Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dan prej je bilo po uradnih podatkih vlade odkritih 184 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je nekoliko manj od četrtka, ko je bilo potrjenih rekordnih 192 novih primerov.

Iz bolnišnic so v soboto odpustili 15 bolnikov s covidom-19. V državi je trenutno 1648 aktivnih okužb, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Okužbe so v soboto potrdili v 64 občinah, največ v Ljubljani, 19, in Mariboru, 18, kjer je tudi največ aktivnih okužb. Delež pozitivnih testov je bil v soboto 8,29 odstotka.

Največji delež aktivnih okužb imajo v občinah Črna na Koroškem, skoraj en odstotek, ter Log - Dragomer in Pivka, okoli pol odstotka prebivalcev, kažejo podatki sledilnika.

Zaskrbljujoče širjenje okužb na Koroškem

Žarišče v varstvenem zavodu v Črni na Koroškem

V Črni na Koroškem je žarišče okužb v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer so pred tednom dni potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom pri zaposleni osebi. Kot je direktorica centra Dalja Pečovnik objavila na spletni strani, je bilo v centru v soboto pozitivnih 32 uporabnikov, ki nimajo posebnih zdravstvenih težav, in 15 zaposlenih.

Ta konec tedna bodo vzpostavili rdečo cono na eni izmed ponujenih lokacij v lokalnih skupnostih. Zaradi lažjega vzpostavljanja rdeče cone so začasno 17 uporabnikov namestili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki se bodo v CUDV vrnili takoj, ko bodo pripravili ustrezne prostore, je še navedla direktorica.

V Dnevniku TV Slovenija pa je zdravnica Zdenka Koželj Rekanović, članica regijske skupine za preprečevanje in obvladovanje okužb, podala nove podatke o okužbah, in sicer da so do nedelje zvečer potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 44 oskrbovancih v CUDV-u in 18 zaposlenih. Poudarila je, da je v centru zaposlenih tudi veliko ljudi, ki niso del zdravstvenega kadra, temveč so vzgojitelji, varuhi in se ne znajo z okužbo spopasti tako kot tisti z zdravstveno izobrazbo. Prav tako oskrbovanci, ki so jih ves čas učili, da se prijazno in z dotiki odzivajo na druge ljudi, težko razumejo, da se je življenje popolnoma spremenilo in da osebni stiki niso več varni.

Okužba v centru za usposabljanje

Šele v četrti bolnišnici so imeli prosti postelji

"Na Koroškem je število okužb v enem dnevu zdaj višje, kot je bilo v spomladanskem času število odkritih okužb v enem tednu," je poudarila zdravnica in dodala, da je že pred pandemijo na Koroškem primanjkovalo zdravnikov, zdaj je stanje še veliko slabše. Primanjkuje tudi drugega zdravstvenega kadra.

"Ljudje še vedno ne razumejo. Mogoče bi razumeli, če bi bili z mano v soboto zvečer, ko sem za dva oskrbovanca urejala premestitev v bolnišnico in so šele v četrti bolnišnici, oddaljeni več kot 100 kilometrov, imeli dve prosti postelji. Za prevoz smo potrebovali dve reševalni vozili, ki se nato pet ur nista vrnili na izhodišče, in to je bila velika težava," je slikovito opisala trenutno stanje v slovenskem zdravstvu.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V Sloveniji so do zdaj opravili 217.448 testov na novi koronavirus in potrdili 5350 okužb, umrlo pa je 147 bolnikov s covidom-19.

Z negativnim izvidom testa se bo mogoče izogniti karanteni

Vlada je sicer v soboto zvečer po dopisni seji spremenila pravila za prehajanje meja. Od ponedeljka bo negativen izvid testa, ki ne bo starejši od 48 ur, ob vstopu v Slovenijo že zadoščal, da karantena ne bo odrejena.

Opravljanje testiranja pa bo po novem dovoljeno tudi med karanteno – če bo izvid testa negativen, bo karantenska odločba odpravljena.

159 novookuženih, ena smrtna žrtev