Foto: AP
Foto: AP

Bodo pa morali pari dokazati, da so v resnem razmerju, poleg tega pa podpisati izjavo o zvezi, poroča Deutsche Welle.

Po pritiskih Evropske komisije bodo obiskovalci s seznama "tretjih držav" lahko od prihodnjega tedna odpotovali v Nemčijo, če imajo tam partnerja.

V državo bodo spustili tudi zunajzakonske partnerje z ločenega seznama "visoko tveganih" regij in držav, a bodo morali opraviti test na novi koronavirus in do rezultatov ostati v karanteni.

Med visoko tvegane države sodijo med drugim ZDA, Turčija in Iran.

  • V Italiji podaljšali ukrepe

Italijanska vlada bo do 7. septembra podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask in druge podobne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Premier Giuseppe Conte je Italijane pozval, naj bodo še naprej previdni. "Italija je prva zahodna država, ki jo je prizadela epidemija covida-19, smo pa tudi prva država, ki je našla pot iz najhujše faze pandemije. Ob tem gre zahvala tudi odgovornemu ravnanju državljanov," je povedal.

Precej tišje Benetke. Foto: Reuters
Precej tišje Benetke. Foto: Reuters

Čeprav je epidemiološka slika stabilna, obstajajo kazalniki, da se število okužb rahlo veča – v petek so potrdili 552 novih okužb.

Maske bodo ostale obvezne v vseh zaprtih prostorih in v javnem prometu, kjer ni mogoče ohranjati najmanj enega metra razdalje med ljudmi. Prepovedane ostajajo tudi večje prireditve.

Znova dovoljene ladje za križarjenje

Bodo pa v Italiji od 15. avgusta dalje znova dovoljene ladje za križarjenje, a v skladu s koronavirusnimi omejitvami. Prepovedano je namreč množično zbiranje v dvoranah, barih, restavracijah in igralnicah. Tudi izletov se lahko udeleži le omejeno število ljudi. Potnikom pa bodo morali redno meriti telesno temperaturo.

Od 1. septembra bodo v državi znova dovoljeni sejmi, že zdaj pa lahko začnejo organizacijo in pripravo nanje.

Zaprte med drugim ostajajo diskoteke, prav tako navijačem še ni dovoljeno na stadione.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Priprave na vrnitev v šolske klopi – z žagami

Italijanski otroci pa se pripravljajo na vrnitev v šolske klopi – a reorganizacija v skladu z ukrepi za zajezitev širjenja virusa ne poteka povsem gladko. Samostojne klopi za enega učenca so redke, še posebej v nižjih razredih.

Kot poroča CNN, večina italijanskih šol še vedno uporablja staromodne šolske klopi, za katere zaradi prostorske stiske posedejo več učencev.

Ministrstvo za šolstvo je sicer julija izdalo naročilo za tri milijone samostojnih miz, za katere upajo, da bodo prispele do 8. septembra, da bi šole lahko sestavile novo pohištvo do sredine meseca, ko se učenci vrnejo v šolske klopi.

A številna okrožja skrbi, da nove klopi ne bodo prispele pravočasno, zato so vzeli zadeve (oziroma orodje) v svoje roke in stare klopi žagajo na pol.

Ministrica za šolstvo Lucia Azzolina je bila deležna ostrih kritik glede počasnega ponovnega odpiranja šol. Medtem ko se je skoraj vse drugo 18. maja po dolgi in strogi karanteni odprlo, junija tudi restavracije, julija pa kinodvorane, gledališča in telovadnice, so šole ostale zaprte.

Italijanska vlada je sicer v petek sprejela več ukrepov v okviru pandemije covida-19. Tudi nov sveženj pomoči gospodarstvu, ki se bojuje s posledicami pandemije koronavirusne bolezni 19, v vrednosti 100 milijard evrov.