Množični protesti v več državah po Evropi

Na ulicah Dunaja se je zbralo okoli 35.000 ljudi, ki nasprotujejo novim ukrepom za zajezitev epidemije covida-19, ki jih je avstrijska vlada sprejela včeraj. Prišlo je tudi do izgredov. Nekateri protestniki so v policiste metali steklenice, pridržanih je deset ljudi. "Ozračje je razgreto," je dejal tiskovni predstavnik policije. Po poročanju medijev za red na shodu skrbi okoli 1300 policistov. V avstrijski prestolnici je zaradi protesta oviran promet. Protestniki so sicer prišli na Dunaj iz vse Avstrije.

Protest poteka na pobudo skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ), čeprav na njem ni njihovega vodje Herberta Kickla, ki je okužen s koronavirusom.

Protestniki vzklikajo Svoboda, številni pa v nasprotju s pravili, ki veljajo v Avstriji, ne nosijo mask tipa FFP2. Nekateri nosijo zvezde, kakršne so v času nacizma morali nositi Judi, na njih pa piše "necepljen". Opaziti je tudi plakate z napisi "Tako se je začelo leta 1938" ter takšne, ki enačijo kanclerja Alexandra Schallenberga z nacističnim zdravnikom Josefom Mengelejem.

Avstrija se vsa zapira in prva uvaja obvezno cepljenje, zapiranje tudi v delih Nemčije

Zaradi hitrega širjenja epidemije je avstrijska vlada sklenila, da bo v četrtem valu epidemije v ponedeljek za najmanj 10 dni in največ 20 popolnoma zaprla javno življenje, tudi za cepljene. Šole in vrtci bodo načeloma ostali odprti, a prisotnost pri pouku ne bo obvezna.

Med drugim pa bo država od 1. februarja naslednje leto uvedla obvezno cepljenje proti covidu-19. Za zdaj je v celoti cepljenih 66 odstotkov prebivalcev države.

Naval na nakupovalna središča

V Avstriji danes številni poskušajo izkoristiti še zadnji dan za večje nakupe, preden se bo v državi vnovič ustavilo javno življenje, v skladu s tem pa tudi zaprle nenujne trgovine. Iz trgovskih središč po vsej državi poročajo o veliki gneči.

Naval kupcev naj bi med drugim v trgovinah s čevlji, kjer starši kupujejo zimsko obutev za otroke. Tudi v drugih trgovinah naj bi bili v ospredju nakupi točno določenih dobrin, pa tudi predčasno božično nakupovanje.

Iz nakupovalnega centra Auhofcenter na Dunaju obenem poročajo o dolgih čakalnih vrstah za cepljenje proti covidu-19, ki je možno brez naročanja. Ker Dunaj že teden dni omogoča prejem poživitvenega odmerka cepiva že štiri mesece po zadnjem odmerku, prihajajo tja ponj tudi številni iz denimo Spodnje in Zgornje Avstrije.

Na Dunaju množični protesti
  • V Zagrebu 15.000 protestnikov proti covidnim potrdilom

Zaradi poostrenih ukrepov za zajezitev širjenja virusa je napeto tudi na Hrvaškem, kjer se v Zagrebu odvija shod nasprotnikov covidnih potrdil in epidemioloških ukrepov. Okoli 15.000 protestnikov je v hrvaško prestolnico prispelo iz vseh koncev države, poroča Index.

Protestniki, ki so okoli 15. ure v dveh skupinah krenili proti osrednjemu zagrebškemu Trgu bana Jelačića, od hrvaške vlade zahtevajo ukinitev covidnih potrdil. Ta so v državi obvezna v zdravstvu, sociali ter državnih in javnih ustanovah.

WHO opozarja: V Evropi do marca pol milijona smrti

Covid-19 znova postaja glavni vzrok smrti v Evropi, čeprav vemo, kaj je treba storiti v boju proti virusu, je dejal direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge. WHO napoveduje, da bo v regiji do marca umrlo pol milijona covidnih bolnikov, če države ne bodo hitro ukrepale. Po mnenju Klugeja bi precej pomagala že dosledna nošnja mask, ključni so cepljenje, higienski ukrepi in nova zdravila proti covidu-19. Kluge meni, da je obvezno cepljenje zadnji ukrep, se mu pa zdi, da bi morali pravočasno opraviti razpravo o pravnih in socialnih vidikih tega ukrepa.

