Inštitut za virologijo v Vuhanu na Kitajskem je močno zastražen. Foto: Reuters
Inštitut za virologijo v Vuhanu na Kitajskem je močno zastražen. Foto: Reuters

"Veselim se izjemno produktivnega dne, da bomo spoznali zaposlene in jim postavili vsa pomembna vprašanja," je dejal član skupine in predsednik nevladne organizacije za preprečevanje nalezljivih bolezni EcoHealth Alliance Peter Daszak.

WHO-jeva ekipa strokovnjakov pod vodstvom Petra Bena Embarka je ob 10.30 po krajevnem času prispela v močno zastražen Vuhanski inštitut za virologijo, ki je postal tarča številnih teorij zarote, pa čeprav uradni Peking vseskozi zanika odgovornost za izbruh svetovne pandemije.

K temu sta zagotovo prispevala tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump in nekdanji ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Trump je večkrat izjavil, da je novi koronavirus konec leta 2019 kitajskim raziskovalcem "ušel" iz laboratorija.

Poziv k izročitvi vzorcev

Čeprav večina znanstvenikov zavrača to domnevo, nekateri menijo, da bi bil lahko virus vnesen iz narave kot del raziskave v laboratoriju. Nameravali naj bi ugotoviti, kako nalezljiv je virus pri prenosu na človeka, nato pa naj bi po nesreči okuženi zaposleni virus odnesel iz laboratorija. Mednarodni strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je virus najverjetneje preskočil na človeka z netopirja.

Nekateri znanstveniki so zato Kitajsko pozvali k izročitvi vseh koronavirusnih vzorcev iz laboratorija, da bi videli, kateri je najbolj podoben SARS-CoV-2, virusu, ki povzroča respiratorne bolezni.

Izvor virusa naj bi preučevali 14 dni

Skupina WHO-ja je prispela v Vuhan januarja, kjer si je že ogledala bolnišnico, v katero so namestili prve obolele z novim koronavirusom, kot tudi tržnico z živimi živalmi, kjer so potrdili prvo okužbo konec leta 2019. Izvor virusa naj bi skupina preiskovala štirinajst dni, natančen načrt njihove preiskave pa ni znan.

Peking ne želi biti glavni krivec za pandemijo covida-19. Kitajske oblasti že mesece širijo dvom o tem, ali se je virus res prvič pojavil na Kitajskem.

Strokovnjaki obiskali laboratorij v Vuhanu