Foto: BoBo
Foto: BoBo

V bolnišnici se zaradi covida-19 zdravi 618 bolnikov, 160 jih potrebuje intenzivno nego. V petek je umrlo devet bolnikov, ki so bolehali za novo koronavirusno boleznijo.

Opravili so tudi 41.784 hitrih testov. Povprečje zadnjih sedmih dni je 697 potrjenih okužb. Trenutno je po podatkih sledilnika za covid-19 v državi 10.597 aktivnih okužb.

V Sloveniji z enim odmerkom cepljenih več kot 400.000 ljudi

Z današnjim dnem se začenja svetovni teden cepljenja. Tokrat je poudarek na pomembnosti cepljenja pri preprečevanju bolezni in zaščiti življenj. "Cepljenje je eden izmed najučinkovitejših zdravstvenih ukrepov, predstavlja temelj univerzalnega zdravstvenega varstva in je bistveno za doseganje optimalnega zdravja za vse in povsod. Cepljenje je torej pomembna naložba v dobro zdravje in dobro počutje skozi vse življenje," so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prvi odmerek cepiva do zdaj prejelo približno 405 tisoč ljudi

Zadnje leto je največ govora o cepljenju proti covidu-19. V Sloveniji je trenutno z enim odmerkom katerega od cepiv proti tej bolezni cepljenih 405.850 ljudi, z dvema odmerkoma pa 173.913 ljudi.

Največ jih je dobilo cepivo proizvajalca Pfizer. En odmerek cepiva Pfizerja je doslej prejelo 240.213 ljudi, dva odmerka pa 157.611. En odmerek cepiva Moderne, ki v državo prihaja v skromnejših pošiljkah, je doslej prejelo 42.493 prebivalcev, dva pa 15.908. Z enim odmerkom cepiva AstraZenece pa se je doslej cepilo 123.143 prebivalcev Slovenije, z dvema 394. Drugi odmerek tega cepiva namreč sledi 12 tednov po prvem.

Najboljša precepljenost (nad 60 odstotkov) je v starostnih skupinah med 70 in 74 leti ter med 80 in 84 leti.

Poklukar: Vzdržite še malo

Minister za zdravje Janez Poklukar pred prvomajskimi prazniki prosi prebivalce, naj vzdržijo še malo. "Upoštevajmo samozaščitne ukrepe, pazimo na svoje bližnje, cepimo se, ko smo poklicani," je pozval v izjavi za javnost. Kot je navedel minister, so pred nami prazniki in lepo vreme, ko nas vleče nas ven in tudi prav je tako. "Vsi smo ljudje, ki si želimo mirne in tople pomladi. Dovolite pa mi eno prošnjo, tudi sam sem človek, ki si resnično želim ponovno živeti brez maske, brez skrbi, ali bodo moji otroci lahko hodili v šolo ali bodo šolani doma, želim si izbrati, da grem lahko svobodno na morje, želim se mirno usesti z družino v restavracijo, želim videti prijatelje. Vsi smo utrujeni od pandemije. Ampak prosim vas, vzdržimo še malo," je pozval. Kot je navedel, v Slovenijo prihajajo velike količine cepiva, cepljenje se intenzivira. "Vemo, da so cepiva učinkovita. Samo še malo vzdržimo in vsi skupaj vplivamo na to, da se nam čim prej vrnejo nazaj naše življenje," je zapisal.

Po precepljenosti vodi goriška regija

Med statističnimi regijami po precepljenosti vodi goriška, kjer je s prvim odmerkom precepljenih že skoraj 23 odstotkov prebivalstva. Več kot petina prebivalcev je z enim odmerkom precepljena še v Zasavju in na Koroškem. Na dnu precepljenosti z enim odmerkom so Posavje, Podravje in obalno-kraška regija. Tam je delež precepljenih z enim odmerkom okoli 18-odstoten.

V Ljubljani na cepljenje povabili kronične bolnike, ki to niso

Nekateri gledalci Televizije Slovenija pa so poročali o novi zmedi glede poteka cepljenja v Ljubljani – na cepljenje so bili namreč tokrat vabljeni posamezniki, ki v skladu z državno strategijo za to še niso na vrsti.

Kot je pojasnila vodja cepilnega centra v Ljubljani Simona Repar Bornšek, v tem tednu cepijo osebe, starejše od 60 let, in mlajše od 60 let – kronične bolnike. Na njihovih cepilnih seznamih se je zato v petek poleg maturantov znašlo veliko kroničnih bolnikov. Na današnji dan pa so pri teh posameznikih opazili nekaj odstopanj – bolniki, ki so bili s seznamov vabljeni na cepljenje kot kronični bolniki, so ob poizvedovanju na cepilnem mestu navajali, da nimajo nobene kronične bolezni.

V Ljubljani začetek cepljenja tudi mlajših kroničnih bolnikov

Kako so se lahko zgodile te napake? Repar Bornškova je za Televizijo Slovenija pojasnila, da je cepilno mesto zgolj izvajalec cepljenja, seznami ljudi pa se oblikujejo prek izbranega osebnega zdravnika, tudi v primerih, če se bolnik prijavi sam prek baze, kjer izbere izbranega zdravnika. "Dokler zdravnik tega bolnika ne obdela in ’odkljuka’ ter pošlje na seznam, ta ni v naši bazi. Mi smo izbirali iz teh baz in žal danes nismo mogli preveriti na samem terenu pri izbranih zdravnikih, kje je prišlo do pomote, da so bili ti bolniki, ki navajajo, da nimajo kroničnih bolezni, zavedeni kot kronični bolniki. Nikakor to ni prišlo z našega mesta, ker tega ne delamo, tudi nimamo nobenega vpogleda v bolnikove podatke, zdravstvena dokumentacija je zgolj pri izbranem zdravniku."

Repar Bornšek: Nismo kršili nobenega pravila

Nekatere od omenjenih posameznikov so na koncu odklonili, nekateri se tudi sami niso želeli cepiti. "Glede na to, da smo ta teden več dni namenili cepljenju z AstraZeneco in je približno tretjina cepiva vsak dan ostala, smo se kljub temu odločili – ker gre za bolnike, ki bodo v skladu s strategijo na vrsti zelo kmalu –, da smo nekatere izmed njih tudi cepili. Na našem cepilnem seznamu je še zelo malo ljudi, ki so pred njimi v kategorijah, vsi ti bodo cepljeni v prihodnjih dneh, ker smo cepivo zanje že naročili, a ga ta trenutek nimamo. Mislim, da s tem nismo kršili nobenega pravila in da je to v skladu s strategijo oz. željo države, da se čim prej pocepi čim več ljudi, sploh v situaciji, ko okoli nas znova naraščajo številke okuženih," je odločitev pojasnila Repar Bornškova.

Na NIJZ-ju so za STA pojasnili, da se v prihodnjem tednu pričakuje dobava 64.350 odmerkov cepiva Pfizerja in 9600 odmerkov cepiv Moderne. V državo naj bi prišla tudi pošiljka cepiv AstraZenece, količina še ni dokončno znana. Sicer pa ima NIJZ na zalogi 20.200 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki jih bodo cepilnim centrom razdelili v prihodnjem tednu.