Dnevno število potrjenih okužb na milijon prebivalcev. Predstavljeni so podatki (od zgoraj navzdol) Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Združenega kraljestva, Romunije, evropskega povprečja, Švice, Portugalske. Foto: Ourworldindata.com
Dnevno število potrjenih okužb na milijon prebivalcev. Predstavljeni so podatki (od zgoraj navzdol) Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Združenega kraljestva, Romunije, evropskega povprečja, Švice, Portugalske. Foto: Ourworldindata.com
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji
Okužbe predhodnih sedem dni:

Petek - 3662
Četrtek - 3771
Sreda - 4511
Torek - 3456
Ponedeljek (praznik) - 1136
Nedelja - 1257
Sobota - 1663

V bolnišnicah se zdravi 797 covidnih bolnikov (49 več kot dan prej), od tega 178 na intenzivni negi (trije več), je dopoldne navajal sledilnik za covid.

Koordinator za bolniške postelje Robert Carotta pa je popoldne za Radio Slovenija povedal: "Za zdaj je zadeva še obvladljiva s skrajnimi napori. Imamo 613 hospitaliziranih na navadnih oddelkih in po zadnjih podatkih 184 na intenzivni terapiji. Razpoložljivih je še nekaj, dobrih 30 na navadnih oddelkih in 15 intenzivnih postelj. Sicer pa je stvar skrajno napeta."

Država je sicer na nedavnem sestanku z vodstvi bolnišnic dosegla dogovor, da se število postelj za covidne bolnike na intenzivni terapiji poveča na 300, navadnih postelj pa na 1200. Carotta je potezo komentiral za TV Slovenija: "Od kod smo zdaj naenkrat s 190 prišli na 300? Vam bom dal zelo enostaven primer. Človeka lahko operiramo v moderni operacijski dvorani z vso mogočo inštalacijo in klimatizacijo ali pa v šotoru. V bistvu bomo intenzivne paciente porazdelili iz intenzivnih dvoran tudi na oddelke, kjer pa sta seveda tako kakovost kot tudi nadzor bistveno manjša."

Še en covidni rekord v Sloveniji
Vsakodnevna koordinacija v zdravstvu

Ker je za celovito obvladovanje razmer potrebna koordinacija in mobilizacija celotnega zdravstvenega sistema, torej javnih zdravstvenih zavodov, koncesionarjev in zasebnikov, je minister Janez Poklukar imenoval koordinatorje, ki bodo dnevno v stiku z izvajalci in bodo usklajevali prerazporejanje kadra ter opreme. Delo začnejo v ponedeljek.

Na ministrstvu verjamejo, da je slovenski zdravstveni sistem v teh zahtevnih razmerah sposoben stopiti skupaj. "Le s skupnimi močmi vseh deležnikov v zdravstvu bomo zmogli obvladati naglo povečevanje okužb in hospitalizacij," so dodali.

Število opravljenih testov na 1000 prebivalcev za zgoraj omenjene države. Foto: OurworldinData
Število opravljenih testov na 1000 prebivalcev za zgoraj omenjene države. Foto: OurworldinData

Gneča za cepljenje in testiranje

Zaradi naraščajoče epidemije so številni prebivalci zavili v cepilne centre. Čeprav so zjutraj v Zdravstvenem domu na Metelkovi v Ljubljani sprejemali tudi nenaročene ljudi, pa so popoldne nekateri ostali brez cepiva. Nepopisna gneča pa je nastajala tudi na točki za testiranje.

Epidemične številke

V soboto so pristojni opravili 5451 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih izvidov je bilo 2313, kar je 42,4 odstotka.

V soboto je bilo opravljenih tudi 16.229 hitrih antigenskih testov, a pozitivni izidi teh se naknadno preverjajo s PCR-testi. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi 36.032 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 2858, kar je 92 več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1707 oziroma 38 več kot dan prej.

Prejšnjo soboto so potrdili za skoraj tretjino manj okužb (1663).

Mednarodna primerjava pokaže, da je Slovenija prva na svetu glede na tedensko povprečje potrjenih primerov na milijon prebivalcev, je poročal Radio Slovenija.

Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 1.124.463 prebivalcev Slovenije, kar je 53,3 odstotka.

Naslov infografike: Primerjavi dnevnih okužb po letih covid19

Kako na situacijo gledajo zdravstveni delavci

Pomoč študentov in dijakov po bolnišnicah

Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: BoBo/Borut Živulović
Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: BoBo/Borut Živulović

Minister za zdravje Janez Poklukar je na izobraževalne zavode za poklice v zdravstveni negi naslovil poziv k vključevanju dijakov in študentov v teh izobraževalnih zavodih v delovni proces bolnišnic. Pri tem je opozoril na strmo naraščanje števila covidnih bolnikov v bolnišnicah, so sporočili z ministrstva za zdravje.

"Glede na izredno epidemiološko situacijo in upoštevajoč stanje na področju zdravstvene nege je treba v bolnišnicah nemudoma vzpostaviti mehanizme podpore na različnih ravneh, in sicer prek začasnega razporejanja zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev v okviru mreže izvajalcev zdravstvene dejavnosti in z vključevanjem dijakov in študentov, ki se izobražujejo za poklice v zdravstvu," je zapisal minister Poklukar.

Kot je dodal, so izobraževalni zavodi, ki izvajajo izobraževalne programe za področje zdravstvene nege na srednješolski in visokošolski ravni, izjemno pomemben deležnik z vidika zagotavljanja dodatne podpore pri izvajanju zdravstvene nege bolnikov v kliničnem okolju.

"Pri tem gre za omogočanje dijakom in študentom, da pridobijo neprecenljive delovne izkušnje kot del obveznega kliničnega usposabljanja s podporo kliničnih mentorjev, hkrati pa bo prav zaradi vključevanja dijakov in študentov zagotovljena dodatna, v teh okoliščinah nujno potrebna, zdravstvenonegovalna obravnava pacientov," je navedel minister.

Izobraževalne zavode je Poklukar zato prosil, da se povežejo z bolnišnicami in glede na dogovore omogočijo dijakom zdravstvene nege, zlasti tistim zadnjega letnika, in vsem študentom zdravstvene nege opravljanje kliničnega usposabljanja v tem obdobju, ko je kriza največja.

Naslov infografike: Hospitalizirani covid19