Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Raziskava družbe Valicon razkriva, da se je delež prebivalcev, ki so se soočili z novim koronavirusom, če primerjamo s podatki izpred 14 dni, opazno povečal. Pri petini prebivalcev ima oz. je imel potrjeno okužbo z novim koronavirusom nekdo doma ali pri sosedih, torej v najožji fizični okolici. Občutno višji je tudi delež tistih z izkušnjo v ožjem socialnem okolju, saj jih 43 odstotkov pozna nekoga v družini, na delu ali med prijatelji.

Tistih, ki ne bi poznali ali slišali za nikogar z okužbo, je le še 13 odstotkov, polovica manj kot pred dvema tednoma.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Visoka podpora ukrepom

Ob tem se je povečalo zaupanje vladnim ukrepom za omejevanje širjenja novega koronavirusa, ukrepi pa so označeni kot "bolj ustrezni".

Približno polovica vprašanih ukrepe za obvladovanje širjenja virusa še vedno ocenjuje kot deloma ustrezne, deloma neustrezne. Povečal pa se je delež tistih, ki imajo ukrepe za bolj ustrezne (z 23 odstotkov na 28 odstotkov). Delež tistih, ki jih imajo za bolj neustrezne, se je z 32 odstotkov zmanjšal na 27 odstotkov.

V raziskavi so ponovno preverjali oceno ustreznosti posameznih ukrepov, ki najbolj vplivajo na vsakdanje življenje večine prebivalstva. Prepovedi javnih prireditev, shodov, porok in verskih obredov je javnost še vedno najbolj naklonjena, saj ukrep kot bolj ustrezen ocenjuje 66 odstotkov vprašanih. Večinsko podporo imajo tudi ukrepi, kot so zaprtje različnih kulturnih, izobraževalnih, športnih ustanov in lokalov ter prepoved zbiranja na več kot šest ljudi.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Tudi nedavno odločitev o podaljšanju počitnic v osnovnih šolah podpira več kot polovica. Nižji, vendar še vedno večinski delež sodelujočih v raziskavi, podpira omejitev gibanja med 21. in 6. uro, ukrep uporabe mask na prostem pa je javnost razdelil točno na polovico.

Kot najmanj ustrezen je ocenjen ukrep prepovedi gibanja na lastne občine, saj ga kot ustreznega dojema 30 odstotkov prebivalcev. To je poleg nošenja mask na odprtem edini ukrep, ki nima večinske podpore med prebivalci oziroma sploh edini, ki ga kot neustreznega označuje polovica vseh vprašanih.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Po daljšem obdobju spet več optimizma

Tokratna raziskava kaže, da se je po naraščanju pesimizma, ki ga opažajo vse od avgusta, trend negativnosti glede razvoja dogodkov prvič spet obrnil na bolje. Delež tistih, ki menijo, da gre situacija na slabše, je v dveh tednih padel z 91 odstotkov na 67 odstotkov.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Raziskava #Novanormalnost se izvaja v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. V raziskavi je med 30. oktobrom in 1. novembrom sodelovalo 534 ljudi.

Foto: Valicon
Foto: Valicon
Foto: Valicon
Foto: Valicon