Vlada pripravlja nove ukrepe

Posvetovalna skupina za cepljenje je na zadnjem sestanku 13. decembra cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19 priporočila šest mesecev po osnovnem cepljenju z mRNK-cepivi, najkrajši možni presledek po osnovnem cepljenju pa je tri mesece.

Zdaj bodo po besedah Bojane Beović razpravljali o možnosti, da cepljenje s poživitvenim odmerkom priporočijo in torej ne le dovolijo po treh mesecih od osnovnega cepljenja. Cepljenje s poživitvenim odmerkom ob osnovnem cepljenju z vektorskimi cepivi pa je po trenutno veljavnih priporočilih mogoče po dveh mesecih.

Za zdaj v Sloveniji cepljenje s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19 še ni predvideno, je pojasnila. Odločitev za četrti odmerek bi bila lahko pri nas sprejeta po vzoru iz tujine šest mesecev po začetku cepljenja s tretjimi odmerki, je pojasnila. To bi se po njenih besedah lahko zgodilo v marcu, kar bi sovpadalo z začetki proizvodnje cepiv, prilagojenih na nove koronavirusne različice.

Vse več študij kaže, da je potreba po hospitalizaciji okuženih z različico omikron za dve tretjini manjša kot pri okuženih z različico delta, je poudarila. To bo po njenih besedah vodilo v manj sprejemov v bolnišnice, a je ob tem opozorila na povišanje števila okuženih, kar lahko na koncu vodi v podobno zasedenost covidnih bolnišnic, kot smo ji bili priča v četrtem valu epidemije covida-19.

Raziskave, na katere se sklicuje, so ugotavljale, kakšna je možnost, da bo necepljen bolnik sprejet v bolnišnico v primeru okužbe z različico omikron. Nato pa so ugotavljale tudi, kakšen vpliv ima nova različica na cepljene, je pojasnila. Cepiva pri novi različici tako slabše preprečujejo prenos okužbe, še vedno pa dobro ščitijo pred hujšim potekom bolezni, je dodala.

Spomnila je, da v tujini zaradi širjenja različice omikron prihaja do velikega porasta okuženih in precej manjšega povečanja sprejetih v bolnišnice. Zaradi slabe precepljenosti pa v Sloveniji ne moremo pričakovati enakih trendov.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Večina testov, ki se uporabljajo v Sloveniji, je na seznamu ECDC-ja

Ob vprašanjih glede učinkovitosti hitrih testov pri zaznavanju različice omikron je pojasnila, da je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) izdal seznam, na katerega so uvrščeni testi, ki so učinkoviti tudi pri novi različici. Nanj je uvrščena večina testov, ki se uporabljajo v Sloveniji, je dejala. "Če pa bodo izkušnje pokazale, da je bolje jemati brise iz ustnega žrela, je to ena od možnosti, kako izboljšati občutljivost testa," je napovedala. Po nekaterih podatkih se različica omikron namreč bolj širi v grlu kot v pljučih.

Dotaknila se je tudi možnosti krajšanja karanten na pet dni. Kot je dejala, je inkubacijska doba pri različici omikron krajša. Oseba, ki je v karanteni, tako v primeru okužbe zboli v krajšem času kot v primeru prejšnjih različic. "Zato je karanteno smiselno oz. mogoče skrajšati," je dejala.

Kot drugi razlog za skrajševanje karanten pa je navedla možnost pogostega zbolevanja ljudi nasploh, zaradi česar bi lahko prišlo do blokad posameznih dejavnosti. Po njenem mnenju se je treba previdno odločiti za dolžino karantene, ki bo zagotavljala varnost, hkrati pa ne bo pretirano ustavljala življenja.

Dve ekipi na infekcijski kliniki?

Predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je zaradi nevarnosti nove različice omikron prejšnji teden omenila idejo o možnosti vzpostavitvi dveh med seboj ločenih ekip infekcijske klinike, ki bi delovale izmenično.

Gre za idealen sistem, ki pa ga v realnosti ni mogoče vzpostaviti, je dejala Bojana Beović. Zaradi nevarnosti različice se po njenih besedah na infekcijski kliniki zaposleni trudijo izogibati medosebnim stikom. "Kar lahko naredimo, je, da imamo čim manj fizičnih sestankov," je pojasnila in pozvala tudi, naj vsi s simptomi covida-19 opravijo PCR-test, in ne le hitrega testa, ki je manj zanesljiv.

Sorodna novica Ameriška FDA odobrila poživitveni odmerek za otroke od 12 do 15 let

Potrjenih 1008 okužb

V nedeljo so med 2282 PCR-testi potrdili 1008 okužb z novim koronavirusom, kar je 310 več kot prejšnjo nedeljo. Pozitivnih je bilo 44 odstotkov izvidov. V prihodnjih dneh pričakujejo več obolelih zaradi različice omikron in več karanten.

