Foto: EPA
Foto: EPA
Dnevne okužbe zadnjih sedem dni:

Sobota - 416
Petek - 831
Četrtek - 900
Sreda - 745
Torek - 1034
Ponedeljek - 718
Nedelja - 234

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Opravljenih je bilo tudi 6418 hitrih antigenskih testov, a pozitivne izvide teh se preverja še s PCR-testi.

V bolnišnicah se zdravi 643 covidnih bolnikov, od tega na intenzivni negi 158, sporoča vlada. V nedeljo so jih iz bolnišnic odpustili 23. Umrlo je pet bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečje dnevnih okužb znaša 682.

Prejšnjo nedeljo je bilo potrjenih 234 okužb.

Po podatkih sledilnika za covid je v državi 10.362 aktivnih (znanih) primerov okužbe z novim koronavirusom.

S prvim odmerkom cepljena slaba petina prebivalstva

Prijavljeni za cepljenje proti covidu-19 na eUpravi bodo prejeli navodila

Potem ko je informacijski pooblaščenec opozoril, da ni jasnega namena, s katerim se na eUpravi zbira interes za cepljenje proti covidu-19, je NIJZ prijavljene obvestil, da podatke zbira z namenom razumevanja potrebnih količin cepiv in preverjanja pripravljenosti za cepljenje. Obvestil jih je, da bodo prejeli navodila za prijavo v naročilno knjigo. Navedli so še, da je upravljavec zbirke podatkov NIJZ, obdelovalec pa ministrstvo za javno upravo, da bodo podatke hranili devet mesecev in da lahko posameznik še pred tem rokom pri upravljavcu, torej NIJZ-ju, zahteva njihov izbris.

Zapisali so tudi, da bo NIJZ v sodelovanju z ministrstvom za zdravje v okviru portala eZdravje pripravil aplikacijo za naročanje na cepljenje proti covidu-19, ki bo na nacionalni ravni uvedena v prihodnjih dneh. Zato bodo tisti, ki so izrazili interes za cepljenje prek eUprave, v prihodnjih dneh prejeli SMS-sporočilo ali elektronsko pošto, na katero bodo morali odgovoriti po priloženih navodilih, če se bodo želeli uvrstiti v naročilno knjigo. Naročilo bo nato posredovano izbranemu osebnemu zdravniku in cepilnemu centru. V odgovor bodo nato prejeli obvestilo o datumu, uri in kraju cepljenja, je zapisano.

Obrazec, ki Foto: MJU
Obrazec, ki Foto: MJU

Informacijski pooblaščenec ustavil postopek zoper NIJZ in ministrstvi

Kot so nato sporočili z urada informacijskega pooblaščenca, je bil postopek zoper NIJZ ter ministrstvi za javno upravo in zdravje zaradi neustreznega informiranja vlagateljev prijave s tem ustavljen. NIJZ je z ustreznim obvestilom namreč izvedel z začasno odločbo naložene ukrepe in s tem zagotovil pošteno in transparentno obdelavo podatkov.

Kot so pri informacijskem pooblaščencu spomnili v sporočilu za javnost, noben od treh zavezancev ni želel prevzeti vloge upravljavca in s tem odgovornosti za obdelavo osebnih podatkov posameznikov, ki so prek eUprave izkazali interes za cepljenje proti covidu-19. "Zavezanci niso znali pojasniti niti namena vloge, obenem pa so predstavniki oblasti ob različnih priložnostih medijem podajali povsem nasprotujoče si izjave," so navedli. Izpostavili so tudi ugotovitev inšpekcijskega postopka, da decembra 2020 oddane vloge nikoli niso bile namenjene prijavi na cepljenje oz. da je bil namen vloge vmes celo spremenjen.

Sorodna novica Informacijska pooblaščenka: Kacin se spreneveda ali ne pozna problema

Informacijski pooblaščenec je v javnosti večkrat zasledil trditev, da se lahko posameznik v vrstni red za cepljenje postavi tudi prek vloge na portalu eUprava, vendar pa posameznikom ta namen nikdar ni bil ustrezno sporočen. Zato je sredi marca vsem trem zavezancem izdal začasno odločbo, s katero jim je naložil, da posameznike jasno in nedvoumno seznanijo z informacijami o tem, kdo bo zbrane podatke sploh obdeloval, za katere namene, kako dolgo se bodo zbrani podatki hranili in podobno.

Ob tem so izpostavili, da kljub začasni odločbi do zbranih osebnih podatkov vse od začetka zbiranja v decembru 2020 pa do danes še nihče ni dostopal, zato tisti, ki so vlogo že oddali, zaradi ukrepa informacijskega pooblaščenca v ničemer niso v slabšem položaju oz. niso bili prikrajšani za cepljenje. To so 16. aprila v svojem sporočilu za javnost jasno zapisali tudi na NIJZ-ju, kjer so pojasnili, da bodo v prihodnjih tednih na vrsti za cepljenje starejši od 60 let in kronični bolniki ter da naj posamezniki svoj interes za cepljenje sporočijo tudi svojemu osebnemu zdravniku.

Krek: Nihče ne bo v čakalno vrsto postavljen samodejno

Direktor NIJZ-ja Milan Krek je v inšpekcijskem postopku pojasnil, da osebni zdravniki sami aktivno pozivajo posameznike, ki so po nacionalni strategiji cepljenja na vrsti za cepljenje. Prek portala eUprava oddane vloge pa se bodo upoštevale šele, ko bodo na vrsti posamezniki, ki ne spadajo v tvegane skupine po nacionalni strategiji cepljenja. Nihče od posameznikov v čakalno vrsto za cepljenje torej ne bo postavljen samodejno, ampak bo od NIJZ-ja prejel povabilo, da se naroči na cepljenje. Šele po tej poslani prijavi bo posameznik dejansko prijavljen na cepljenje, so še pojasnili pri informacijskem pooblaščencu.

Imunski odzivi motijo priprave maturantov

V Slovenijo te dni dobavljenih 75 tisoč odmerkov cepiva

V soboto je v Slovenijo prispelo 8400 odmerkov cepiva proizvajalca Moderna, danes pa 64.350 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, predvidena je tudi dobava še 2400 odmerkov cepiva AstraZenece. Naslednja dostava cepiva proizvajalca Johnson & Johnson je predvidena v petek, in sicer 6000 odmerkov, so navedli na NIJZ-ju.

Sicer pa ima NIJZ na zalogi 20.200 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki jih bodo cepilnim centrom razdelili v tem tednu. Po cepljenju starejših od 60 let bo po oceni NIJZ-ja ostalo okoli 13.500 odmerkov Pfizerjevega cepiva, ki bodo namenjeni za cepljenje starostne skupine nad 50 let. To se bo po napovedih začelo predvidoma po prvomajskih praznikih.

Dva odmerka prejelo dobrih osem odstotkov prebivalstva

Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 408.984 ljudi, z dvema pa 175.319 oseb oz. 8,3 odstotka prebivalcev.

En odmerek cepiva Pfizerja je doslej prejelo 240.503 ljudi, dva odmerka pa 158.998. En odmerek cepiva Moderne, ki v državo prihaja v skromnejših pošiljkah, je doslej prejelo 43.289 prebivalcev, dva pa 15.925. Z enim odmerkom cepiva AstraZenece pa se je doslej cepilo 125.191 prebivalcev Slovenije, z dvema 396. Drugi odmerek tega cepiva namreč sledi 12 tednov po prvem.

Marko Pokorn gost v Odmevih: Se bomo proti covidu cepili letno?