Pristopi k omejevanju koronakrize se močno razlikujejo. Foto: Pixabay
Pristopi k omejevanju koronakrize se močno razlikujejo. Foto: Pixabay

Organizacije in spletne strani, ki zbirajo podatke o omejitvenih ukrepih v posameznih državah, sicer najpogosteje označujejo le glavne kategorije - npr. maske niso ali so obvezne ali pa so zgolj priproročene, zato primerjave niso preproste.

Znotraj posameznih sklopov poseganja v družbeno življenje in gospodarstvo se namreč skrivajo različni odtenki strogosti - kljub številnim podobnostim povsod na nekoliko samosvoj način.

Prispevek je bil najprej objavljen v okviru projekta MMCpodrobno: Leto dni življenja v epidemiji

Od ostrih ukrepov kitajskih oblasti že januarja lani, ki so zloglasni Vuhan in pokrajino Hubej s 56 milijoni prebivalcev dobesedno odrezale od sveta: prekinili so vse prometne povezave, prepovedali zapuščanje doma, več kot dva meseca je veljala popolna karantena ...

Do izjave hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, ki je na začetku marca sarkastično komentiral stanje v sosednjem BiH-u: "Vse vlade so enako uspešne in neuspešne, po vsej Evropi in po vsem svetu. Seveda pa so najbolj uspešni v Bosni in Hercegovini. Tam nihče ni bolan, nihče ne umira, nikogar ni v bolnišnicah. Nihče ne govori o tem, nihče se ne cepi. To je to."

Spodaj smo zbrali nekaj primerjav med ukrepi v posameznih državah:


Naslov infografike: ukrepi