Sorodna novica Naročilo hitrih testov ni uspelo, med 19 ponudniki le eden s pogoji, a je bila cena previsoka

Javno naročanje je potekalo s pogajanji brez predhodne objave. K oddaji ponudbe je ministrstvo povabilo 42 ponudnikov, med njimi vse, ki so bili povabljeni k oddaji ponudbe v prejšnjem postopku, so sporočili z ministrstva.

Kot najugodnejši ponudnik je bila izbrana družba Majbert Pharm, ki je ponudila najnižjo ceno, in sicer 1,982 evra z DDV-jem za test. Prvo delno dobavo hitrih testov bodo skladno s pogodbo izvedli v ponedeljek.

Ponudbe na koncu oddalo 16 ponudnikov

Okvirna količina 500.000 hitrih antigenskih testov, ki bodo nabavljeni, je ostala nespremenjena. Eden od pogojev je bil, da cena enega testa ne sme presegati 5,5 evra z DDV-jem.

Ponudbe je oddalo 16 ponudnikov. Ob oddaji ponudbe so bili ponudniki dolžni predložiti tudi vzorce za ponujene teste, kar je storilo 13 ponudnikov.

Sorodna novica Hitri testi so v Sloveniji skoraj še enkrat dražji kot v tujini

Po pregledu ponudb in vzorcev je ministrstvo ugotovilo, da zahtevane tehnične specifikacije izpolnjujejo štirje vzorci. Vsi štirje so izpolnjevali tudi pogoj, da ima test že odmerjen ekstrakcijski pufer v vsaki ekstrakcijski epruveti za analizo posameznega vzorca s priloženima negativno in pozitivno kontrolo za izvedbo notranje kontrole kakovosti.

Ponudbe vseh štirih ponudnikov so izpolnjevale tudi vse druge zahteve iz dokumentacije, zato so jih v torek povabili na pogajanja. Ta so izvedli na elektronski način, tako da so bili ponudniki pozvani, da podajo novo, končno ponudbeno ceno. Na podlagi pogajanj je ministrstvo v sredo odločilo, da se javno naročilo za nakup hitrih testov odda ponudniku Majbert Pharm kot najugodnejšemu ponudniku. Pogodbo za dobavo hitrih testov je ministrstvo s ponudnikom v četrtek tudi že sklenilo.

V prvem postopku nobene ponudbe pod 5 evrov

Ponudba ostalih treh ponudnikov je bila precej višja in se je gibala od 3,55 do 5,16 evra, poroča Helena Lovinčič za Radio Slovenija in dodaja, da v prvem razpisu ni bilo ponudbe pod 5 evrov za test, v ponovljenem razpisu, v katerem je ministrstvo najvišjo možno ceno celo dvignilo za pol evra, pa je izbrani Majbert ponudil test le za slaba dva evra.

Lastnika podjetja znana iz sveta kriptovalut in piramidnih shem

Podjetje Majbert Pharm, ki ga vodita solastnika Klemen Nicoletti in Alan Amadej Efertl, oba znana iz sveta kriptovalut, se je prijavilo že na prvi razpis, ki ga je ministrstvo zaradi neustreznih ponudb razveljavilo. Za kakšen hitri test gre, katerega podjetja in kako je lahko cena skoraj dvakrat nižja od drugih ponujenih, v podjetju Majbert Pfarm niso pojasnili, saj za zdaj javnega naročila ne komentirajo.

Podjetje ima enega zaposlenega, v prejšnjih letih pa je bilo poslovanje, milo rečeno, zelo skromno, letno le po nekaj sto tisočakov, kar je mogoče razbrati s portala Bizi. O piramidašu Ferlu, ki živi v Dubaju, in Nicolettu, ki je v zadnjih letih sodeloval v več piramidnih shemah in kriptoprojektu Coinspace, pa obširno poroča spletni portal Kriptoreporter. Zlasti kriptoprojekt coinspace naj bi se izkazal za eno največjih prevar, v kateri je izgubilo denar na milijone vlagateljev po vsem svetu, je še poročala Helena Lovinčič.

Hitri testi na poti v Slovenijo