Ameriški predsednik Donald Trump je prebolel covid-19. Veliko vznemirjenja je povzročil, ko se je še kužen z avtomobilom zapeljal okoli bolnišnice, da je pozdravil svoje podpornike. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je prebolel covid-19. Veliko vznemirjenja je povzročil, ko se je še kužen z avtomobilom zapeljal okoli bolnišnice, da je pozdravil svoje podpornike. Foto: Reuters

Pri zdravljenju bolnikov z lažjimi do srednje hudimi simptomi, pri katerih obstaja tveganje, da se bo razvila huda oblika te bolezni, uporabijo mešanico protiteles casirivimaba in imdevimaba. Oboleli morajo biti stari najmanj 12 let, cepiva pa se ne sme uporabljati pri bolnikih, ki so že na intenzivni negi ali potrebujejo dodatni kisik.

FDA izredno odobritev izda po preučitvi potencialnih tveganj in odobritvi zdravila oziroma postopka zdravljenja. Za to vrsto odobritve so se odločili po kliničnem testiranju 799 nehospitaliziranih odraslih ljudi z blažjimi do srednje hudimi simptomi covida-19.

Omenjeni koktajl je oktobra po okužbi prejel tudi ameriški predsednik Donald Trump. Z učinkom zdravljenja je bil zelo zadovoljen in se je zavzemal, da bi ga brezplačno odobrili za javnost.

Regeneron je sicer za razvoj te terapije prejel več kot kot 500 milijonov dolarjev od ameriške vlade, je poročal New York Times. Prvih 300.000 odmerkov bo podjetje zdaj zagotovilo brezplačno, bodo pa morali bolniki poravnati stroške bivanja v zdravstvenih ustanovah, kjer jim bodo zdravilo dali, je pojasnilo podjetje.

  • Japonska bi omejila javna zbiranja

Japonska razmišlja o omejitvi števila udeležencev na športnih in drugih večjih javnih prireditvah. Država pa ima kar nekaj težav, kako povrnila stroške tistim, ki so rezervirali počitnice doma, kar je promovirala sama vlada, zdaj pa so tudi domači turizem delno omejili, poroča Guardian. Število okuženih na Japonskem je 2596, število dnevnih okužb pa je rekordnih skoraj 540.

  • Južna Koreja zaostruje ukrepe pred sprejemnimi izpiti

Iz Južne Koreje že peti dan zapored poročajo o več kot 300 primerih dnevnih okužb. Vlada bi lahko zato sprejela še strožje ukrepe. Južna Koreja je prejšnji teden okrepila zajezitvene ukrepe pred izjemno pomembnimi sprejemnimi izpiti za univerzo v državi, ki bodo 3. decembra. Vsa druženja so prepovedana. Z omejenim delovnikom še naprej obratujejo lokali, bari, restavracije. Južna Koreja je uvedla izjemno stroge omejitvene ukrepe, med njimi redna testiranja in odrejanja karanten. V državi je več kot 30.700 okuženih in 505 umrlih za covidom-19.