Cepljenje otrok v Izraelu. Foto: Reuters
Cepljenje otrok v Izraelu. Foto: Reuters

"Vesel sem odobritve EME," je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. EMA je namreč odobrila uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke, stare od 5 do 11 let. A za samo uporabo v Sloveniji morata biti izpolnjena dva pogoja. Najprej potrebujemo opredelitev stroke, pri čemer si minister želi enotnega mnenja posvetovalne skupine, pediatrov in drugih potrebnih deležnikov. Nato mora cepivo v Slovenijo tudi dejansko priti.

NIJZ je sicer to Pfizerjevo cepivo že naročil. V Slovenijo pride decembra, je navedel Poklukar.

Vodja NIJZ-jeve svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je za Slovensko tiskovno agencijo napovedala, da se bo skupina o tej temi sešla in da posebna priporočila skupine za cepljenje še sledijo. "Čakali smo na opredelitev EME, zdaj bomo to obravnavali," je pojasnila.

Na NIJZ-ju pa so za STA pojasnili, da bo Pfizerjevo cepivo za mlajše od 12 let imelo drugačno koncentracijo kot cepivo, ki je namenjeno starejšim. Koncentracija cepiva v vialah, ki bodo na voljo otrokom, starim od 5 do 11 let, bo trikrat manjša od vial, ki so namenjene odraslim.

Prav tako bo odmerek, namenjen mlajšim od 12 let, nekoliko manjši in bo vseboval 0,2 mililitra cepiva. Starejši od 12 let pa sicer pri cepljenju s cepivom Pfizer prejmejo 0,3 mililitra cepiva.

Kot so potrdili na zdravstvenem ministrstvu, je Slovenija naročila 60.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva za mlajše od 12 let.

Kaj priporoča EMA

Evropska agencija za zdravila (EMA) za starostno skupino od 5 do 11 let priporoča odmerek cepiva, ki vsebuje 10 mikrogramov na injekcijo, kar je trikrat manj od standardnega odmerka. EMA prav tako kot za starejše tudi za otroke priporoča dva odmerka cepiva v ramo, med odmerkoma pa naj minejo trije tedni.

Pfizerjevo cepivo za stare 12 let in več so odobrili že predtem.

Agencija, ki ima sedež v Amsterdamu, je ocenila, da so učinki Pfizerjevega cepiva Comirnaty tudi v starostni skupini od 5 do 11 let večji, kot so morebitna tveganja ob cepljenju, posebej pri posameznikih, ki imajo povečano tveganje za hud potek bolezni.

Stranski učinki podobni kot pri odraslih

Podjetji Pfizer in BioNTech trdita, da se je učinkovitost cepiva za preprečevanje simptomatskega covida-19 v študiji, ki je zajela skoraj 2000 mlajših otrok, izkazala za 90,7-odstotno. Najpogostejši neželeni stranski učinki cepiva v tej starostni skupini so podobni kot pri starejših in vključujejo bolečino okoli mesta cepljenja, bolečino v mišicah in mrzlico, a so praviloma blagi oziroma zmerni in minejo v nekaj dneh.

EMA bo svoje priporočilo zdaj poslala Evropski komisiji, ki bo sprejela končno odločitev o uporabi tega cepiva pri otrocih. Komisija običajno sledi priporočilu agencije. Odločitev o tem, ali se bo cepljenje mlajših otrok nato dejansko začelo, pa ostaja v rokah posameznih držav.

Otroška različica Pfizerjevega cepiva. Foto: Reuters
Otroška različica Pfizerjevega cepiva. Foto: Reuters

Priporočilo tudi v Avstriji

Avstrijski nacionalni organ za cepljenje (NIG) je po odločitvi EME že priporočil cepljenje otrok v državi.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein je ob tem po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudaril, da je cepljenje otrok varno. Napovedal je tudi, da naj bi Avstrija do konca leta dobila 258.000 odmerkov cepiva za otroke. Ni pa odgovoril na večkrat zastavljeno vprašanje, ali bo tudi za otroke cepljenje proti covidu-19 od februarja dalje obvezno. Dejal je le, da je o tem še potrebna široka strokovna razprava.

V Avstriji živi skoraj 600.000 otrok, ki so stari od pet do 11 let. Dokler ne bo posebnega cepiva za otroke, mlajše od dvanajst let, bodo te cepili s tretjino odmerka za odrasle. Drugi odmerek naj bi sledil po treh tednih. Cepili naj bi vse otroke, posebej tiste, ki že imajo kakšno bolezen.

Da je cepivo varno za otroke, je poudarila tudi vodja NIG-a Ursula Wiedermann-Schmidt, ki je dodala, da so v ZDA in Izraelu do zdaj cepili 3,3 milijona otrok, pri tem pa niso zaznali nobenega primera hujših stranskih učinkov. Priporočila pa je, da bi otroci, mlajši od 11 let, podobno kot starejši od 12 let in odrasli po cepljenju počivali tri dni in za teden dni omejili športne dejavnosti.

Otroška različica cepiva bo na voljo po 20. decembru

Iz BioNTecha so sporočili, da bodo prve pošiljke cepiva za otroke državam Evropske unije začele pošiljati po 20. decembru.

Mlajši otroci sicer zelo redko zbolijo za hujšo obliko covida-19, a te možnosti tudi pri njih ni mogoče izključiti. Je pa res, da se zato pri njih drugače kot pri bolj rizičnih skupinah ocenjuje razmerje med prednostmi in tveganji cepljenja. Obenem se med mlajšimi otroki v tokratnem valu pandemije okužbe pogosto širijo hitreje kot med drugimi, saj so še edini, ki se proti covidu-19 do zdaj niso cepili.

Uporabo Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 za otroke, stare od pet do enajst let, so v nekaterih državah že odobrili, na primer v ZDA, Kanadi in Izraelu.

Kmalu tudi odobritev Moderninega cepiva za otroke?

EMA je do zdaj priporočila uporabo t. i. mRNA-cepiv podjetij Pfizer in BioNTech ter Moderna in vektorskih cepiv podjetij AstraZeneca ter Johnson & Johnson. Comirnaty je do zdaj prvo, ki ga je priporočila tudi za cepljenje otrok, mlajših od 12 let. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA naj bi sicer v kratkem za to starostno skupino priporočila tudi cepivo Moderne.