Kaj se zgodi, če ne veš, s katerim cepivom si bil cepljen?

Kaj se zgodi, če pride do pomote in nihče ne ve, s katerim cepivom proti covidu-19 ste se sploh cepili? To je doživela upokojenka iz Ljubljane. Kot zatrjuje, je najprej morala izsiliti, da je z dvotedensko zamudo prišla na vrsto za cepljenje z drugim odmerkom, tega pa takrat ni prejela, saj so se podatki o vrsti cepiva razlikovali.

Prvi odmerek cepiva proizvajalca Moderna je 76-letna upokojena profesorica in bolnica z astmo prejela 10. marca na Gospodarskem razstavišču. Po štirih tednih, ko bi morala prejeti drugi odmerek, je začela klicati: brezplačno telefonsko številko, cepilno ambulanto, osebno zdravnico. Brez odgovora, pripoveduje.

76-letna upokojenka Marija Pegan se je znašla v situaciji, ko ne ve, ali je v njeni krvi cepivo proizvajalca Pfizer ali Moderna. Foto: Televizija Slovenija
76-letna upokojenka Marija Pegan se je znašla v situaciji, ko ne ve, ali je v njeni krvi cepivo proizvajalca Pfizer ali Moderna. Foto: Televizija Slovenija

"Sem pa bila pri pulmologu in je sestra prostovoljno naslovila na mojo zdravnico elektronsko sporočilo, da sem v skrbeh, ker nimam datuma," je razložila Marija Pegan.

Zdravnica je pulmološki ambulanti odgovorila, da upokojenka, ki je že prejela prvi odmerek, ni vnešena v nov informacijski sistem.

Sogovornica, ki od zdravnice do danes ni prejela nikakršnega odgovora, je zato sama znova odšla na Gospodarsko razstavišče, zdaj že šest tednov po prejetem prvem odmerku. Ko so jo končno sprejeli, so ji rekli, da bo – tako kot prvič – prejela cepivo proizvajalca Pfizer.

"Jaz ekrana nisem videla, sem rekla, da ne, da je to pomota. Sem šla po kartonček, so se obnašali, kot da bi si sama napisala karton." Na tem je namreč jasno pisalo Moderna, zato je cepljenje s cepivom podjetja Pfizer zavrnila. "Tako so vztrajali, silili vame, da danes res ne vem, ali je v moji krvi Pfizer ali Moderna," pojasnjuje upokojenka.

V ljubljanskem zdravstvenem domu primera še niso komentirali, ga je pa infektologinja Bojana Beović. "Žal se tudi to zgodi in v tem primeru se je treba opravičiti," je poudarila. Glede mešanja cepiv pa: "O tem še ne vemo dosti, čakamo rezultate raziskav, prav gotovo se bo to v prihodnje dogajalo, ker verjetno bomo morali biti še cepljeni in ne bomo mogli vedno dobiti istega cepiva. Potem nekateri tudi razmišljajo, da bi vzeli več cepiv za boljši učinek."

Z različnimi laboratorijskimi preiskavami ni mogoče ugotoviti, katero cepivo je upokojenka prejela.