Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Rezultat številnih mutacij virusa je, da različica omikron napada drugo vrsto celic v telesu," je dejal profesor virologije z univerze College London Deenan Pilly. "Kot kaže, napade zgornji del dihal – celice v žrelu. Virus se tam hitreje množi kot globoko v pljučih. Študija je resda preliminarna, a vse kažejo v to smer."

Ker se virus hitreje množi v žrelu, to pomeni, da je hitreje prenosljiv (kot je v primeru omikrona), poroča Guardian.

Vzorci iz žrela zanesljivejši?

Omenjene raziskave prihajajo v času razprave, katera samotestiranja so najučinkovitejša. Nekateri znanstveniki so namreč ravno prejšnji teden predlagali, da bi bili v uporabi hitri testi z vzetimi brisi iz žrela in nosu. Profesorica Jennifer Rohn z University College London je povedala, da je bil rezultat njenega brisa iz nosa negativen, tisti, vzet iz žrela, pa pozitiven.

Manj resnih zapletov, hitrejše okrevanje

Raziskovalci z oddelka za molekularno virologijo na univerzi Liverpool so podobno ugotovili pri poskusih na miših. Tiste, ki so bil okužene z omikronom, so izgubile manj telesne mase, imele manjše virusno breme in manj hudo obliko pljučnice. "To je le košček mozaika," doda profesor James Steward.

Tudi ameriški raziskovalci so v študiji, objavljeni v reviji Nature prejšnji teden, ugotovili, da so miši, okužene z omikronom, izgubile manj telesne mase in da so imele nižjo virusno obremenitev.

"Testiranja na živalih so pokazala, da je potek bolezni manj resen kot pri različici delta in kot pri izvornem novem koronavirusu iz Vuhana. Kot kaže, tudi hitreje mine, živali so se hitreje regenerirale," pravi profesor Steward.

Omikron se še naprej hitro širi

Podobne rezultate so odkrili tudi v Belgiji, kjer so delali poskuse na sirskih hrčkih – tudi ti so imeli nižje virusno breme v pljučih v primerjavi z drugimi različicami novega koronavirusa.

Profesor Johan Neyts pri teh rezultatih ni izključil možnosti, da je virus morda bolj nalezljiv pri ljudeh kot pri hrčkih, da ima večjo verjetnost okužb zgornjega dela dihal ali pa je izzval manj hudo obliko bolezni.

Bolnišnice v Nemčiji: omikron bi lahko olajšal pritisk

Koronavirus ne bo več grožnja zdravstvenemu sistemu, če bo omikron dominantna različica virusa, meni predsednik nemškega združenja bolnišnic (VLK) Michael Weber. Omikron je že najbolj razširjena različica novega koronavirusa v Nemčiji, Južni Afriki, Združenem kraljestvu in na Danskem.

"Obstaja možnost, da bo pandemija v teh državah postala endemična," je dejal za časopis Welt am Sonntag. Nemški zdravstveni minister Karl Lauterbach je izrazil optimizem ob tem, da je omikron manj nevarna različica, a dodaja, da je možnost zapletov večja pri starejših necepljenih ljudeh. "Prvi odmerek cepiva je drastično zmanjšal tveganje smrti le dva tedna po cepljenju. Ljudi pozivam: cepite se!"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tudi hongkonški raziskovalci so prišli do podobnih ugotovitev, da omikron manj prizadene pljuča. Na univerzi Cambridge pa so iz vzorcev krvi ugotovili, da omikron težje prodre v pljučne celice.

Da je pot omikrona v človeško telo drugačna od drugih različic, pa so ugotovili na Centru za proučevanje virusov pri Univerzi Glasgow. Kot kaže, omikron pri tistih, ki so prejeli dva odmerka cepiva proti covidu-19, zaobide imunski sistem, vendar pa naj bi ga tretji odmerek cepiva "delno obnovil".

Raziskovalci sicer opozarjajo, da so vse omenjene raziskave preliminarne in da bodo potrebne dodatne raziskave.

Omikron bi lahko povzročil čredno imunost v Izraelu

Izraelske zdravstvene oblasti menijo, da bi lahko v državi z vse več okužbami z omikronom dosegli čredno imunost. V Izraelu prebivalce sicer že cepijo s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19, prav tako pa so odobrili zdravilo proti novemu koronavirusu podjetja Merck & Co molnupiravir.

Izraelski glavni strokovnjak za covid-19 in direktor medicinskega centra Ziv Salman Zark je dejal, da čredna imunost sicer ni zagotovilo, saj so izkušnje zadnjih dveh let pokazale, da tisti, ki so zboleli za covidom-19, lahko zbolijo znova.

Čredna imunost pomeni, da je populacija imuna na virus ali s cepljenjem ali pa z okužbo in posledično razvojem protiteles. Izrael ima 9,4 milijona prebivalcev, osnovno cepljenih je 60 odstotkov, večina s cepivom podjetja Pfizer-BioNTech.