Število potrjenih primerov po regijah v ponedeljek, 4. januarja. Foto: Covid-19 Sledilnik
Število potrjenih primerov po regijah v ponedeljek, 4. januarja. Foto: Covid-19 Sledilnik
Sorodna novica Skoraj 10.000 cepljenih v socialnovarstvenih zavodih, a le 15 odstotkov zaposlenih

Sodeč po grafih, število okuženih v Posavju ne upada, temveč se rahlo povečuje. Na 100 tisoč prebivalcev je po zadnjih podatkih okuženih 280,9. Tedenski prirast okužb je trenutno 13,7-odstoten. Na začetku decembra je bilo aktivnih okužb 911, konec meseca skoraj 1300, v ponedeljek 1340 aktivnih primerov, danes pa že 1481.

V ponedeljek so dosegli tudi nov rekord – potrdili so doslej največ novih potrjenih primerov okužbe z virusom – 213.

Največ okužb je še naprej v sevniški, brežiški in krški občini. V ponedeljek so v Krškem potrdili 75 okužb, v Sevnici 35, v Brežicah pa 85.

Kam na hitro testiranje?

Množično hitro testiranje je v ponedeljek potekalo v Brežicah, znova bo tam tudi v sredo. Na isti dan bodo testiranja opravljali tudi v Kostanjevici na Krki. Od včeraj pa do petka pa se lahko Posavci testirajo tudi v Sevnici in Radečah.

Ob koncu tedna pozitivnih 50 odstotkov testov

O tem, kje se skrivajo razlogi za največje število okužb z novim koronavirusom v državi, je direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič v ponedeljek za Televizijo Slovenija povedala, da je to težko opredeliti.

Povedala je, da so okužbe med delovno aktivnim prebivalstvom, otrok pa med pozitivnimi primeri ni zaznati. Testiranih pa je bilo tudi že v tem poprazničnem obdobju dovolj. "Osebni zdravniki so jih napotovali na podlagi simptomov, tako da je bilo ob koncu tedna približno 50 odstotkov izvidov testov pozitivnih," je izpostavila in dodala, da so v ponedeljek v Krškem izvedli približno 600 testov.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Ob rasti okužb v Posavju v brežiški bolnišnici delujejo na robu zmogljivosti

Medtem pa v brežiški bolnišnici, kjer so zmogljivosti s covidnimi bolniki na skrajnem robu, še vedno čakajo na prve odmerke cepiva za zaposlene. "Cepiva za zdaj še nismo dobili, druge bolnišnice, kolikor sem bila v stiku z njimi, so ga dobile vsaj nekaj," je za Radio Slovenija povedala direktorica bolnišnice Anica Hribar.

Po njenih besedah so po brezplodnem telefonskem poizvedovanju, zakaj ne dobijo cepiva, pristojnim poslali pisno vprašanje in na odgovor še čakajo.

Sicer pa imajo na bolnišničnem covidnem oddelku zasedenih vseh 45 postelj, je poročala Slovenska tiskovna agencija. Ob rasti okuženosti v Posavju so morali tem dodati še štiri. Na oddelku za intenzivno oskrbo imajo od dveh prosto še eno posteljo z neinvazivno ventilacijo.

Na covidnem oddelku naj bi sicer danes nekaj bolnikov odpustili. Če bo število morebitnih novih bolnikov preseglo njihove zmogljivosti, bodo ob sodelovanju mariborskega dispečerskega centra presežek bolnikov nastanili v drugih bolnišnicah s covidnimi oddelki, je dodala direktorica.

Od zaposlenih jih je okuženih 13. Ti bolezen prebolevajo ob blažjih bolezenskih znakih, z njihovo nadomestitvijo pa za zdaj nimajo večjih težav. Okužbo so od začetka epidemije do zdaj potrdili pri skupaj 90 zaposlenih. "Stiska z osebjem sicer je, a ni še kritična," je še dodala Hribarjeva.

Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Kaj je razlog za visoke številke v Posavju?