Po mnenju udeležencev shoda oblasti državljane, ki covidnih potrdil nimajo, protiustavno in protizakonito izključujejo iz družbenega življenja ter jim onemogočajo odhod na delo in študij ter odrekajo temeljno ustavno pravico do dela. Na transparentih je med drugim mogoče zaslediti napise, kot so "Ne slepemu zaupanju oblastem", "Živi in pusti drugim, da živijo" ter "Smrt covid fašizmu, svoboda narodu".

Protestniki so hoteli vdreti tudi v stavbo HRT-ja, a jim je policija to preprečila.

"Hrvaška se je danes zganila, poti nazaj zdaj ni več," je po poročanju Indexa dejal eden od govornikov ob gromkem aplavzu zbrane množice.

Organizator shoda Andrija Klarić pa: "To, kar smo mi danes naredili, je čudež. Ni bilo niti enega politika, niti ene organizacije, in zato je to čudež. Ta shod je organiziran amatersko. Jaz vas pozdravljam, bitko nadaljujemo, vse vas imam rad. Zahtevamo ukinitev covidnih potrdil – takoj!"

Na lokaciji je tudi policija, ki sproti ustavlja promet in zapira sosednje ulice. Povedala je, da shod, ki se na družbenih medijih imenuje "Beli tihi marš", ni prijavljen in da bo udeležence snemala.

Prišlo je tudi do incidenta, ko so protestniki na Trgu bana Jelačiča napadli poročevalca televizije RTL Gorana Latkovića. Povedal je, da so ga napadli od zadaj in da je dobil dva udarca v glavo in rebra, incident pa bo prijavil policiji.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah našteli 5614 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 65 ljudi. Aktivno je okuženih skoraj 35.000 ljudi, med katerimi jih je 2542 na zdravljenju v bolnišnicah, respirator pa potrebuje 320 bolnikov.

Tudi na Hrvaškem so se zbrali nasprotniki covidnih potrdil. Foto: Reuters
Tudi na Hrvaškem so se zbrali nasprotniki covidnih potrdil. Foto: Reuters
  • Nizozemska policija uporabila strelno orožje

Med sinočnjimi protesti več sto nasprotnikov zaostrovanja protikovidnih ukrepov na Nizozemskem je v glavnem pristaniškem mestu Rotterdamu prišlo do nasilnih izgredov. Policija je bila prisiljena uporabiti strelno orožje in po poročanju medijev sta bila pri tem ranjena dva človeka.

Protesti proti omejitvam za zajezitev novega koronavirusa so se v petek zvečer sprevrgli v nemire in nasilje. Foto: EPA
Protesti proti omejitvam za zajezitev novega koronavirusa so se v petek zvečer sprevrgli v nemire in nasilje. Foto: EPA

Kot poroča dopisnik RTV Slovenija Igor Jurič, se je sprva mirni, neprijavljeni protest nasprotnikov zaostrovanja ukrepov, v katere je bila prisiljena nizozemska vlada, že kmalu sprevrgel v nasilno divjanje dela protestnikov v središču mesta.

Policija je bila prisiljena proti nasilnežem, ki so požigali in uničevali tujo lastnino, posredovati z vodnim topom in konjeniki.

Po besedah župana mesta so morali policisti v nekaterih primerih zaradi ogroženosti lastnih življenj uporabiti celo strelno orožje.

Pri tem naj bi bila po poročanju medijev ranjena dva človeka, vsega skupaj pa 7 med njimi tudi policisti. Župan Ahmed Aboutaleb po zatrtju nasilja in prepovedi nadaljenga zbiranja ni izbiral besed: "Ne morem reči nič drugega, kot da je bila to vse skupaj orgija nasilja."

Zaradi včerajšnjega izbruha nasilja v Rotterdamu so že odpovedali nocojšnji protest v Amsterdamu. Nizozemska se sicer trenutno sooča z rekordnim številom dnevnih okužb, pa čeprav v državi že teden dni velja delno zaprtje javnega življenja.

Hudi neredi na Nizozemskem
  • V Italiji protesti proti covidnemu potrdilu

Nasprotniki protikoronskih ukrepov so se na ulice podali tudi v Italiji. V Rimu se je zbralo več tisoč ljudi, večinoma brez mask, ki so ob skandiranju "Svoboda, svoboda" zahtevali odpravo pogoja PCT oziroma t. i. zelenega potrdila na delovnih mestih. Protestirali so tudi proti načrtovanemu cepljenju otrok med 5. in 11. letom. Zeleno potrdilo je za vse zaposlene v Italiji obvezno od sredine oktobra.

Protesti so bili tudi v Milanu, Torinu in Trstu. Slednjega se je udeležilo več pristaniških delavcev, ki so že oktobra ob uvedbi zelenega potrdila več dni protestirali pred tržaškim pristaniščem. Demonstranti so med drugim poudarjali, da v Italiji zaradi dobrih epidemioloških razmer niso potrebni tako ostri ukrepi.

