Maska tipa FFP2 s svojo togostjo ob dobrem prileganju zagotavlja boljšo zaščito. Foto: EPA
Maska tipa FFP2 s svojo togostjo ob dobrem prileganju zagotavlja boljšo zaščito. Foto: EPA

Zanimalo nas, kaj so ugotovili glede zaščite zdravega človeka, ki jo nosi v okuženi okolici, in kaj glede zaščite okolice pri okuženem človeku, ki jo uporablja. Zaščitne maske smo testirali glede učinkovitosti zaščite tistega, ki masko nosi, je za MMC pojasnila Maja Remškar z Instituta Jožefa Stefana (IJS).

Sorodna novica Slovenski strokovnjaki splošni uporabi FFP2-mask niso naklonjeni

Testirali so s standardiziranim kvarčnim prahom, ki ima velikost delcev v velikostnem območju virusa SARS-CoV-2 in drobnih respiratornih kapljic. Test so izvedli na način, da so prah uvajali v komoro, v kateri je bila robotska glava. Na robotsko glavo so namestili masko in izmerili, koliko delcev z velikostjo od 13 do 600 nm je maska zadržala. Kmalu pa se je pokazalo, da neelastična robotska glava ne omogoča vsem maskam idealnega prileganja, zato so začeli poleg mask testirati tudi sam material, iz katerega je maska narejena. Tako so lahko ocenili, ali je slaba filtracijska učinkovitost posledica slabega prileganja maske ali pa slabega materiala.

"Filtracijska učinkovitost kirurške maske in maske FFP2 je na začetku testa pri obeh maskah v povprečju primerljiva in bolj odvisna od prileganja maske kot od vrste maske, vendar že po pol ure izpostavljenosti kvarčnemu prahu daje maska FFP2 boljšo zaščito," glede filtiranja samih delcev pojasnjuje sogovornica.

Slabše prileganje = puščanje zraka z virusi v okolico

Testov glede zaščite okolice pri okuženem človeku, ki jo uporablja, pa niso izvajali, a mogoče je naslednje sklepanje, pravi: "Pri okuženem človeku je treba razlikovati, ali molči ali pa govori, kašlja in celo kriči. V prvem primeru je učinkovitost zaščite za posamezen tip maske vsaj tolikšna, kot smo jo izmerili za tistega, ki masko nosi. V drugem primeru pa se zaradi povečanega pritiska znotraj maske, ta napihne, še posebno v primeru kirurške maske, kar povzroči slabše prileganje obrazu in posledično puščanje zraka z virusi v okolico. Pri maskah FFP2, ki so bolj toge, je zaščita okolice tistega, ki masko nosi, boljša kot v primeru kirurške maske," v imenu IJS-jevega Centra za mikroskopijo in detekcijo nanomaterialov navaja Remškarjeva.

Ker pa imajo tudi FFP2 maske različno obliko, je glavni faktor, ki določa njihovo učinkovitost, prileganje maske na obraz. "Vsi materiali za FFP2 maske, ki smo jih testirali, so imeli učinkovitost filtriranja delcev med 90 in 100 odstotki, a je slabo prileganje mask na standardni obraz robotske glave povzročilo, da je bila učinkovitost FFP2 mask med 49 in 91 odstotki. Najboljša filtracijska učinkovitost FFP2 maske (91%) je večja od najboljšega rezultata za kirurško masko, tipa IIR (82 odstotkov)," naniza številke. Prileganje kirurške maske je bilo v povprečju boljše, kar se je odrazilo tudi na med 65- in 82-odstotni filtracijski učinkovitosti.

Brez lepljenja na obraz

Nekateri uporabniki opisujejo, da z FFP2 lažje dihajo, zato nas je zanimalo tudi, kakšna je strokovna razlaga glede tega. Lažje dihanje pri eni ali drugi maski je povezano s prileganjem maske na obraz in je subjektivna ocena, ki je tudi psihološko pogojena in odvisna od fizične aktivnosti, pojasnuje Maja Remškar.

Sorodna novica Zaščitne maske različno učinkujejo, vendar je tudi pomembno, kako so nameščene

"Če se pri dihanju skozi kirurško masko ta usloči in prilepi na obraz, je to moteče, pri izdihu pa se napihne in pušča ob robovih. Po drugi strani bolj toga oblika maske FFP2 preprečuje tovrstno napihovanje maske in zato omogoča boljšo zaščito okolice tistega, ki masko nosi, če se seveda dobro prilega obrazu. Notranji volumen maske FFP2 je tudi večji od volumna kirurške maske, zato imajo uporabniki občutek, da se lažje diha, čeprav je po strukturi večslojna kot kirurška," razloži.

