V Srbiji starejši od 65 let že od sredine marca ne smejo od doma. Na sliki prizor iz Beograda. Foto: EPA
V Srbiji starejši od 65 let že od sredine marca ne smejo od doma. Na sliki prizor iz Beograda. Foto: EPA

Na Hrvaškem so nekatere ukrepe omilili z današnjim dnem. Po novem je mogoče gibanje znotraj posameznih županij brez elektronskih dovolilnic. Doslej ljudje brez posebne dovolilnice niso smeli zapustiti stalnega ali začasnega bivališča.

Druge ukrepe so podaljšali do 4. maja. To velja za prepoved javnih shodov in zbiranj, obratovanje trgovin, storitvenih dejavnosti ter izvedbo športnih in kulturnih prireditev. Zaprti ostajajo vrtci, šole in fakultete, ki jih otroci in študenti ne obiskujejo od 16. marca. Hrvaška je zaprla večino meja, od 17. marca je zaprtih tudi 27 maloobmejnih prehodov s Slovenijo.

Srbija: Rahljanje od torka

V Srbiji, kjer so 15. marca razglasili izredne razmere, bodo ukrepe po več zaostritvah prvič razrahljali v torek, po pravoslavnih velikonočnih praznikih. Od petka od 17. do torka do 5. ure sicer v Srbiji velja najdaljša policijska ura od uvedbe izrednih razmer, skupno 84 ur.

V torek pa se bo policijska ura začela ob 18. uri, torej uro pozneje kot pred prazniki, ter bo trajala do 5. ure zjutraj, tako kot doslej. Znova se bodo odprle mehanične delavnice in čistilni servisi ter tehnične trgovine, nadaljevali se bodo lahko tudi gradbeni projekti. Starejši od 65 let, ki od sredine marca ne smejo od doma, bodo lahko od zdaj odšli na polurni sprehod ob ponedeljkih, sredah in petkih med 18. uro zvečer in 1. uro zjutraj.

27. aprila bi lahko znova odprli tudi trgovine, manjše od 300 kvadratnih metrov, od 4. maja bi lahko delovali tudi frizerji in fitnes studii, če bo pandemija v Srbiji pod nadzorom. Z 11. majem pa bi postopoma obnovili mednarodni letalski promet.

Albanija želi zagnati gospodarstvo

Albanija bo s ponedeljkom omogočila delovanje podjetij v okoli 600 dejavnostih, od urarstva do rudarstva, s čimer želijo oživiti gospodarstvo, ki je bilo zaradi koronvirusa mesec dni delno blokirano, poroča Reuters. Ves čas karantene so banke, gradbena podjetja, klicni centri, trgovine, transportna podjetja in proizvajalci oblačil delovali.

Lokali in restavracije ostajajo zaprti, za njihovo odprtje pa je zagrožena zaporna kazen.

V zadnjem mesecu je delo izgubilo okoli 50.000 ljudi, vlada pa je sporočila, da bo imela do junija za okoli 540 milijonov evrov manj prihodkov. Država je doživela velik udarec že v potresu novembra, po katerem je morala obnoviti domove za 17.000 ljudi.

V BiH-u in Severni Makedoniji še ni rahljanja

V Bosni in Hercegovini še ni prišlo do rahljanja ukrepov. Zaprti so šole, vsi gostinski lokali, športni objekti, kulturne institucije, otroške igralnice ter frizerski in kozmetični saloni. Izjema so javne kuhinje, trgovine z živili, pekarne, lekarne in bencinske črpalke. V veljavi je tudi policijska ura.

Severna Makedonija je sredi marca zaprla meje za vse tuje državljane. 19. marca so razglasili izredne razmere. Veljata karantena in policijska ura. Ta ob koncih tedna velja od petka zvečer do ponedeljka zjutraj, ta konec tedna pa so jo zaradi praznikov podaljšali do torka. Tudi tam rahljanja ukrepov še ni na obzorju.

V Črni gori ukrepi do konca meseca

V Črni gori so zaprli šole in javni potniški promet, prepovedali so zbiranja na javnih krajih, zaprli so tudi lokale ter prepovedali vstop v državo tujcem ter mednarodni potniški promet. Od 19. marca je prepovedano obratovanje večine trgovin razen trgovin z živili, higienskimi potrebščinami, lekarn in bencinskih črpalk. Vsi ukrepi, vključno s policijsko uro, bodo veljali do 30. aprila.