Ni sprejemljivo, da ukrep izobraževanja na daljavo traja več kot pet mesecev in da pristojni v tem času niso izoblikovali primernejšega in manj invazivnega koncepta šolanja, meni skupina staršev, ki se je zato obrnila na ustavno sodišče. Foto: Pixabay
Ni sprejemljivo, da ukrep izobraževanja na daljavo traja več kot pet mesecev in da pristojni v tem času niso izoblikovali primernejšega in manj invazivnega koncepta šolanja, meni skupina staršev, ki se je zato obrnila na ustavno sodišče. Foto: Pixabay

Vlada je prvič doslej epidemijo podaljšala za dva meseca, še naprej ostajajo zaprti tudi šole in vrtci.

Medtem pa je skupina staršev na Celjskem na ustavno sodiše vložila pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti zaprtja osnovnih šol in vrtcev. Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Barbara Štor, je pobudnica ustavne presoje, ki se ne želi javno izpostaviti, mati dveh otrok, starejši je četrtošolec. Kot je razložila prek telefona, je ta v času šolanja na daljavo postal jokav in apatičen. "Kljub temu, da gre za otroka, ki je bil za delo pri pouku v šoli izjemno motiviran, pri mlajšem otroku, ki obiskuje vrtec, pa opažam, da izjemno pogreša stike vrstnikov, da išče te stike pri nas," je izpostavila. Zato je sledila staršem otrok s posebnimi potrebami, ki so prek sodišča dosegli, da so se vrata šol in zavodov s prilagojenim programom 5. januarja po skoraj treh mesecih spet odprla.

Pobudnica vladi tudi očita, da poleg izobraževanja na daljavo ni omogočila nobene druge alternative, kot je denimo delitev šolskih razredov na manjše skupine. Kot pobudnica ustavne presoje je sicer morala prepričljivo pojasniti svoj pravni interes za tak postopek.

Še prej pa se mora Ustavno sodišče odločiti ali bo pobudo sploh obravnavalo, pri čemer pobudnica opozarja, da bi poslanci do istega cilja imeli lažjo pot.

"Če jo vloži ena tretjina poslancev, se avtomatsko predvideva, da je zadeva pomembna, da odpira pravno pomembna vprašanja in se tudi Ustavno sodišče do nje vsebinsko opredeli," opozarja pobudnica ustavne presoje, ki poziva tudi ostale starše, naj naredijo podobno, saj bi sodišče tako dobilo bolj celovito sliko o razmerah, ki so posledica aktualnih ukrepov.

Kaj so še povedali starši?

Sorodna novica Vlada s 17. januarjem podaljšuje epidemijo za 60 dni

Kot je za Radio Slovenija povedala skupina staršev osnovnošolcev, ni sprejemljivo, da ukrep izobraževanja na daljavo traja več kot pet mesecev in da pristojni v tem času niso izoblikovali primernejšega in manj invazivnega koncepta šolanja.

Po opozorilih staršev v času izobraževanja na daljavo ni omogočeno obiskovanje dodatnega pouka, ki ga nekateri učenci nujno potrebujejo za doseganje zahtevne ravni znanja. Prav tako ni omogočena izvedba različnih krožkov, ki omogočajo skladen umski in gibalni razvoj otrok ter na pomemben način pomagajo otrokom pri razvoju socialni spretnosti in veščin. "Tudi sicer izobraževanja na daljavo zaradi izostanka za otroke nujno potrebnih socialnih stikov otrokom povzroča zelo veliko škodo. Po mnenju strokovnjakov se različne težave pojavljajo tudi pri otrocih, ki prej duševnih ali čustvenih težav niso imeli," je zapisala skupina staršev.

Študija: Incidenca okužb pri mlajših od 10 let najnižja

Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) v svoji raziskavi o okužbah z novim koronavirusom med mladimi v ZDA poudarja, da je incidenca okužb med otroki, ki so mlajši od deset let, najnižja. Obenem niso opazili bistvene razlike pri incidenci med otroki, ki so hodili v šolo, in tistimi, ki so se šolali na daljavo.

Po mnenju CDC-ja je grožnja za širjenje novega koronavirusa, ki jo predstavljajo odprti vrtci in pouk v šolah za mlajše otroke, manjša kot odpiranje šol za starejše otroke. Zato priporočajo, da je zapiranje vrtcev in šol za mlajše otroke eden zadnjih ukrepov, ki naj jih sprejmejo oblasti v okviru boja proti novemu koronavirusu.