Toda niso vse maske FFP2 enake. "Razlike so bile ne samo v obliki, ampak tudi v materialih, iz katerih so narejene in so imeli učinkovitost filtriranja od 90 do 100 odstotkov. Pri izbiri oz. nakupu mask FFP2 je treba preveriti, ali ima maska oznako CE, ki pomeni skladnost z evropskimi standardi, poskusiti, kako se maska prilega na obraz tistega, ki bo masko nosil, in s kakšno lahkoto oz. težavo se skozi masko diha," svetuje.

Tudi ponekod v Nemčiji so maske FFP2 postale obvezne, zato jih tam hitijo izdelovati. Foto: EPA
Tudi ponekod v Nemčiji so maske FFP2 postale obvezne, zato jih tam hitijo izdelovati. Foto: EPA

Na zalogi, a precej dražje

V slovenskih lekarnah zagotavljajo, da je tovrstnih mask trenutno dovolj na zalogo. Že pred tremi tedni so povečano zanimanje zanje opazili v Pomurskih lekarnah, kar pripisujejo predvsem zahtevi vstopa v Avstrijo, ki jih je proti koncu januarja kot obvezne uvedla v javnem prevozu in trgovinah.

"Trenutno se je to zanimanje umirilo, zaloga mask tipa FFP2 zadovoljuje trenutne potrebe. Na voljo so maske različnih proizvajalcev in/ali dobaviteljev, v različnih pakiranjih (po 1 kos, 5 kosov, 20 kosov). Drobnoprodajna cena se trenutno giblje med 1,51 in 1,71 evra," so v tem tednu pojasnili za MMC.

Mask za zdaj na trgu ne primanjkuje. Foto: Reuters
Mask za zdaj na trgu ne primanjkuje. Foto: Reuters

Blizu avstrijske meje ležijo tudi enote Gorenjskih lekarn in tudi tam so že pred skoraj dvema tednoma zaznali močno povečano povpraševanje po tipu FFP2, zato se je kakšen dan zgodil tudi izpad dobave, nato so se razmere umirile. Prodajajo pakiranja po en kos ali pet. "Cene so različne, odvisne od proizvajalca. Trenutno najbolj prodajan je komplet petih kosov s ceno 8,56 evra in 2,54 evra za posamezna pakiranja," so našteli.

Tudi v Lekarni Ljubljana odgovarjajo, da jih je ne glede na povečano povpraševanje v njihovih enotah dovolj na zalogi. "Nabavne cene zaščitnih mask v zadnjem letu močno nihajo. V enotah imamo trenutno na voljo dve pakiranji zaščitnih mask FFP2 - po en kos, drobnoprodajna cena je 1,90 evra, in po pet kosov, drobnoprodajna cena je 8,62 evra (oz. 1,72 evra na kos)," so nam odgovorili.

Komplet petih kosov modrih medicinskih troslojnih mask tipa IIR pa denimo stane le dobra dva evra. Za 14 evrov pa lahko dobite 50 tovrstnih mask tudi v črni barvi.

Kirurške s hidrofobnim premazom pa ščitijo še dodatno

Andreja Jelen z ISJ-jevega Odseka za fiziko trdne snovi pa ob vsem tem dodaja, da je pri primerjavi učinkovitosti zaščite pred koronavirusom med kirurško masko in masko FFP2 treba upoštevati tudi to, kakšen je primarni namen uporabe mask, saj so temu prilagojeno tudi izdelane.

Sorodna novica Katere pralne maske so najučinkovitejše? IJS testira različne materiale

"Maska FFP2 daje respiratorno zaščito pred trdnimi/prašnimi delci, zato je narejena iz elektrostatičnega materiala, ki nase 'prilepi' trdne delce in je to primarni način filtracije. Nekateri modeli certificiranih kirurških mask pa imajo dodaten hidrofobni premaz, ki ustavlja kapljice. Glede na to, da se virus širi z aerosolom, prenaša kapljično, hidrofobni sloj poleg običajnih mehanizmov filtracije, ki se izvajajo ob nošenju maske, pripomore k dodatni zaščiti tistega, ki masko nosi," pojasni.

V zaprtem prostoru z masko tudi, ko smo sami

Koronavirus SARS-CoV-2 je tipičen nanodelec z velikostjo, manjšo od 0,1 mikrometra, in pri nizki zračni vlagi, ko se okužena respiratorna kapljica posuši, lahko ostane v ozračju tudi več ur, opozarja tudi Maja Remškar.

"Nobena maska ni imela 100-odstotne filtracijske učinkovitosti, zato lahko daje tudi lažen občutek varnosti in je treba upoštevati tudi druge ukrepe za zajezitev epidemije, kot so razdalja med ljudmi, prezračevanje prostorov, menjava filtrov na klimatskih napravah, razkuževanje rok ter uporaba maske tudi takrat, ko smo v javnih prostorih sami, npr. v dvigalih, toaletnih prostorih, na stopniščih," doda na koncu.