OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO
OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici. Foto: MMC RTV SLO

Okužbo z novim koronavirusom pri učencu novogoriške Osnovne šole Milojke Štrukelj so odkrili v petek, na šoli pa so za okuženega učenca izvedeli ob koncu tedna, kar je po besedah ravnatelja Janeza Kobeta povzročilo zaskrbljenost pri nekaterih starših in učiteljih. Danes je stanje na šoli po njegovih ocenah dokaj normalno. "Sledimo vsem preventivnim ukrepom, zato cel 5. razred, v katerem je okuženi učenec, skupaj z razredničarko ostaja v 14-dnevni karanteni na domu, kar pomeni, da je zanje šolskega leta konec," je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil Kobe.

Dejal je, da so na šoli še poostrili vse preventivne ukrepe oziroma jih še strožje upoštevajo, in sicer socialno razdaljo, nošenje mask in drugo. Zaščitne maske ves čas nosijo učitelji in tudi učenci zadnjega triletja.

Mariborski tretješolci kmalu nazaj v šolo

Novi koronavirus se je pred časom pojavil na Osnovni šoli Ludvika Pliberška. Foto: MMC RTV SLO
Novi koronavirus se je pred časom pojavil na Osnovni šoli Ludvika Pliberška. Foto: MMC RTV SLO

Medtem pa se za prve šolarje, ki so po ponovnem odprtju šol v Sloveniji pristali v karanteni, ta končuje. To so sošolci in učiteljica tretješolca na eni od mariborskih osnovnih šol, ki je bil na testu za okužbo z novim koronavirusom pozitiven na začetku junija. Okužbo so potrdili še pri dveh članih njegove družine, zato je moralo preventivno v karanteno še nekaj drugih, skupno 42 ljudi.

Kot so tokrat za Slovensko tiskovno agencijo povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), dodatnih okužb v tem primeru niso zaznali, zato se lahko vsi v torek vrnejo v vsakodnevno življenje. "Nobena oseba ni razvila simptomov. V petek smo vse kontakte v karanteni še enkrat poklicali in jih povprašali o spremembah zdravstvenega stanja. Vsi so zdravi," so pojasnili.

Šolarji in učiteljica se bodo tako lahko v torek vrnili v šolo, drugi pa v službe. Ob odreditvi karantene so vsi prejeli navodila in priporočila za ravnanje, v šoli pa ostajajo v veljavi enaki ukrepi, kot so jih izvajali do zdaj. Dodatnih ukrepov v NIJZ-ju niso predlagali, testirani na covid-19 niso bili in niti ne bodo, saj tega trenutno veljavna navodila in priporočila ne predvidevajo.

Ena okužba prinesena iz Srbije

Sorodna novica V petek odkrili eno novo okužbo v Novi Gorici in eno v Mariboru

Pred tremi dnevi je bila v Mariboru potrjena nova okužba z novim koronavirusom, a ni povezana z omenjeno skupino. Po navedbah NIJZ-ja je zadnji primer slovenski državljan, ki je pripotoval iz Srbije.

V Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice je razred, v katerega hodi tudi drugošolec, pri katerem so 4. junija zaznali okužbo, še vedno v karanteni in se šola na daljavo.

Morebitnega novega primera okužbe med šolarji niso zaznali, zato po besedah epidemiologa ni zadržkov, da se, tako kot je bilo predvideno, v petek tudi omenjeni razred ne bi ponovno vrnil v šolo, je povedal ravnatelj šole Robert Kerštanj.