V zadnjih mesecih so v povezavi s poukom med epidemijo vzniknile različne pobude in gibanja staršev

Ob več iniciativah za čimprejšnje odprtje šol se pojavljajo tudi skupine, ki opozarjajo na nevarnosti izpostavljanja okužbi z novim koronavirusom ob morebitnem prenagljenem odpiranju šol in vrtcev. V pismu, ki so ga decembra poslali ministrici Simoni Kustec, so med drugim zapisali, da razumejo družine, ki pouka na daljavo ne zmorejo, a da zaradi njih ne želijo nevarnosti okužbe izpostavljati svojih družin.

Ustavno presojo v imenu dveh otrok vložila mama iz okolice Celja

Kacin: Virus ne pozna slovenske ustave

Na vladni novinarski konferenci je dogajanje glede pobude skupine staršev komentiral tudi Jelko Kacin. "Virus ne pozna slovenske ustave. Ko pa se bodo odprle šole za prvo triado, bomo v relativno kratkem času zaznali tudi širjenje virusa po šolah," je dejal.

Napovedal je, da bodo tudi ob ponovnem odprtju šol posamezni razredi in njihovi učitelji ob pojavu okužb odhajali v karanteno. "Lahko se bo zgodilo, da bodo šle v karanteno celotne šole. Če bodo v mehurčku okužbe, potem mehurčka ne bo v šoli. Imajo pa starši seveda vso pravico, da se obračajo na ustavno sodišče, zato ustavno sodišče tudi imamo," je dejal vladni govorec.

Odpiranje šol bo po trenutnem načrtu sproščanja potekalo postopno glede na epidemiološko stanje po regijah in ob uporabi hitrega testiranja. Foto: BoBo
Odpiranje šol bo po trenutnem načrtu sproščanja potekalo postopno glede na epidemiološko stanje po regijah in ob uporabi hitrega testiranja. Foto: BoBo

Regijsko odpiranje šol in vrtcev v rdeči fazi

Epidemija bo po sinočnji odločitvi vlade s 17. januarjem podaljšana za 60 dni. Po včerajšnjih podatkih sedemdnevno povprečje števila okuženih v državi znaša 1848, v ponedeljek pa sta se v bolnišnicah zdravila 1202 bolnika s covidom-19. Glede na dopolnjen vladni načrt je na nacionalni ravni treba doseči merilo manj kot 1350 okužb s koronavirusom v povprečju na dan v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov. Šele nato pa bi se lahko v posameznih regijah začeli sproščati ukrepi.

Po regijah z ugodnejšimi epidemiološkimi razmerami je v rdeči fazi predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se tudi nujne laboratorijske vaje za študente. Vrnitev preostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb na dan kot hospitaliziranih padlo pod 1000.

Odpiranje šol bo potekalo postopno glede na epidemiološko stanje po regijah in ob uporabi hitrega testiranja. Večje odpiranje šol pa bo v prihodnjih mesecih odvisno od tega, kako dobro se bo v šolstvu obneslo hitro testiranje, je dejal premier Janez Janša v torek za Odmeve na Televiziji Slovenija in dodal, da bomo morali z omejitvenimi protikoronskimi ukrepi živeti najmanj do pomladi.

Različne strategije v državah EU-ja

V Evropski uniji imajo države članice različno strategijo glede šol, pri vrtcih pa so si bolj enotne. Prejšnji teden so bili vrtci odprti v večini držav članic EU-ja, izjema je le Grčija, kjer veljajo strogi protikoronski ukrepi in so popolnoma zaprti tako vrtci kot šole. V nekaj državah članicah, med njimi v Sloveniji, so vrtci odprti le za nujno varstvo.

Pri šolah so razmere precej raznolike. Po prazničnem decembru je več držav članic sprva v okviru ukrepov podaljšalo šolske počitnice, med njimi Latvija, Irska in Nemčija. Prejšnji teden je pouk normalno potekal v okoli tretjini držav članic, prav tako je v okoli tretjini držav članic potekal v celoti na daljavo.

Države pogosto uporabljajo tudi različne kombinacije. V nekaj državah pouk poteka normalno za učence s posebnimi potrebami, poleg Slovenije na primer še v Estoniji, ter za mlajše otroke do 2. ali 4. razreda, tako je to med drugim v Bolgariji.