Svetovna zdravstvena organizacija je pandemijo razglasila 15. marca, a po svetu se širjenje okužbe še ne ustavlja. Foto: Reuters
Svetovna zdravstvena organizacija je pandemijo razglasila 15. marca, a po svetu se širjenje okužbe še ne ustavlja. Foto: Reuters

Število smrtnih primerov zaradi covida-19 je po svetu 400.013, z novim koronavirusom je okuženih več kot 6,9 milijona ljudi, pravijo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa. Največ okužb in smrti zaradi covida-19 na svetu je še vedno v ZDA, kjer že trinajsti dan potekajo protesti proti rasizmu in policijskemu nasilju. Oblasti se bojijo, da bi se okužba v državi, kjer je okuženih skoraj dva milijona ljudi, umrlo pa jih je nekaj več kot 109.000, še razširila.

Po številu okužb so za ZDA Brazilija, Rusija, Združeno kraljestvo in Indija, po številu smrti pa Združeno kraljestvo, Brazilija, Italija, Francija in Španija.

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto ocenil, da je najhujše za ZDA mimo. "Imeli smo najboljše gospodarstvo v zgodovini sveta, ta moč pa nas je popeljala skozi to grozljivo pandemijo, ki je večinoma mimo. Mislim, da nam gre dobro".

Po svetu več kot 400.000 žrtev covida-19

Izrael zapira šole

V Izraelu ostaja zaprtih več kot sto šol in vrtcev, saj so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 330 šolarjih in učiteljih, od tega več kot polovico v Jeruzalemu. Nekaj več kot 16.000 šolarjev in učiteljev ostaja v domači karanteni. Sklepne slovesnosti ob koncu šolskega leta bodo le v omejenem obsegu, državne oblasti pa napovedujejo nov premislek o načrtovanem sproščanju ukrepov za preprečitev širjenja novega koronavirusa.

Izrael je ob začetku epidemije covida-19 zelo hitro sprejel stroge omejitvene ukrepe, zato so doslej imeli relativno malo žrtev. Sredi aprila so začeli postopno sproščati ukrepe, na začetku maja pa so ponovno odprli šole in vrtce.

Sorodna novica Brazilija umika objavo statistike okuženih, Bolsonaro grozi z izstopom iz WHO-ja

Po podatkih ministrstva za zdravje so doslej okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 17.752 ljudeh v Izraelu, od tega jih je 15.050 ozdravelo, 295 pa umrlo.

Rusija z najnižjim dnevnim številom smrti po več tednih

Prvič po 25. maju, ko so imeli 92 smrti, so v Rusiji v zadnjih 24 urah zaznali 134 smrti zaradi covida-19. Do zdaj je v Rusiji umrlo 5859 okuženih.

Večina smrti je bila v Moskvi (55), sledi Sankt Peterburg (31), deset ljudi je umrlo v širši moskovski regiji, pet v Dagestanu.

V zadnjem dnevu je bilo v Rusiji potrjenihi 8984 novih okužb z virusom SARS-CoV-2, skupno do zdaj pa 467.673.

Infografika Univerze Johnsa Hopkinsa o razširjenosti novega koronavirusa