"Avstrijska stran je Slovenijo kar precej časa ignorirala. Ignorirala je našo epidemiološko sliko. Sam bi to povezoval z gospodarsko-turistično sliko, ki jo Avstrija ima. Avstrija je odvisna od turizma. Kot veste, približno osem odstotkov bruto domačega proizvoda prihaja od turizma in sklepamo, da so ključni razlogi za to ignoriranje Slovenije gospodarsko-finančni, ki so na avstrijski strani ... Če spremljate avstrijske televizijske programe, boste videli, da pred glavnimi poročili, ki jih imajo ob pol osmih, vrtijo zelo veliko oglasnih spotov o koroških jezerih in počitnicah v Avstriji. Kar pred tem tega ni bilo toliko. Bilo je, ne pa v taki meri," je dodal Geržina.

Na vprašanje, ali bi lahko Avstrijce zmotilo to, da se je Slovenija prehitro odprla, zlasti ko je šlo za mejo z Italijo, pa je Geržina odgovoril: "Sam mislim, da ta razlog je mogoč, ne bi ga pa postavljal v ospredje. Navsezadnje imajo tudi oni sami mejo z Italijo, od sredine junija naprej Austrian Airlines vozi na Dunaj pravzaprav znova iz vse Evrope. Glede na to, da smo neposredno pred turistično sezono, da je turistični sezoni v Avstriji zaradi Ischgla kazalo slabo, je zdaj seveda ofenziva na vseh ravneh toliko večja, zato da se avstrijske goste, avstrijske turiste, se pravi domače turiste, zadrži pri njih."

Kdaj odprtje meje z Italijo?

Epidemiologi slovenskega in italijanskega inštituta za javno zdravje glede odprtja meje med Slovenijo in Italijo nimajo večjih zadržkov, saj je epidemiološka slika dobra. Vendar bo dokončna odločitev politična.

Glavni epidemiolog NIJZ-ja Mario Fafangel je dejal, da je epidemiološka krivulja v Sloveniji še naprej odlična, pomembno je tudi, da je v sosednjih državah prav tako zelo dobra, vključno z Italijo.

Flavia Riccardo z italijanskega inštituta je bila glede stanja optimistična in odpravljanju omejitev ob prehajanju meje s Slovenijo ne nasprotuje. Kot je dejala, lahko v imenu inštituta "z velikim veseljem" zagotovi, da so podatki "pomirjujoči in se stalno izboljšujejo, kar bomo sporočili tudi našim politikom".

Prehajanje državne meje brez omejitev je za zdaj omogočeno na meji Slovenije s Hrvaško in Madžarsko, medtem ko na mejah z Avstrijo in Italijo še naprej veljajo ukrepi, povezani s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa.

Italija naj bi v sredo, ko bo odpravila omejitev gibanja med deželami, odprla tudi mejo za državljane članic EU-ja. V soboto medtem na obisk v Ljubljano prihaja italijanski zunanji minister Luigi Di Maio.

V ponedeljek dve okužbi, nihče ni umrl

V ponedeljek so po 659 opravljenih testih na novi koronavirus našli dve novi okužbi. Ena je bila v Mariboru, druga v Mengšu. Pet ljudi se zaradi covida-19 zdravi v bolnišnici, en bolnik je na intenzivni negi.