Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Roman Jerala iz Kemijskega inštituta je v Odmevih glede okužb dvakrat cepljenih ljudi, ki lahko tudi prenašajo virus in zbolevajo za covidom-19, pojasnil, da je tisto, kar je najbolj pomembno, da cepivo zaščiti pred težjim potekom bolezni, pred smrtnostjo.

"Dejstvo je, da je cepivo sprva bistveno bolj zaščitilo pred samo okužbo, pred simptomi. S pojavom različice delta se je izkazalo, da je zelo hitra, zelo nalezljiva, cepivo ne deluje tako dobro. Izkazalo se je, da učinkovitost cepiva s časom nekoliko pada. Ampak še vedno velja, da cepivo zaščiti pred hudim potekom bolezni," je dejal Jerala.

Kar se tiče zdravil proti covidu-19, pa je povedal, da je trenutno nekaj smeri zelo obetavnih. Toda po njegovem mnenju med njimi ni ivermektina, ki naj bi bil po nekaterih virih zelo uspešen pri spopadu z boleznijo.

"Ivermektin je po moji oceni mit, ki ima nek krog oboževalcev oz. podpornikov. To je zelo privlačna zgodba o poceni čudežnem zdravilu, ki ga umazane, pokvarjene farmacevtske družbe nočejo, ker ne bodo imele profitov. O ivermektinu je bilo veliko študij, veliko se jih je izkazalo za napačne, rezultati so dvomljivi. Ne moremo trditi, da ivermektin dejansko deluje, učinki so zelo šibki. Tudi najnovejša študija, ki je vključila 1300 udeležencev, največja doslej, ni pokazala statistično signifikantnega zmanjšanja. Po drugi strani pa veliko vemo o poročilih o nevarnosti ivermektina. V ZDA so ljudje jemali veterinarske pripravke in hudo zbolevali zaradi pretirane koncentracije ivermektina. Prepričan sem, da ivermektin ni čarobna palčka, ali kaj deluje ali ne. WHO se je odločil, da ne bo testiral ivermektina na večjem testu, kot so recimo testirali hidroksiklorokin, za katerega se je na koncu izkazalo, da ne deluje. Imeli so dovolj razlogov, da so presodili, da ivermektin ni dovolj obetavno zdravilo," o uporabnosti ivermektina, zdravila za zdravljenje vrste parazitskih okužb, meni Jerala.

Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu.

Roman Jerala o poplavi (dez)informacij o cepivih
Okužbe predhodnih sedem dni:

Sobota - 244
Petek - 388
Četrtek - 333
Sreda - 381
Torek - 385
Ponedeljek - 318
Nedelja - 56

Covidne oddelke vnovič odprli na Golniku in v Celju

Zaradi naraščajočega števila okužb sta začeli covidne bolnike sprejemati tudi Klinika Golnik in bolnišnica Celje, kjer so v ponedeljek že sprejeli prve tri bolnike. Največja težava v Celju je pomanjkanje negovalnega kadra.

V celjski bolnišnici imajo za covidne bolnike v trenutni fazi pripravljenih 15 navadnih in pet intenzivnih postelj. "En pacient je trenutno na obravnavi na urgenci, potem pa bo hospitaliziran na oddelek," je za STA povedala direktorica celjske bolnišnice Margareta Guček Zakošek. Enega bolnika so premestili iz ptujske bolnišnice, drugega pa iz UKC Maribor.

Zdravstveno stanje vseh treh bolnikov je tako hudo, da potrebujejo dodaten kisik. Guček Zakošek je vseeno izrazila upanje, da bodo bolniki lahko hospitalizirani na navadnih oddelkih.

Covidni oddelek bodo v Celju odprli v okviru infekcijskega oddelka. Kadra, razen za potrebe intenzivnih postelj, v tej fazi še ne bodo premeščali z drugih oddelkov. "Vzpostavljamo oddelke z obstoječimi kadri, pomoč pa je nato potrebna z drugimi bolniki, ki jih ne moremo sprejeti na infekcijski oddelek," je povedala Guček Zakoškova.

V naslednji fazi bodo v Celju za covidne bolnike pripravili 30 navadnih in 9 intenzivnih postelj. Pozneje bodo z namenom zagotavljanja kadra in postelj združevali kirurške oddelke. Najprej ortopedskega in oddelek plastične kirurgije.

V zadnji fazi bodo v Celju zdravili do 167 bolnikov na navadnem ter 22 bolnikov na intenzivnem oddelku. Toliko je tudi vseh inteznivnih postelj v bolnišnici Celje. V drugem valu so sicer naenkrat zdravili največ 147 bolnikov na navadnem oddelku, s covidnimi bolniki pa so bile takrat zapolnjene vse postelje za intenzivno nego.

