Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

"V meritev smo vključili 19 predstavnikov vlade in stroke, ki pogosteje nastopajo v javnosti v povezavi s pojasnili o širjenju virusa in ukrepih za zajezitev širjenja. Seznam je bil pripravljen na osnovi pregleda novinarskih zapisov na spletnem portalu RTV MMC, ki so poročali z novinarskih konferenc in s tem povezanih prispevkov v zadnjih dveh mesecih," izbor sodelujočih v raziskavi pojasnjujejo v Valiconu.

V odgovoru na vprašanje "V zvezi s širjenjem virusa, priporočili in ukrepi za (samo)zaščito se v javnosti oglaša več politikov in predstavnikov stroke ... V kolikšni meri zaupate posameznim med njimi?", je največ anketirancev zaupanje izrazilo direktorju Golnika Alešu Rozmanu. Sledijo mu imunolog Alojz Ihan, infektologinja Mateja Logar, predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc in predstojnik inštituta za mikrobiologijo Miroslav Petrovec.

Anketiranci so zaupanje v največji meri izkazali zdravstveni stroki, najmanj pa politikom. Na zadnjih petih mestih so direktor NIJZ-ja Milan Krek, šolska ministrica Simona Kucler, vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, premier Janez Janša in notranji minister Hojs.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Virus bo prisoten še nekaj časa

Valicon je v zadnji raziskavi znova preverjal nekatere kazalce doživljanja razmer, ki jih je merili v času epidemije.

"Rezultati kažejo, da se je tu situacija bistveno spremenila. Na vprašanje, koliko časa bodo po njihovem mnenju še trajali neobičajne razmere z različnimi omejitvami in ukrepi v javnem življenju, je velika večina odgovorila, da pol leta ali več. Tik pred preklicem epidemije maja letos je bila večina mnenja, da bodo izredne razmere trajale manj kot dva meseca. To kaže, da je javnost v večini primerov sprejela, da bo virus najverjetneje prisoten še kar nekaj časa," navajajo v Valiconu.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

"Virus postaja vedno bolj otipljiv tudi z vidika bližine okužbe, saj maja letos večina ni poznala nikogar, ki bi imel okužbo (53 odstotkov), zdaj je takih le še slaba tretjina. Večji del (38 odstotkov) sicer še vedno pozna le nekoga iz širšega socialnega kroga (ne poznajo osebno, le po imenu, ali pa so slišali od drugih za nekoga), a je zdaj že tudi kar nekaj takih, ki poznajo nekoga s potrjeno okužbo v ožjem socialnem okolju (v družini, na delu ali med prijatelji) – 25 odstotkov," so še med drugim ugotovili v Valiconu.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Raziskava #Novanormalnost se izvaja v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. V tokratni spletni raziskavi Valicona je med 2. in 5. oktobrom sodelovalo 525 ljudi, starih od 18 do 75 let.

Foto: Valicon
Foto: Valicon