Kdo je odgovoren za zaplete z mobilno aplikacijo?

Zadrega z mobilno aplikacijo, ki preverja izpolnjevanje pogoja – preboleli, cepljeni, testirani – oziroma PCT: deluje, ne deluje in zdaj deluje. Najprej je razkrila preveč osebnih podatkov, zdaj naj bi jih po mnenju predsednika vlade premalo. Kdo bo odgovarjal, ko se bodo znova sprejemali omejevalni ukrepi? Predsednik vlade Janez Janša meni, da ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje, saj sta imela, kot je zapisal, vladna navodila, da naj pri aplikaciji upoštevata evropske standarde in ne birokratskih muh paradržave.

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Minister za zdravje Janez Poklukar na ta zapis Janše odgovarja: "Namen aplikacije je izvajanje PCT-protokola, ki zagotavlja vsem obiskovalcem prireditev ali storitev večjo varnost, dejstvo pa je, da največjo varnost predstavlja cepljenje, zato še enkrat prosim vse, da pristopijo k cepljenju."

Direktor NIJZ-ja Milan Krek je v telefonskem pogovoru za TV Slovenija dejal, da političnih sporočil ne želi komentirati in da glede aplikacije še vedno veljajo njihova stališča, ki so bila predstavljena na tiskovnih konferencah. "Tehnično je stvar postavljena, zdaj kako bo zakonsko in preostalo opredeljena, pa žal inštitut nima pri tem nič."

In kakšna so bila vladna navodila za izdelavo aplikacije, kdaj so dobili funkcijsko specifikacijo oz. zahteve, kaj mora imeti ta aplikacija? "Nismo dobili zahtev, ker v bistvu zahteva je bila, da objavimo aplikacijo, s katero bomo lahko brali QR-potrdila," je pojasnil Anže Kavšek z NIJZ-ja.

Sorodna novica Aplikacija PCT zdaj deluje. Poklukar: Za cepljenje potrebujemo narodno enotnost.

Epidemične razmere se slabšajo

Ob tem število novih potrjenih okužb še naprej raste, 135 so jih potrdili včeraj, gre za najvišje število po 9. juniju. In če do jeseni ne dosežemo vsaj 60-odstotne precepljenosti prebivalstva, vlado, kot kaže, čakajo zahtevne politične odločitve.

"Če tega ne bomo dosegli, bomo seveda morali posegati po drugih ukrepih, ki jih poznamo iz preteklih valov epidemije, vendar si nihče tega ne želi," je dejal Poklukar.

Po zadnjih podatkih je pri nas z vsemi predvidenimi odmerki cepljenih slabih 810 tisoč ljudi oziroma dobrih 38 odstotkov.