Nova aplikacija za preverjanje PCT-pogojev

Nova aplikacija za preverjanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) je že v fazi testiranja, ni pa še jasno, kdaj bo na voljo uporabnikom, je v izjavi za javnost pojasnil Anže Kavšek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Sorodna novica Špetič o aplikaciji za PCT: Tako slabo, kot bi jo delali študentje 1. letnika

Kavšek, ki je strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ-ju, je v izjavi medijem pojasnil, da so aplikacijo na svoji spletni strani objavili v petek, saj je bil dan prej objavljen vladni odlok, ki je predvideval preverjanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

"Mi samo izpolnjujemo zahteve, kar moramo narediti. V primeru odloka je bila želja, da se pripravi aplikacija tudi za uporabnike, in to smo naredili," je povedal. Kdaj so na NIJZ-ju prejeli zahtevo za vzpostavitev aplikacije za uporabnike, pa ne ve.

Sorodna novica Poklukar po sestanku z gostinci: Ugotovili smo, da smo v istem čolnu

Aplikacija je bila sicer ustvarjena že prej, uporablja jo policija na mejnih prehodih. Glede na odziv informacijske pooblaščenke pa so nemudoma ukrepali in onemogočili dostop do aplikacije, je dejal Kavšek in dodal, da so še isti dan začeli pripravljati novo aplikacijo, ki bo anonimna in bo zadostila pravnim podlagam.

Zahteva anonimnosti

"Glede zahteve za anonimnost vseh podatkov mora imeti nova aplikacija popolnoma novo arhitekturo in pristop, ki omogoča preverjanje PCT-potrdil," je povedal in dodal, da so jo danes začeli tudi testirati. Ob tem so zaznali nekaj težav, ker pa njihova odprava ni odvisna le od NIJZ-ja, Kavšek težko napoveduje, kdaj bo aplikacija popolnoma dostopna.

Medtem ko je v petek objavljena aplikacija omogočila vpogled v osebne podatke in status, ali je oseba cepljena, prebolela ali testirana, pa bo nova popolnoma anonimizirana in bo pokazala le, ali posameznik izpolnjuje pogoje ali ne. Sicer pa so aplikacijo nadgradili z izmenjavo pravil EU-ja, tako bodo slovenska pravila dosegljiva tudi drugim aplikacijam, pravila drugih držav pa bodo dosegljiva slovenski aplikaciji.

Zagotovil je, da si prizadevajo, da bo aplikacija delovala brezhibno na čim več različnih napravah, zato je njeno testiranje ključnega pomena.

Aplikacija ne omogoča shranjevanja podatkov

Zanikal je, da bi nova aplikacija omogočala tudi vpogled, ali je bila posamezna QR-koda v kratkem uporabljena še kje druge. Kot je pojasnil, aplikacija ne omogoča shranjevanja nobenih podatkov. Prav tako ni bilo mogoče v petek objavljeni aplikaciji le zakriti podatkov, ki se ne bi smeli prikazovati, saj po njegovih besedah aplikacija ni bila ustvarjena tako.

Sicer pa tistim, ki so aplikacijo v petek že naložili na svoje prenosne telefone, ta še deluje. "Aplikacijo smo umaknili s spleta, nemogoče je, da bi jo umaknili z naprav," je dejal Kavšek in vsem tem posameznikom sporočil, da je v izdelavi nova aplikacija, ki bo anonimna in bo v skladu s predpisi.

NIJZ zdaj pripravlja čisto novo PCT aplikacijo
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji
Okužbe predhodnih sedem dni

Ponedeljek - 106
Nedelja - 22
Sobota - 32
Petek - 93
Četrtek - 58
Sreda - 69
Torek - 111

1583 testov in 85 okužb

V torek so pristojni opravili 1583 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih izvidov je bilo 85, kar je 5,4 odstotka.

Opravljenih je bilo tudi 19.482 hitrih antigenskih testov, a pozitivni izvidi teh se dodatno preverjajo s PCR-testi.

V bolnišnicah se zdravi 28 covidnih bolnikov, od tega na intenzivni negi sedem, poroča sledilnik za covid.

Prejšnji torek je bilo potrjenih več okužb, in sicer 111.

Trenutno je v državi po neuradnih podatkih NIJZ-ja aktivnih 873 primerov okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 65.

Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za dva, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa se je zmanjšalo za štiri primere okužb. Medtem je 14-dnevno povprečje števila okužb na 100.000 prebivalcev ostalo enako kot dan prej in znaša 41 okužb, kažejo podatki NIJZ-ja.

Po novem bodo v Sloveniji priznani tudi PCR in hitri testi iz BiH

Vlada je na dopisni seji sprejela spremenjen odlok o določitvi pogojev vstopa v državo zaradi zajezitve covida-19, s katerim je med države, katerih teste PCR in hitre antigenske teste priznava Slovenija, dodala Bosno in Hercegovino. Veljavnost ostalih odlokov pa je podaljšala za sedem dni. Odlok bo začel veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu in bo veljal do vključno 8. avgusta, so še sporočili z Ukoma.

Sorodna novica V mariborskem UKC-ju bodo cepili do 22. ure, množično cepljenje v Slovenj Gradcu