Nošenje mask bo obvezno tudi na prostem

V sredo so potrdili 104 nove okužbe, kar pomeni, da je trenutno v državi 1026 aktivno okuženih z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid.

V sredo je bilo opravljenih 3070 testov na novi koronavirus, 104 so bili pozitivni. Skupno je bilo do zdaj pozitivnih 4058 ljudi, število vseh opravljenih testov pa se približuje številki 200.000 (191.413). V bolnišnicah se zdravi en človek več kot včeraj (62), od tega jih je 11 v enotah intenzivne terapije. Po vladnih podatkih je en človek, okužen z novim koronavirusom, umrl.

Bolniška odsotnost tudi brez obiska zdravnika

Vlada je obravnavala dodatne ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Sklenila je, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniški dopust. Pripravljena bo zakonska podlaga, ki bo omogočala bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika, je na tiskovni konferenci po seji vlade napovedal vladni govorec Jelko Kacin. Zakon o nalezljivih boleznih je po Kacinovih besedah jasen: vsak je odgovoren prispevati k varovanju javnega zdravja.

Maske na odprtih javnih prostorih in za učence

Sorodna novica Vlada napoveduje 550 dodatnih zaposlitev v domovih za starejše

Ta konec tedna začnejo veljati spremembe glede nošenja mask v zaprtih javnih prostorih. Maska bo obvezna za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske.

Nošenje mask bo od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice, mestna jedra.

S prihodnjim tednom bodo omejili tudi čas obratovanja gostinskih lokalov, predvidoma na termin med 6. in 22. uro.

Vlada priporoča delo od doma

Vlada je poleg tega sprejela priporočilo, naj tam, kjer je to mogoče, organizirajo delo od doma. "Če je to mogoče, naj se uporabi sistem kolobarjenja, torej da se zaposleni izmenjujejo na delovnem mestu," je še dodal Kacin. Med ukrepi, o katerih vlada še razmišlja, je omenil še potencialno vnovično omejevanje časa, ko bi lahko javni prevoz uporabljali le pripadniki ranljivih skupin, podoben princip pa bi lahko znova uveljavili tudi v trgovinah, lekarnah, poštah, bankah in zdravstvenih ustanovah. Vlada bo to uvedla, ko bo stroka ocenila, da je to potrebno, je še pojasnil.

Vlada poleg tega razmišlja o omejitvi zbiranja na šest ljudi – v tem trenutku je dovoljeno zbiranje deset oseb, če se jih zbere do 50, je treba en mesec hraniti seznam z njihovimi podatki, je spomnil Kacin.

Okužbe po občinah

Največ okuženih je bilo po podatkih sledilnika za covid v sredo potrjenih v občini Ljubljana (29), v Kranju so potrdili 10 novih okužb (skupaj jih je v prestolnici trenutno aktivnih 205), v Mariboru devet (skupaj aktivnih 105), v Celju šest (aktivnih 94), v Braslovčah, Kamniku in Slovenskih Konjicah po tri, v občinah Novo mesto, Log - Dragomer, Divača, Lendava so v sredo potrdili po dve novi okužbi.

V občinah Slovenska Bistrica, Žalec, Ilirska Bistrica, Šentjur, Vojnik, Lovrenc na Pohorju, Sevnica, Ig, Litija, Starše, Kočevje, Šmarje pri Jelšah, Dornava, Ravne na Koroškem, Zreče, Lukovica, Markovci, Miren - Kostanjevica, Mokronog - Trebelno, Piran, Selnica ob Dravi, Štore, Dobrova - Polhov Gradec, Duplek, Šmartno pri Litiji, Tolmin, Vrhnika in Zagorje ob Savi so v sredo potrdili po eno novo okužbo. En okuženi je tuji državljan.

Kacin: Večina okužb lokalnega izvora, ukrepi so nujni

Večina je lokalnih prenosov

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je dejal, da sta med primeri okužb, potrjenimi v sredo, dva iz tujine – iz Avstrije in Gruzije. Med primeri, ki so jih epidemiologi preiskali do jutra, sta dve tretjini izhajali iz lokalnih prenosov, ena tretjina pa je neznanega izvora.

Med okuženimi je po podatkih sledilnika osem zaposlenih v zdravstvu in trije zaposleni v DSO-jih.