V bolnišnicah se zdravi 548 covidnih bolnikov, najmlajši na oddelku je star 27 let. 173 jih potrebuje intenzivno nego, najmlajši med njimi je star 28 let. V nedeljo je umrlo 11 bolnikov s covidom.

"Podatki o povečanju števila okužb niso spodbudni, iz tujine slišimo, da se omikron hitro širi, a da povzroča manj hospitalizacij kot delta. A tukaj ne smemo spregledati, da imamo danes na enotah intenzivne terapije hospitaliziranih 173 bolnikov, od teh je 90 odstotkov bolnikov v teh enotah necepljenih," je ob teh podatkih poudaril minister za zdravje Janez Poklukar. Dodal je, da je tudi na navadnih covidnih oddelkih 78 odstotkov hospitaliziranih necepljenih.

"V primerjavi z drugimi državami, ki imajo višjo precepljenost, mi ob širjenju različice omikron ne začenjamo polniti bolnišničnih kapacitet iz nič, ampak z dveh tretjin lestvice glede na maksimum, ki smo ga dosegli v četrtem valu," je opisal.

Novi ukrepi še v tem tednu?

Zato ima vlada po njegovih besedah na mizi vse vrste ukrepov. "V tem tednu bomo pretresali vse od A do Ž in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in družbo v celoti." Omenil je tudi možnost pogoja PC (preboleli-cepljeni). A je ob tem poudaril, da če ukrepi v družbi niso sprejemljivi, so črke na papirju in ne dosegajo svojega namena.

Omikron v Sloveniji

Po najnovejših podatkih je s sekvenciranjem v Sloveniji potrjenih 324 primerov omikrona, dodatno je pri 2335 primerih sum na različico omikron.

Ker bo več okuženih, razmišljajo o krajši karanteni

Ker pa ima različica omikron po podatkih inkubacijsko dobo 2,5 dneva, torej polovico manj kot druge različice, so po Poklukarjevih besedah epidemiologom zastavili vprašanje, ali je mogoče karanteno prekiniti po petih dneh z negativnim izvidom testa. "V prihodnjih dneh namreč pričakujemo več obolelih zaradi različice omikron in seveda več karanten, kar bi lahko pomembno vplivalo na številne procese v družbi – tudi v gospodarstvu in širše," je povedal.

Z oteženim delovanjem nekaterih sistemov se namreč že spoprijemajo nekatere evropske države, kjer je različica omikron bolj razširjena.

Na NIJZ-ju so za STA pojasnili, da so epidemiologi o trajanju karanten zadnjikrat razpravljali pretekli petek in sprejeli mnenje, da ob še vedno prevladujoči različici delta krajšanje karanten ni smiselno. Na to temo bodo, kot so napovedali, najverjetneje znova razpravljali v tem tednu.

Zaprtje države se nam lahko zgodi spontano

V karanteni tudi cepljeni otroci

Vprašanja se postavljajo tudi pri odrejanju karanten v šolstvu. Karantene so trenutno opravičeni le cepljeni s poživitvenim odmerkom cepiva, ki za otroke še ni registriran. Za otroke je tako ob tveganem stiku karantena neizogibna. Poklukar je na to temo neuradno govoril z epidemiologi NIJZ-ja. "Imunski odziv je imunski odziv, in če tako velja za odraslo osebo, za zdaj enako zagovarjamo tudi za otroke," je pojasnil.

Veliko večja kužnost

Nevarnost za sprejem v bolnišnico pri okužbi z omikronom je sicer trikrat manjša v primerjavi z različico delta, a stanje v bolnišnicah bi bilo lahko podobno kot pri valu okužb z različico delta zaradi toliko večje kužnosti. "Vsak človek, ki se okuži, je tako rekoč superprenašalec. Virusa je v aerosolnih kapljicah tako veliko, da zadostuje en človek in so vsi, ki so v istem prostoru, na sluznico dobili virus," je za TV Slovenija povedal imunolog Alojz Ihan.

Skokovita rast števila okužb

Pretekli teden so v Sloveniji potrdili okoli 10.800 novih primerov koronavirusnih okužb, dobrih 3200 več kot teden prej. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je še padalo, manj jih je bilo tudi na intenzivni terapiji. Umrlo je 54 bolnikov s covidom-19, osem več kot v tednu prej. Skupaj je covidna bolezen vzela že 6056 življenj. (STA)

Več aktivnih okužb

Trenutno je po podatkih NIJZ-ja v državi aktivnih 18.386 primerov okužb z novim koronavirusom. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh je 868.

Število aktivnih primerov se je v primerjavi z dnevom prej povišalo za 427. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 44, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa za 21.

56-odstotna precepljenost

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.250.240 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.190.292. Cepljenih z vsemi odmerki je tako v Sloveniji 56,4 odstotka.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 67 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi odmerki pa 77 odstotkov. Poživitveni odmerek je prejelo 466.947 ljudi.

V Mariboru ne bodo ukinili množičnega cepljenja