Da bi bilo cepivo nared v letu dni, je optimističen scenarij. Foto: Reuters
Da bi bilo cepivo nared v letu dni, je optimističen scenarij. Foto: Reuters

"Vidimo možnost, da če bo šlo vse po načrtih, bi bila lahko nekatera (cepiva) pripravljena na odobritev v letu dni," je dejal predstavnik agencije Marco Cavaleri.

"To so samo napovedi na podlagi tega, kar vidimo. Toda še enkrat moram poudariti, da je to najugodnejši scenarij. Vemo, da vsa cepiva, ki se razvijajo, morda ne bodo prišla do odobritve in bodo izginila," je dodal. Prav tako je opozoril, da lahko pride do zamud.

V agenciji so sicer nekoliko skeptični glede poročil, da bi bilo lahko cepivo morda pripravljeno že septembra. Prav tako so ublažili strahove Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), da virus morda ne bo nikoli izginil.

"Menim, da je še malo prezgodaj govoriti o tem, vendar imamo dober razlog, da smo lahko optimistični, da bodo nekatera cepiva uspela," je dejal Cavaleri. "Presenečen bi bil, če na koncu ne bomo imeli cepiva proti covidu-19," je dodal.

Evropska komisija je medtem sporočila, da mora biti cepivo, ko bo na voljo, dostopno vsem. Francoska farmacevtska družba Sanofi je namreč nakazala, da bi lahko ZDA dobile prednostno obravnavo.

"Solidarnost in tesno usklajevanje predstavljata najučinkovitejši in najvarnejši pristop h covidu-19," je izjavil tiskovni predstavnik komisije Stefan de Keersmaecker. "Cepivo proti covidu-19 bi moralo biti globalno javno dobro, dostop do njega pa bi moral biti pravičen in splošen," je dodal.

Nekdanji in sedanji svetovni voditelji pa so se zavzeli za to, da bo zdravilo ali cepivo proti koronavirusu dostopno vsem in brezplačno.

Pismo, v katerem se zavzemajo, da cepiva ne bi smeli patentirati in bi morali znanstveniki svoje dosežke deliti med seboj, je podpisalo več kot 140 voditeljev, med njimi južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa in pakistanski premier Imran Kan.