Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Raziskava Nova normalnost, s katero v družbi Valicon spremljajo ključne kazalnike odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah, kaže na občuten porast zaskrbljenosti in črnogledosti glede nadaljnjega razvoja dogodkov.

"Sredi junija je bilo bolj zaskrbljenih 47 odstotkov, konec junija je ta delež spet pri dveh tretjinah, pri 67 odstotkih. Tako visok delež smo nazadnje izmerili konec aprila. Občutna porast zaskrbljenosti gre spet bolj na račun skrbi za družino in osebno zdravje, ki ponovno prehajajo v ospredje. Verjetno najzgovornejši je podatek, da je primat skrbi za gospodarstvo prevzela "skrb pred dolgotrajnostjo trenutne situacije". Še bolj drastično se je spremenila ocena razvoja dogodkov, da gredo stvari na slabše, meni zdaj 55 odstotkov vprašanih, še pred dvema tednoma le 11 odstotkov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Foto: MMC RTV SLO/Valicon
Foto: MMC RTV SLO/Valicon

Občutna sprememba v dojemanju trenutnih razmer

Kot navajajo v Valiconu, so bile še pred dvema tednoma trenutne razmere za dobri dve petini vprašanih (dokaj) normalne, danes pa tako meni le še slaba četrtina (24 odstotkov).

"Za odgovor, da je situacija "sprejemljiva, nekako gre," se je tokrat odločilo 35 odstotkov vprašanih (pred dvema tednoma 30 odstotkov), občutno pa se je spremenil tudi delež tistih, ki situacijo opisujejo kot "neprijetno, utrujajočo", s 24 odstotkov na 34 odstotkov. Dosežen napredek v počutju in osebnem dojemanju situacije, ki se je postopno izboljševal od konca aprila dalje, se je torej tako rekoč v hipu podrl in vrnil javno mnenje v čase, ko smo bili še omejeni na gibanje znotraj lastne občine," ugotavljajo v Valiconu.

Foto: MMC RTV SLO/Valicon
Foto: MMC RTV SLO/Valicon

Večina (še) meni, da so vladni ukrepi ravno pravšnji

Da so ukrepi vlade za zajezitev širjenja virusa prestrogi, zdaj meni le še 22 odstotkov, kar je najnižji delež po koncu marca, še pred dvema tednoma je bilo takšnih ena tretjina (33 odstotkov).

"Na drugi strani se je občutno zvišal delež tistih, ki menijo, da so ukrepi premalo strogi, teh je zdaj 32 odstotkov, pred dvema tednoma je bilo takšnih "le" 14 odstotkov. Tudi ta delež je najvišji po koncu marca. Največ ljudi sicer še vedno meni, da so ukrepi ravno pravšnji, teh je zdaj 46 odstotkov, a tokrat manj od absolutne večine (pred dvema tednoma 53 odstotkov)," še kažejo rezultati raziskave Nova normalnost.

Foto: MMC RTV SLO/Valicon
Foto: MMC RTV SLO/Valicon

Raziskava #novanormalnost je bila izvedena med 24.-29. junijem. Anketiranje so izvedli na spletnem panelu Jazvem.si. Vzorec obsega 529 anketiranih in je po navedbah Valicona reprezentativen za slovensko spletno populacijo od 18 do 75 let, po spolu, starosti, izobrazbi in regiji na ravni tipa naselja.