Rusija je sporočila, da lahko v letošnjem letu proizvedejo dovolj cepiva za 700 milijonov ljudi. Foto: Reuters
Rusija je sporočila, da lahko v letošnjem letu proizvedejo dovolj cepiva za 700 milijonov ljudi. Foto: Reuters

Zadnjo fazo testiranja je proizvajalec cepiva, inštitut Gamaleja, izvedel na skupini 19.866 prostovoljcev, izmed katerih je četrtina namesto cepiva prejela placebo. Cepivo je bilo 91,6-odstotno učinkovito proti covidu-19, ob pa se je izkazalo za varno in naj bi nudilo popolno zaščito pred hospitalizacijo in smrtjo, navaja BBC. Študija testiranja je bila objavljena v priznani medicinski reviji The Lancet.

Rusko cepivo je sprva sprožalo dvome, saj je bil Sputnik V avgusta lani registriran kot prvo cepivo proti covidu-19 na svetu, vendar pri tem v Rusiji niso izvedli tretje faze testiranja z več tisoč udeleženci.

"Razvoj cepiva Sputnik V je bil kritiziran zaradi neprimerne naglice in nepreglednosti. Vendar je izid zdaj jasen, dokazano pa je tudi znanstveno načelo," so v The Lancetu zapisali britanski profesorji. Zahodni znanstveniki s tem sporočajo, da je učinkovitost ruskega cepiva dokazana, s čimer se uvršča ob bok cepivom Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Moderna in Janssen, poroča BBC.

Rusko cepivo Sputnik V med drugim uporabljajo tudi v Venezueli in Iranu. Foto: Reuters
Rusko cepivo Sputnik V med drugim uporabljajo tudi v Venezueli in Iranu. Foto: Reuters

Cepivo naj bi bilo enako učinkovito tudi pri starejši populaciji. V raziskavi je sodelovalo 2144 prostovoljcev, starejših od 60 let, cepivo pa se je pri njih izkazalo za 91,8-odstotno učinkovito. Med testiranjem so sicer umrli štirje ljudje, nobena izmed smrti pa po navedbah The Lanceta ni povezana s cepivom.

"Rusija je imela ves čas prav," je ob objavi sporočil Kiril Dimitrijev, direktor ruskega investicijskega sklada RDIF, ki je financiral razvoj cepiva. Inštitut Gamaleja je začel testirati tudi učinkovitost cepiva proti novim različicam koronavirusa, prvi izidi pa so po njegovih besedah spodbudni.

Madžarska prejema prvo pošiljko

Rusko cepivo je doslej odobrilo 15 držav, med njimi Srbija, Madžarska, Argentina, Združeni arabski emirati in Mehika. Madžarska bo prvih 40.000 odmerkov prejela v četrtek, v prihodnjih treh mesecih pa skupno dva milijona odmerkov, poroča Reuters.

Proizvodnja cepiva Sputnik V se je že začela v Indiji in Južni Koreji, še v tem mesecu naj bi se tudi na Kitajskem. V Rusiji so medtem začeli tudi testiranje enega odmerka Sputnika V, kar so poimenovali Sputnik-Light, ki naj bi bil od 73- do 85-odstotno učinkovit.

Sputnik V – dva med seboj različna odmerka

Cepivo Sputnik V deluje podobno kot cepivo AstraZenece. Uporablja se v dveh odmerkih v razmiku 21 dni. Vendar sta v primerjavi s preostalimi cepivi Sputnikova odmerka nekoliko različna, saj uporabljata različna vektorja, ki nevtralizirata virus med prenosom S-proteina v telo.

Sestavljeno je iz dveh serotipov človeškega adenovirusa, od katerih vsak vsebuje S-antigen novega koronavirusa, ki vstopi v človeške celice in povzroči imunski odziv – proizvajanje protiteles. Shranjuje se lahko pri temperaturi od dve do osem stopinj Celzija, zato se ga lahko tudi preprosto transportira.

Švedska in Francija cepivo AstraZenece priporočili za mlajše od 65

Švedska je danes sporočila, da bodo s cepivom britansko-švedskega podjetja AstraZeneca in univerze Oxford najprej cepili mlajše od 65 let. Francija je prav tako danes sporočila, da cepivo AstraZenece ni priporočljivo za osebe, starejše od 65 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot razlog za tako priporočilo so tako švedske kot francoske zdravstvene oblasti navedle pomanjkanje dokazov o učinkovitosti tega cepiva pri starejših.

Začetek postopkov za registracijo v EU-ju

Dimitrijev je še sporočil, da so začeli proces vlaganja prošnje za odobritev cepiva pri Evropski agenciji za zdravila (EMA). Evropska unija se spopada z zamudami vseh doslej odobrenih cepiv – Pfizerja, Moderne in AstraZenece.