V primerjavi z drugim in tretjim valom je tokrat v bolnišnici zaposlenega pet odstotkov manj negovalnega kadra. "Nenadomeščenih sester, bodisi za nedoločen čas, ker jih ne dobimo, bodisi za določen, ker so porodniško oziroma bolniško odsotne, je trenutno okoli 35," je še povedala Guček Zakošek.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Covidni oddelek je spet vzpostavljen tudi na Golniku. Na Kliniki Golnik imajo pripravljenih 15 navadnih postelj in šest intenzivnih, so za STA sporočili iz bolnišnice. V ponedeljek dopoldne covidnih bolnikov še niso zdravili, jih pa pričakujejo zvečer oziroma v naslednjih dneh, v skladu s potrebami ostalih bolnišnic. Kader so zagotovili tako, da so začasno zaprli nekatere nenujne dejavnosti po presoji vodstva bolnišnice.

V Sloveniji je zaradi novega koronavirusa hospitaliziranih 75 bolnikov. Od tega 51 v UKC-ju Ljubljana, 24 pa v UKC-ju Maribor; 18 bolnikov potrebuje intenzivno nego, od tega deset v UKC-ju Ljubljana in osem v UKC-ju Maribor.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

116 potrjenih primerov

V nedeljo so pristojni opravili 754 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih jih je bilo 116, kar je 15,4 odstotka. Umrl je en bolnik s covidom-19.

Sorodna novica Zaradi okužb med dijaki, ki so se vrnili s Krfa, v karanteno več sto ljudi

Karantena za dijake in spremljevalce

Nacionalni institut za javno zdravje je predlagal karanteno za 645 dijakov in njihovih spremljevalcev, ki so se vrnili z maturantskega izleta na grškem otoku Krf, saj je med njimi izbruhnil koronavirus. Po najnovejših podatkih je okuženih 42 maturantov, je poročal Radio Slovenija. Vodja instituta Milan Krek je ob tem povedal: "V tem trenutku je ključno, da obvestimo vse starše in prijatelje, punce, fante in tako naprej, da je pač nujno potrebna 10-dnevna karantena. Ker v tem trenutku se niti za tiste, ki so čisto zdravi, ne ve, in lahko jutri zbolijo. So pa lahko že danes prenašalci."

Iskanje sekundarnih stikov

Epidemiologi po poročanju STA-ja zdaj iščejo sekundarne stike. Vsi svojci, prijatelji in drugi, ki so bili v stiku s pozitivnimi maturanti, bodo prejeli karantensko odločbo. Neuradno so okužbe med sekundarnimi stiki že potrdili, na vprašanje koliko, pa Krek ni odgovoril.

"Pričakujemo pa od vseh organizatorjev tovrstnih izletov, da se končno streznijo in da končno razumejo, da če je država na rdečem seznamu, da je nevarna. Da končno razumejo, da če bodo v rdeče države vozili naše ljudi, da je skoraj neizogibno, da se bodo ljudje okužili in da bodo tudi nazaj prišli okuženi," je navedel Krek. Od turističnih agencij zato pričakuje odgovornost in razumevanje trenutne situacije v Sloveniji, ki naj je ne poslabšujejo.

Krek je sicer prejel tudi nekaj klicev jeznih staršev, ki so minuli teden precej časa čakali na svoje otroke na Letališču Jožeta Pučnika, saj so pristojni pri njih po vrnitvi v Slovenijo preverjali dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT oziroma morebitne okužbe z novim koronavirusom. Kot je dejal Krek, je postopek potekal v skladu z zakonodajo.

Epidemiologi odkrivajo stike dijakov

75 covidnih bolnikov v bolnišnicah

V nedeljo je bilo sicer opravljenih tudi 11.114 hitrih antigenskih testov, pozitivni izvidi teh se dodatno preverjajo s PCR-testi. Prejšnjo nedeljo so potrdili več kot polovico manj okužb, 56.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 304, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev 163. Po oceni NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 3495 aktivnih primerov okužbe.

Po podatkih sledilnika je bilo v prejšnjem tednu v intenzivne enote sprejetih 15 bolnikov, ki so zboleli za covidom-19. Med njimi je en polno cepljen bolnik in 14 bolnikov, ki niso cepljeni in covida-19 še niso preboleli.

Sorodna novica Testiranje s hitrimi antigenskimi testi zdaj plačljivo

Polno cepljena polovica odraslih

Število polno cepljenih proti covidu-19 med odraslimi v Sloveniji je preseglo 50 odstotkov, je na družbenih omrežjih objavila vlada. Obenem je pozvala k zaščiti sebe in drugih pred težjim potekom bolezni.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo po podatkih vlade doslej cepljenih skupno 972.305 prebivalcev Slovenije oz. 46 odstotkov. Med starejšimi od 18 let je bilo z enim odmerkom cepljenih 953.250 oz. 55 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 599.456 oz. 68 odstotkov.

Z drugim odmerkom pa je bilo doslej cepljenih 872.106 prebivalcev Slovenije oz. 41 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je bilo z drugim odmerkom cepljenih 859.451 oz. 50 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 551.834 oz. 63 odstotkov, je vlada objavila na Twitterju.