Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo. Foto: BoBo
Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo. Foto: BoBo
Sorodna novica Šircelj: Za podjetja bo omogočen 12-mesečni odlog plačevanja kreditov

Kot primer dobre prakse so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo omenili organizacijo dela družbe Hisense Gorenje iz Velenja, ki je v kitajski lasti. Družba je pravočasno uvedla ustrezne ukrepe za varovanje zdravja zaposlenih in preprečevanje širjenja koronavirusa, proizvodne procese pa organizirala tako, da se pri delovnem procesu ustrezno ščitita varnost in zdravje vseh zaposlenih v podjetju, so ocenili.

V Gorenju, kjer na enem mestu dela okoli 3500 ljudi, so prve preventivne ukrepe uvedli že konec januarja, ko se je virus šele začel prebijati iz Kitajske. Med drugim so že takrat prepovedali vsa službena potovanja na Kitajsko ali iz nje.

Februarja so ukrepe nadgradili in na začetku marca še zaostrili. Poleg že prej danih navodil o samozaščitnem ravnanju in namestitvi razkuževalnih sredstev so zmanjšali število vhodov v podjetje, vsem zaposlenim pred vstopom v podjetje pa izmerijo temperaturo. Znotraj varovanega območja Gorenja morajo vsi nositi zaščitne maske, posebni ukrepi veljajo za jedilnico. Poseben režim so uvedli tudi za vstope voznikov tovornjakov ter za obiskovalce, čeprav poslovne obiske v večini odsvetujejo.