Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Predstavniki nemške policije so opozorili, da so zlikovci že začeli prodajati ponarejena dokazila o cepljenju, to pa bo, kot kaže, težko zajeziti, poroča Deutsche Welle.

Sorodna novica V Nemčiji imajo cepljeni odslej več pravic od necepljenih

V Nemčiji je v nedeljo začela veljavo nova zakonodaja, po kateri so cepljeni in prebolevniki izvzeti iz številnih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 in imajo več pravic – lahko se neomejeno družijo, nočna omejitev gibanja zanje ne velja.

Nemška vlada pa je v sredo tudi privolila, da spusti v državo cepljene potnike in prebolevnike brez karantene ali testiranja.

Potrdila uvedli brez posvetovanja s policijo

Policija opozarja, da bi potencialno okuženi posamezniki lahko s pomočjo ponarejenih dokumentov zaobšli obvezne karantene posameznih držav ali pa dostopali do prostorov, ki sicer zahtevajo negativni test na koronavirus, kot so restavracije.

"Težava že obstaja danes in bo ostala problematika še kar nekaj časa, saj se bo cepljenost povezovala s privilegiji in prednostmi tako pri potovanjih kot pri dostopu do številnih drugih stvari, ki so necepljenim in netestiranim onemogočene," je za nemški časopis Handelsblatt povedal predsednik Zveze nemških detektivov (BDK) Sebastian Fiedler.

Fiedler pravi, da se zdi, da ko so politiki uvedli sprostitve za samo en del prebivalstva, nihče ni razmišljal o težavi, ki jo to predstavlja organom pregona. "Zame je težava s ponarejenimi cepilnimi potnimi listi tipičen primer novega fenomena, ki bi se ga dalo zlahka predvideti," je dejal.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Bodo organi pregona lahko dostopali do baz podatkov?

Pred ponaredki je posvaril tudi predsednik nemškega policjskega sindikata (DPolG) Rainer Wendt. "Cepilna potrdila so vse prej kot varna pred ponarejanjem," je dejal za časopis Osnabrücker Zeitung. "In za policijo je ponaredek na papirju, če ni ravno izjemno štorast, blazno težko prepoznati."

Wendt zato predlaga, da bi policija in cariniki dobili dostop do cepilne baze podatkov Instituta Roberta Kocha (RKI). Tovrstne podatke so do zdaj cepilni centri posredovali le anonimno, kar pa bi se moralo spremeniti, meni Wendt. "Podatki bi se morali popolnoma prenesti na RKI. Z imeni, osebnimi podatki in datumom cepljenja, prav tako bi se morali tam hraniti v obliki, do katere bi se lahko dostopalo."

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je dejal, da v Berlinu upajo, da bodo do konca junija začeli izdajati digitalno potrdilo, s katerim bo lažje dokazati, da je bila oseba cepljena z obema odmerkoma.