Po drugi strani je v zadnjih dneh zlasti v Furlaniji - Julijski krajini slišati opozorila, da na meji nihče ne pregleduje oseb, ki v Italijo pridejo iz Avstrije in Slovenije, čeprav imata obe državi zelo slabo epidemiološko sliko. Na to je v petek opozoril tudi predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga. Po njegovem mnenju bi morali na mejah pregledovati zelena potrdila. Opozoril je še, da se razmere v pokrajini slabšajo, zlasti pa ga skrbijo razmere v bolnišnicah.

V Italiji so sicer v zadnjem dnevu zabeležili 11.555 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 49 ljudi. Na intenzivni negi se zdravi 512 covidnih bolnikov.

Množični protesti v več državah po Evropi
  • Nošenje mask v Belgiji obvezno, v službo le en dan v tednu

Obvezno nošenje mask, tako v zaprtih prostorih kot na prostem, pa je znova obvezno v Belgiji. Ukrep velja povsod, kjer ni mogoče zagotoviti razdalje metra in pol.

"Masko bodo po novem morali nositi vsi starejši od 10 let, delna izjema so le šolski prostori. Belgija se znova vrača tudi k delu od doma, saj to znova postaja obvezno povsod, kjer je to mogoče. Do 12. decembra bo zaposleni lahko na delovno mesto prišel le en dan v tednu, od sredine decembra pa dva dneva," je za Radio Slovenija poročal dopisnik Igor Jurič.

Vlada tudi obljublja, da bo kmalu vsem, ki so cepljeni z vsemi odmerki, omogočen tudi tretji poživitveni odmerek. Po zadnjih podatkih sicer 67 odstotkov Belgijcev podpira uvedbo obveznega cepljenja, za polovico državljanov pa najnovejši ukrepi vlade niso dovolj strogi, dve tretjini bi razumeli, če bi znova sledilo zaprtje javnega življenja.

  • Češka v primežu epidemije

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili največ okuženih do zdaj, in sicer 22.936 primerov.

Ob vse slabših zdravstvenih razmerah bo v državi od ponedeljka na številnih področjih treba izpolnjevati pogoj PC, torej preboleli ali cepljeni proti covidu-19. Pogoj uvajajo za gostinske lokale in hotele ter storitvene dejavnosti in večje prireditve.

Obenem je vlada v petek določila okrepljeno testiranje na koronavirus. Z izjemo cepljenih bodo morali vsi šolarji v prihodnje enkrat tedensko opraviti hitri antigenski test. Tudi v podjetjih bodo morali necepljene tedensko testirati.

Protestniki v Avstraliji. Foto: EPA
Protestniki v Avstraliji. Foto: EPA
  • V Avstraliji množični shodi proti cepljenju

Proti ukrepom pa protestirajo tudi v Avstraliji, kjer se je v več mestih zbralo na tisoče protestnikov, ki obsojajo cepljenje proti covidu-19. Protestniki so nasprotovali s cepivi povezanim ukrepom, ki niso univerzalni, veljajo pa le za nekatere poklice.

V Melbournu je večtisočglava množica pozvala k aretaciji premierja zvezne države Viktorija Daniela Andrewsa in izrazila jezo zaradi spornih novih predlaganih pooblastil za preprečevanje pandemije covida-19. V Sydneyju se je zbralo okoli 10.000 ljudi.

Čeprav so imeli protestniki v Sydneyju na splošno različna mnenja glede cepiva, je bilo med njimi mogoče opaziti tudi veliko število proticepilcev in zagovornikov teorij zarote. "V Avstraliji, kjer našo zdravstveno birokracijo vodi fanatični kult, pravijo, da je v redu cepiti otroke," je množico nagovoril desničarski zvezni politik Craig Kelly.

V Sydneyju se je zbralo tudi okoli 2000 nasprotnikov proticepilcev. Gre za eno prvih protidemonstracij od začetka pandemije. "Vse, kar je bilo storjeno z zdravstvenimi odloki, je bilo storjeno za reševanje življenj," je povedala ena od udeleženk.

Avstralija, ki ima skoraj 26 milijonov prebivalcev, je od začetka pandemije naštela 195.000 primerov okužb s koronavirusom, 1933 ljudi je s covidom umrlo. Avstralski program cepljenja sicer ostaja prostovoljen in zelo uspešen, saj je precepljenih 71 odstotkov prebivalstva, življenje cepljenih pa se počasi vrača v relativno normalno stanje.