru okužbe. Gre za moškega, ki se je nedavno vrnil iz Italije. Za njegovo soprogo so preventivno odredili karanteno.

Svetovna rast nižja za 0,5 odstotne točke?

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v ponedeljek posvarila, da se bo svetovna rast zaradi koronavirusa letos v najboljšem primeru zmanjšala za 0,5 odstotne točke. Mednarodni denarni sklad in Svetovna banka sta sporočila, da bo zaradi novega koronavirusa vsakoletno aprilsko zasedanje v Washingtonu letos potekalo virtualno. V ameriški prestolnici se vsako leto aprila zbere okoli 10.000 vladnih uslužbencev, novinarjev, poslovnežev in drugih.

Sorodna novica Fed presenetil finančne trge in obresti znižal za pol odstotne točke

Britanska vlada naj bi se pripravljala na dolgotrajno pandemijo

Po predvidevanjih britanske vlade bi ob vrhuncu epidemije lahko zaradi bolezni z dela izostalo do dvajset odstotkov delovne sile. Vlada naj bi bila pripravljena na več mogočih scenarijev, od blage do hude in dolgotrajne pandemije.

Premier Boris Johnson je poudaril, da je vojska pripravljena pomagati policiji pri ohranjanju reda, če bo veliko policistov na bolniškem dopustu. Med predvidenimi ukrepi v primeru epidemije so zaprtje šol, delo od doma in zmanjšanje števila množičnih prireditev.

Podjetjem, ki bodo zaradi novega koronavirusa težko plačala davke, bodo omogočili davčne olajšave ali daljše roke za plačilo. Ob velikem številu obolelih bi lahko na delo poklicali nedavno upokojene zaposlene.