Opravljenih je bilo tudi 28.466 hitrih antigenskih testov, a pozitivni izvidi slednjih se naknadno preverjajo s PCR-testi.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V državi je trenutno 8632 aktivnih (znanih) primerov okužbe z novim koronavirusom, sporoča sledilnik za covid.

Okužbe predhodnjih sedem dni:

Torek - 726
Ponedeljek - 491
Nedelja - 147
Sobota - 289
Petek - 632
Četrtek - 606
Sreda - 774

Prejšnjo sredo je bilo potrjenih precej več okužb (774). Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb znaša 494.

Po besedah vladne govorke Maje Bratuša se v bolnišnicah zdravi 450 covidnih pacientov, od tega 123 na intenzivni terapiji. Umrli so štirje bolniki s to boleznijo. Na novo je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 36 bolnikov, odpuščenih pa 45 ljudi.

NIJZ bo s SMS-sporočilom pozval k cepljenju

Direktor NIJZ-ja Milan Krek je na novinarski konferenci dejal, da število novookuženih v Sloveniji počasi, položno pada. Tisti, stari nad 65 let, so vse manj okuženi, največ okužb je med aktivno zaposleno populacijo. "Računamo, da se bo trend zmanjševal še naprej. Reprodukcijsko število se je spustilo pod 1. Zadali smo si, da bi čim prej radi prišli pod 300 okužb dnevno. V 10 dneh bi lahko po napovedih strokovnjakov prišli v zeleno fazo, z večjo verjetnostjo pa v prvih dneh junija. A spadamo še vedno med pet najbolj ogroženih držav v Evropi," je dejal Krek.

Samo dve regiji imata pozitiven R, samo v eni incidenca raste. To pomeni, da ukrepi delujejo. Samo še dve regiji sta oranžni, druge so rumene. "A barve se hitro lahko spremenijo, če se ne bomo držali pravil," je dodal. Pri cepljenju je trenutno najboljša goriška regija, najslabša posavska.

Dodal je še, da bo NIJZ danes poslal SMS-sporočilo vsem, ki se še niso prijavili na cepljenje, in jih pozval, naj to čim prej storijo.

 Tjaša Žohar Čretnik. Foto: Twitter/Vlada RS
Tjaša Žohar Čretnik. Foto: Twitter/Vlada RS

Angleška različica močno prevladuje

Angleška različica novega koronavirusa je dosegla že 97,5-odstotni delež v državi, je na novinarski konferenci vlade povedala direktorica nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik. To je pokazalo sekvenciranje vzorcev, ki so jih pridobili tako iz okužene populacije kot iz odpadnih voda, torej iz čistilnih naprav. Prejšnje prevladujoče različice skoraj ni več, pa tudi preostale, ki jih epidemiologi skrbno spremljajo, kot sta brazilska in južnoafriška, ostajajo zamejene pri zelo nizkih številkah. Indijska različica ostaja pri zgolj enem potrjenem primeru, ki izhaja iz 20. aprila. Tako za zdaj ne kaže, da bi se ta virus širil. Če bi se, bi to že zaznali, je ocenila Žohar Čretnikova. Po podatkih iz Velike Britanije naj bi bila indijska različica vsaj tako nalezljiva kot angleška, a v praksi so pomembni še drugi dejavniki, poleg lastnosti virusa tudi lastnosti gostiteljev in ukrepi v veljavi ter stopnja upoštevanja ukrepov. Dejanske lastnosti indijske različice bo treba še preučiti; za zdaj niti ni znano, koliko je odgovorna za težke razmere v Indiji, je navedla direktorica nacionalnega laboratorija.

Pol milijona cepljenih

Doslej je bilo v Sloveniji proti covidu-19 s prvim odmerkom cepiva cepljenih že več kot pol milijona prebivalcev, poroča TV Slovenija, oba odmerka pa je prejelo že več kot četrt milijona ljudi. Trenutna precepljenost prebivalstva znaša 12 odstotkov, cilj je 60 odstotkov. Krek je k temu prištel še 192.000 prebolelih v zadnjega pol leta, ki jih uvrščajo med tiste, ki so prejeli en odmerek, to pa po njegovem pomeni 34 odstotkov ljudi oziroma 40 odstotkov odrasle populacije.

Precepljenost je najvišja v starostni skupini nad 65 let. Cepiva proti covidu-19 poleg zaščite pred boleznijo oziroma varovanja pred hujšim potekom bolezni zmanjšajo tudi možnost prenosa virusa na druge ljudi. Koronavirus je pri nas prebolelo prav tako okoli četrt milijona ljudi.

Če se bodo vsi dobavitelji cepiv držali svojih zagotovil, bo Slovenija do konca junija po Krekovih besedah prejela skupaj nekaj več kot 2,6 milijona odmerkov, s čimer lahko brez težav cepijo 75 odstotkov prebivalstva. Ob upoštevanju prebolelih bi bil lahko ta odstotek še višji, kar je zelo dober zaščitni element za populacijo. Krek je še spomnil, da so bili med najbolj izpostavljenimi v spopadanju z epidemijo zdravstveni delavci, ki so v veliki meri že precepljeni. S prvim odmerkom je cepljenih 65, z drugim pa 55 odstotkov vseh, okoli 10.000 oziroma četrtina vseh pa je takih, ki so covid-19 preboleli.

Po Krekovih podatkih bo v tekočem tednu v Sloveniji 51 odstotkov Pfizerjevega cepiva, 5,8 odstotka Moderne, 8,5 odstotka Janssena in AstraZenece 34 odstotkov.

Indijska različica tudi v Sloveniji