Foto: Reuters
Foto: Reuters

Opravljenih je bilo tudi 24.995 hitrih antigenskih testov.

V torek se je v bolnišnicah zaradi covida-19 zdravilo 631 ljudi, od tega 155 na intenzivnih enotah. V domačo oskrbo so jih sicer odpustili 62, na novo pa je bilo sprejetih 48 ljudi. Sedemdnevno povprečje okužb po podatkih vlade znaša 706.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 12.176 aktivnih primerov okužb.

Najvišje 14-dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev ima primorsko-notranjska regija (808), sledijo savinjska, zasavska, jugovzhodna Slovenija in osrednjeslovenska regija. Najnižjo 14-dnevno incidenco pa imajo obalno-kraška, pomurska, goriška in koroška regija, ki imajo najugodnejšo epidemiološko situacijo.

Najvišje sedemdnevno število potrjenih primerov pa ima zasavska regija (336), ki je na prvem mestu nadomestila primorsko-notranjsko regijo. Na spodnjem delu grafa pa sprememb ni, obalno-kraška regija še vedno ostaja regija z najnižjo 7-dnevno incidenco.

Prebolevnike bi lahko cepili le z enim odmerkom

Tudi za cepivo podjetja Janssen (podobno kot to velja za cepivo AstraZenece) ne bo posebne omejitve, je za Radio Slovenija povedala vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ-ju Bojana Beović. O tem bo odločala skupina jutri (četrtek). Sicer pa poudarja, da je bistveno čim hitrejše cepljenje, verjetno bodo naslednji po kroničnih bolnikih na vrsti starejši od 50 let.

Poudarila je, da ni predvidenih nobenih posebnih skupin, da bi se morali cepiti s cepivom Johnson & Johnson. Edina izjema glede starostne omejitve je cepivo Pfizerja in BioNTecha, ki je registrirano za starejše od 16 let, medtem ko so preostala cepiva registrirana za starejše od 18 let.

Beović meni, da je pametno, da nadaljujejo cepljenje v skladu s sprejeto cepilno strategijo in naj cepijo prednostno starostne skupine, ki so opredeljene za možen hud potek covida-19, ter naj poteka cepljenje čim hitreje.

Kot je dejala, je očitno precejšna logistična težava razdeliti cepivo po različnih cepilnih centrih, saj ponekod niso bili cepljeni niti starostniki, drugje bi lahko že cepili starejše od 50 let. "Idealno bi bilo, da bi imeli enakomerno precepljenost po državi, ampak to v praksi verjetno ni popolnoma izvedljivo. Zato bi bilo verjetno smiselno, da se v vsakem cepilnem centru cepi naprej s strategijo, ko so precepljene prednostne skupine," je dejala. Tako bi namreč v krajšem času prišli do večjega števila cepljenih.

Glede na strategijo cepljenja namreč trenutno cepijo starejše od 60 let, na vrsti so še kronični bolniki. Beović meni, da bi bilo smiselno potem preiti na prednostno cepljenje starejših od 50 let, če pa bi v posameznem cepilnem centru ostajala cepiva, bi namesto, da cepivo stoji, lahko cepili vse tiste, ki si tega želijo, je še dodala.

Naslednji teden Janssen že v uporabo

Da bo zdravstveni minister Janez Poklukar počakal na stališče strokovne skupine za cepljenje, je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu Franc Vindišar. "Ta ima sestanek jutri in takoj, ko bo sproščeno, bomo začeli cepiti. To cepivo je namenjeno za široko populacijo, njegova prednost pa je, da je potreben samo en odmerek. Računamo, da bo prihodnji teden to cepivo že uporabljeno. Po mojih informacijah je na poti 12.000 odmerkov tega izvajalca, prispelo naj bi v prihodnjem tednu."

Glede cepljenja prebolevnikov pa je pojasnil, da je strokovna skupina sprejela priporočilo, da bi jih lahko cepili le z enim odmerkom. "Čakamo pa še natančna navodila, predvsem časovno opredelitev, v katerem obdobju bi se to lahko izkoristilo, pričakujem, da bo na jutrišnjem sestanku to dogovorjeno."

Pred koncem prvomajskih praznikov samotestiranja dijakov še ne bo

Še vedno pa potekajo dejavnosti za vzpostavitev samotestiranja dijakov. Trenutno poteka validacija testov, ki so bili izbrani prek evropskega razpisa. Ko bo ta končana, mora svoje mnenje podatki še Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar.

"Ravnateljem smo obljubili, da jim bomo vsaj en teden, preden bi začeli dejavnosti na šolah, to sporočili. Iz tega lahko sklepate, da pred koncem prvomajskih praznikov tega še ne bo," pa je dejal o morebitnem datumu začetka samotestiranja.

Po protokolu za opravljanje samotestiranja, ki so ga prejele šole, bo moral izvid testa odčitati vsak dijak sam. Zaradi tega se zastavlja vprašanje, zakaj bo testiranje sploh izvajano v prostorih šol. "Po protokolu je predvideno, da tisti, ki izvaja test, tudi odčita rezultat. Odločili smo se, da najprej izvedemo ta testiranja v šoli, da odženemo strah pred njim, da bi zdravstveni delavci pomagali, da bi dijaki in učenci zadnje triade izgubili strah pred tem testiranjem. Pozneje, sem prepričan, bodo to testiranje lahko opravljali tudi doma. Opravljanje samotestiranja bomo morali v naslednjih mesecih omogočiti široki populaciji, ker to pomeni aktiven, družbeno odgovoren pristop k obvladovanju okužbe s SARS-CoV-2," je dodal Vindišar.

Prebolevniki se lahko cepijo z enim samim odmerkom cepiva