Velenje. Foto: BoBo
Velenje. Foto: BoBo

V sredo sta bili kar dve tretjini učiteljev šole cepljeni proti covidu-19. "Iz minute v minuto cepljeni učitelji javljajo o močnih reakcijah na cepivo, tako da smo pravkar prišli do ocene, da moramo zaradi bolniške odsotnosti kar 26 učiteljev v petek odpovedati celoten pedagoški proces na šoli, saj nimamo zagotovljenih zadostnih kadrovskih zmožnosti za izpeljavo pouka," je ravnatelj osnovne šole Sebastjan Kukovec pozno zvečer sporočil staršem tamkajšnjih šolarjev.

Odpovedan je tako pouk za vse učence od 1. do 9. razreda. Izpad petkovega pouka pa bodo nadomestili med šolskim letom, je zapisano v sporočilu.

Šola bo po Kukovčevih besedah v petek zagotovila nujno varstvo za učence od 1. do 3. razreda od 6. do 13. ure. Prav tako so morali odpovedati dejavnosti v okviru podaljšanega bivanja po 13. uri, zaradi česar na šoli starše prosijo, naj otroke poberejo do 13.30.

Sorodna novica Več držav zaradi krvnih strdkov ustavilo cepljenje s cepivom AstraZenece

Preverjanje pojavljanja krvnih strdkov po cepljenju

O cepivu AstraZeneca se v zadnjih dneh več govori zaradi pojava krvnih strdkov pri posameznikih, cepljenih s tem cepivom. Ker proizvajalec tega med kliničnim testiranjem ni navedel kot stranski učinek, se vsak primer posebej razišče in do zdaj neposredne povezave niso potrdili.

Danska, Norveška in Islandija so kljub temu začasno ustavile cepljenje, uporabo serije tega cepiva, po kateri je umrla bolnica v Avstriji, so prepovedali v Luksemburgu, Latviji, Litvi, Estoniji in Italiji.

Sorodna novica Mateja Logar: Za uporabo cepiva AstraZenece ni nobenih zadržkov

Pri nas te serije ni, je zatrdila vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar. Prav tako je spomnila, da sta evropska agencija EMA in proizvajalec cepiva poudarila, da pri drugih, ki so se cepili, ni bilo poročil o tem, da bi se povečalo tveganje za trombembolične dogodke oziroma za nastanek krvnih strdkov in zapor žil. Odstotek primerov, ki jih poročajo zdaj, je primerljiv z odstotkom, ki se tudi brez cepljenj pojavi med populacijo.

Bo pa v petek vladna strokovna svetovalna skupina razpravljala o cepivu AstraZenece, ki je pri nas prednostno namenjeno učiteljem.

V velenjski šoli učitelji poročajo o simptomih, ki naj bi bili po cepljenju pričakovani in naj bi kmalu izzveneli.