Odkritje naj bi tudi delno pojasnilo, zakaj nekateri zbolijo za hudo obliko bolezni, medtem ko preostalih ne prizadene. Prizor iz bolnišnice v Sao Paulu. Foto: Reuters
Odkritje naj bi tudi delno pojasnilo, zakaj nekateri zbolijo za hudo obliko bolezni, medtem ko preostalih ne prizadene. Prizor iz bolnišnice v Sao Paulu. Foto: Reuters

Raziskovalci so preučevali DNK 2700 bolnikov s covidom-19 na 208 oddelkih za intenzivno terapijo po vsej Veliki Britaniji. Ugotovili so, da je osrednjo vlogo pri številnih hudih primerih obolenj igralo pet genov, ki sodelujejo v dveh molekularnih procesih – protivirusni imunosti in pljučnici.

Geni se imenujejo IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 in CCR2. Vodja raziskave Kenneth Baillie meni, da to tudi delno pojasnjuje, zakaj nekateri zbolijo za hudo obliko bolezni, medtem ko drugih ne prizadene.

Ugotovitve, ki so jih objavili v reviji Nature, bi lahko znanstvenikom pomagale pospešiti iskanje potencialnih zdravil proti covidu-19, in sicer s kliničnim testiranjem zdravil, s katerimi bi se lotili specifičnih protivirusnih in protivnetnih poti.

Učinkovita tudi nekatera protivnetna zdravila?

"Rezultati so takoj nakazali, katera zdravila naj bodo na vrhu seznama za klinična testiranja," je o rezultatih povedal Baillie, akademik in svetovalec za medicino intenzivne nege na univerzi v Edinburgu.

Pri covidu-19 bi lahko učinkovala vrsta protivnetnih zdravil iz skupine zaviralcev Janusove kinaze (JAK), kamor sodi tudi zdravilo proti artritisu baricitinib. Prav tako je skupina raziskovalcev ugotovila, da bi zaščito pred covidom-19 lahko ustvarilo povečanje dejavnosti gena INFAR2.

Do zdaj odobrili zdravili deksametazon in remdesivir

Za zdaj sta po svetu za zdravljenje bolnikov s covidom-19 odobreni dve zdravili, in sicer steroid deksametazon in na novo razviti remdesivir, ki ni priporočljiv za hude oblike bolezni. Prejšnji mesec je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) za protitelesa proti covidu-19 odobrila tudi zdravilo s protitelesi bamlanivimab, in sicer za bolnike, ki niso hospitalizirani, a jim zaradi starosti ali pridruženih bolezni grozi resen potek bolezni.