Trenutno okuženih več kot tisoč ljudi, vlada o dodatnih ukrepih

Kamnik: v gimnaziji se dva razreda šolata na daljavo

V kamniški gimnaziji in srednješolskem centru Rudolfa Maistra ta teden dva od njihovih razredov delujeta s poukom na daljavo v karanteni, saj so ugotovili tri okužbe med dijaki. Tudi v sosednjem Ciriusu - centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje invalidne mladine delujejo v kriznih razmerah. "Od nedelje do danes smo v Ciriusu odkrili 4 okužbe, in sicer 2 med dijaki in 2 med zaposlenimi. Smo v stalnih stikih z NZJZ-jem, kjer so odredili karanteno za 30 otrok in 7 zaposlenih." je dejal ravnatelj Ciriusa Goran Pavlič.

Okužba na lendavski osnovni šoli

Okužbo so odkrili tudi na Dvojezični osnovni šoli I Lendava. Po besedah ravnateljice na šoli upoštevajo vse ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe. Do 24. septembra bodo v karanteni otroci enega razreda in štirje učitelji.

Po starostnih skupinah je največ, 26, okužb med starimi od 35 do 44 let. Poleg tega je 21 okužb v starostni skupini 45–54 let, 15 v skupini 25–34 let, 13 v skupini 15–24, devet v skupini 55–64, osem med starimi od 65 in 74 let, po tri med starimi od pet do 14 let in od 74 do 84 let ter šest med starejšimi od 85 let.

Število potrjenih okuženih v državi je preseglo številko 4000. Foto: Shutterstock
Število potrjenih okuženih v državi je preseglo številko 4000. Foto: Shutterstock

V mariborskem Domu Danice Vogrinec okuženih 47 ljudi

V enoti mariborskega Doma Danice Vogrinec na Taboru so uspeli zajeziti širjenje okužbe. Trenutno je z novim koronavirusom okuženih 47 oseb, in sicer 30 stanovalcev in 17 zaposlenih. Od zadnjega javljanja podatkov v sredo se je število okuženih povišalo za pet, je na novinarski konferenci vlade dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, Cveto Uršič.

"Trendi so se umirili," je povedal direktor tega doma za starejše Marko Slavič. Kljub izpadu velikega dela zaposlenih trenutno po besedah Slaviča obvladujejo položaj znotraj doma, a obstoječe ekipe so izčrpane. Na pomoč so med drugim poklicali upokojene delavce, danes pa bodo objavili tudi poziv prostovoljcem. "Seveda za take dejavnosti, ki ne posegajo v strokovne kompetence in zahtevno delo na oddelkih, ampak zgolj v delo, ki zagotavlja pomoč pri transportih, logistiki in podobno," je pojasnil direktor.

Poudaril je, da bodo v domu sami naredili vse, kar je v njihovi moči. Ko bodo stanovalci potrebovali zahtevnejšo pomoč, pa bo vztrajal, da se jim to zagotovi v bolnišnici.

Še dva okužena v Pegazovem domu v Rogaški Slatini

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so v sredo odvzeli še nekaj brisov stanovalcem in zaposlenimi. Okužba z novim koronavirusom je bila potrjena pri dveh stanovalcih, kar pomeni, da je v domu okuženih že 15 stanovalcev in trije zaposleni.

Medtem pa imajo v Domu starejših sv. Jožef v Celju okuženo eno zaposleno osebo, novih okužb ni, prav tako novih okužb ni niti v Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu, kjer prebivajo ljudje s težavami v duševnem zdravju. V tem domu je tako že od prejšnjega tedna okuženih osem stanovalcev in dva zaposlena.

Okužbe v podjetju Pivka

V družbi Pivka Perutninarstvo, v sklopu katere deluje tudi Delamaris, je po zadnjih podatkih okuženih 46 zaposlenih, v karanteni jih je 71. Po poročanju Radia Slovenija bodo ostale zaposlene v podjetju testirali v petek, ko bodo pred podjetjem namestili mobilno enoto NIJZ-ja. V družbi Pivka zagotavljajo, da uživanje njihovih izdelkov ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi.

V občini Pivka je do sedaj okuženih 19 občanov, poleg njih pa - neuradno, še okrog 10 tujih delavcev, ki v živijo v Pivki, vendar pa tam nimajo stalnega prebivališča. V karanteni je bilo včeraj 100 občanov, med drugim tudi 44 učencev in zaposlenih v tamkajšnji osnovni šoli, od koder izvirata tudi dve potrjeni okužbi.

Novinarska konferenca o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom