V stroki je bilo slišati nekaj kritičnih besed glede ukrepov omejevanja gibanja na občine in policijske ure. Foto: BoBo
V stroki je bilo slišati nekaj kritičnih besed glede ukrepov omejevanja gibanja na občine in policijske ure. Foto: BoBo

Potem ko so konec januarja zaznali več optimizma, je tudi tokrat delež tistih, ki menijo, da se položaj glede epidemije izboljšuje, večji. Tako trenutno meni 76 odstotkov vprašanih.
V primerjavi s koncem januarja je nižji tudi delež zaskrbljenih, pri čemer je predvsem manj zaskrbljenih za družino, ki jih je zdaj 46 odstotkov, in zaskrbljenih za gospodarstvo, ki jih je zdaj 57 odstotkov, kaže nova raziskava Valicona #novanormalnost.

Valicon je raziskavo opravil med 5. in 8. februarjem, sodeloval pa je 501 anketiranec.

Kljub večjemu optimizmu pa kar dve tretjini anketirancev položaj doživlja kot bolj negativen. Posebej izstopa petodstotni delež tistih, ki razmere opisujejo kot popolnoma brezupne. To je najvišji do zdaj izmerjeni delež, medtem ko pri preostalih odgovorih ni večjih sprememb. Delež tistih, ki položaj opisujejo kot bolj negativen, sicer vztraja nad 50 odstotki že od konca avgusta lani.

Anketiranci: Ukrepi prestrogi, a stvari z virusom gredo na bolje

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Po ugotovitvah raziskovalcev je precej očitno to počutje odraz nezadovoljstva z dolgotrajnostjo protikoronskih ukrepov. Delež anketirancev, ki ukrepe ocenjujejo kot prestroge, je namreč že drugič zapored dosegel rekordno visoko vrednost, ki trenutno znaša 63 odstotkov. Samo še dobra desetina anketirancev ocenjuje ukrepe kot premalo stroge, ravno pravšnji pa so za 23 odstotkov.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Pač pa se je v primerjavi s koncem januarja za štiri odstotne točke popravila stopnja zaupanja v delo vlade pri omejevanju širjenja virusa in zdaj znaša -44. Ne zaupa ji namreč 72 odstotkov vprašanih, zaupa pa ji 28 odstotkov.

Opažajo tudi večji delež tistih, ki poročajo o povečanem obsegu dela na delovnem mestu. Takih je slaba tretjina vprašanih, obenem pa je večji tudi delež zaposlenih s skrajšanim delovnim časom.

Foto: Valicon
Foto: Valicon

Podobno kot pred dvema tednoma tudi tokrat dobra polovica anketirancev odgovarja, da so se že ali se še nameravajo cepiti. Od 52 odstotkov anketiranih, ki se nameravajo cepiti ali so se že, bi se jih tokrat 28 odstotkov cepilo zagotovo, kar je tri odstotne točke več kot pred dvema tednoma, skladno s tem pa se je nekoliko znižal delež anketiranih, ki bi se verjetno cepili. Slaba polovica anketirancev se verjetno ali zagotovo ne bo cepila.