Učinkovitost cepiva je pri nosečnicah primerljiva s splošno populacijo, je pokazala raziskava. Foto: Reuters
Učinkovitost cepiva je pri nosečnicah primerljiva s splošno populacijo, je pokazala raziskava. Foto: Reuters

V raziskavi inštituta Clalit iz Tel Aviva je sodelovalo več kot 21.000 cepljenih in necepljenih nosečnic, ki so bile starejše od 16 let. Uporabljeno je bilo le mRNA-cepivo Pfizerja in BionTecha, saj v Izraelu uporabljajo le to cepivo.

V skupini cepljenih nosečnic so potrdili 131 okužb z novim koronavirusom, v skupini necepljenih pa 235. Skupini sta bili sicer primerljivi po številnih dejavnikih, kot so starost, mesec nosečnosti, izvor in kraj prebivanja.

Znanstveniki v raziskavi niso ugotavljali morebitnih reakcij in stranskih učinkov cepljenja.

Po prejetem drugem odmerku cepiva je bila učinkovitost cepiva 96-odstotna. Cepivo je bilo proti simptomatski okužbi učinkovito celo 97-odstotno, pri preprečevanju hudega poteka bolezni covid-19, za katero je potrebno bolnišnico zdravljenje, pa 89-odstotno. Med cepljenimi so poleg tega ugotovili zgolj en sam hud potek bolezni in nobene smrti.

Znanstveniki pod vodstvom Noe Dagan, ki so izsledke raziskave objavili v strokovni reviji Nature Medicine, upajo, da bi lahko dokazi o učinkovitosti cepiva prispevali tudi k večji naklonjenosti cepljenju proti covidu-19 med nosečnicami.

Raziskava ni vključevala delte

Raziskavo so sicer izvedli v obdobju, ko je v Izraelu krožila predvsem različica novega koronavirusa alfa. Trenutno v državi, podobno kot drugje po svetu, prevladuje bolj nalezljiva različica delta, proti kateri so cepiva nekoliko manj učinkovita.

V Sloveniji je Združenje za perinatalno medicino izdalo mnenje, da je na podlagi trenutnih dokazov strokovno upravičeno cepljenje nosečnic proti covidu-19 z mRNA-cepivi.

Cepiva mRNA so sestavljena iz molekule, imenovane informacijska RNA (mRNA), ki vsebuje navodilo za izdelavo proteina bodice S. To je protein, ki je sicer na površini virusa SARS-CoV-2 in ga virus potrebuje za vstop v celice človeka. Imunski sistem prepozna protein kot tujek in proti njemu tvori protitelesa. mRNA se v celici hitro razgradi, imunski odziv pa se shrani.

Če pozneje oseba pride v stik z virusom SARS-CoV-2, ga bo imunski sistem prepoznal in bo pripravljen telo braniti pred njim. mRNA-cepiva omogočajo tvorbo imunskega odgovora proti virusom brez izpostavitve virusu, niti v mrtvi ali oslabljeni obliki.

Kmalu zadovoljeno svetovno povpraševanje po cepivih

Podatkovni strokovnjaki so na srečanju v Ženevi napovedali, da bodo imele ZDA, Kanada, Velika Britanija in Evropska unija do konca meseca na voljo toliko odmerkov cepiv proti covidu-19, da bodo lahko drugim državam namenile približno 500 milijonov odmerkov, ne da bi pri tem kakorkoli škodovale lastnim kampanjam cepljenja.

Britansko podjetje Airfinity, ki je specializirano za podjetniške in znanstvene podatke, je tudi napovedalo, da bodo cepiva proti covidu-19 postala dostopnejša, saj bo do konca leta na voljo 12 milijard odmerkov cepiv. Približno polovico teh odmerkov bodo proizvedli kitajski proizvajalci, drugo polovico pa zahodna podjetja. Trenutno je proti covidu-19 statistično gledano polno cepljen skoraj vsak tretji Zemljan.

Najnovejši podatki še kažejo, da so cepiva proti virusu sars-cov-2 zelo učinkovita proti okužbam in zlasti varujejo pred hudim potekom covida-19. To velja tudi za okužbe z različico novega koronavirusa delta, so še sporočili iz Airfinityja.

Ob tem je vodja Airfinityja Rasmus Bech Hansen izpostavil, da je bil v senci vprašanja cepiv proti covidu-19 dosežen napredek tudi pri zdravljenju covida-19. Trenutno je tako na voljo osem splošno priznanih terapij. Ta razvoj je po njegovih besedah rešil milijone življenj.