Rusija je medtem sporočila, da bodo v letu 2021 cepivo Sputnik V lahko ponudili 700 milijonom ljudem, navaja ruska tiskovna agencija Tass.

EU v okviru mehanizma za nadzor izvoza odobril dva primera

EU je v okviru mehanizma za nadzor izvoza cepiv proti covidu-19, vzpostavljenega konec minulega tedna, doslej obravnavala dva primera dobave, in sicer v Kanado in Združeno kraljestvo. V obeh je izvoz odobrila. Komisija ob tem sporoča, da gre za dokaz, da mehanizem deluje.

Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) je bila sicer kritična do mehanizma, ki je sprožil razburjenje tudi v Združenem kraljestvu. Severnoirski uradniki so zaradi občutnega povečanja groženj v minulih tednih ustavili mejni nadzor nekaterih proizvodov, ki se izvaja v skladu s severnoirskim protokolom iz ločitvenega sporazuma EU-ja in Združenega kraljestva. V Bruslju sicer zavračajo povezavo med grožnjami in zapletom minuli petek, ko so sprva želeli uvesti nadzor izvoza cepiv na meji med Irsko in Severno Irsko, kar so kasneje preklicali.

O dogajanju na Severnem Irskem bodo v sredo na virtualnem sestanku govorili sopredsedujoča skupnemu odboru za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma, podpredsednik komisije Maroš Šefčovič in britanski predstavnik Michael Gove, ter voditelji na Severnem Irskem.

Angela Merkel: Do srede marca cepljenih deset milijonov Nemcev

Počasen začetek kampanje cepljenja, neznanke glede dobave cepiva, stalno zasedene telefonske linije za vprašanja o cepljenju in prazni centri za cepljenje so v nemški javnosti povzročili precej razburjenja. Foto: Reuters
Počasen začetek kampanje cepljenja, neznanke glede dobave cepiva, stalno zasedene telefonske linije za vprašanja o cepljenju in prazni centri za cepljenje so v nemški javnosti povzročili precej razburjenja. Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je v pogovoru za televizijo ARD po kritikah nad programom cepljenje v Nemčiji zagotovila, da bodo do konca prvega četrtletja v državi cepili 10 milijonov ljudi: "Lahko rečete, da bomo s prvima cepivoma lahko v prvem četrtletju cepili že 10 milijonov ljudi. Lahko pa drugi rečejo, da gre za zgolj deset milijonov ljudi. V vsakem primeru bo šlo število samo še navzgor".

Zaradi glasnih kritik o napakah pri naročanju cepiva znotraj Evropske unije tudi v Nemčiji je kanclerka sklicala vrh o cepivih. Na njem je vztrajala, da bo do konca poletja cepivo proti covidu-19 na voljo za vse nemške državljane.

Vrh je po besedah kanclerke osvetlil težave in pokazal, kako se morajo pripraviti na prihodnje mesece, da bo cepljenje potekalo čim gladkeje, je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Berlina Polona Fijavž.

Skoraj šest ur so potekali pogovori nemškega političnega vrha, dveh evropskih komisarjev, nemških strokovnjakov in predstavnikov farmacevtskih podjetij o tem, kaj je šlo narobe v preteklosti, da napak v prihodnosti ne bi ponovili oziroma da bi bila Nemčija na to, kar jih čaka, čim bolje pripravljena. Merklova je pojasnila njihove težave: da ne morejo načrtovati cepljenj, če dežele ne vedo, kdaj, po tednih natančno, bodo dobile cepivo in koliko odmerkov. Kot je pojasnila, so predstavniki treh proizvajalcev razložili, zakaj to ni mogoče, zato bodo zdaj pripravili načrte za različne scenarije.

Kanclerka je dejala: "Kjer to ne gre, bomo modelirali. Rekli bomo, če pridejo odmerki cepiva vsak teden enakomerno, če pridejo morda konec meseca, in te različne scenarije bomo drug z drugim razvijali, zato da bodo lahko dežele z gotovostjo pošiljale vabila na cepljenje."

V Evropski uniji je dobrodošlo vsako cepivo, ki mu evropski regulator izda dovoljenje za uporabo, je še danes dejala nemška kanclerka. Državljane je pozvala, naj vztrajajo kljub strogim ukrepom in zaprtju države ter težavam z dobavo cepiv. "Če bomo še nekaj časa vztrajali, bo bolje," je zagotovila.

Vsa cepiva, ki bodo pridobila dovoljenje Evropske agencije za zdravila (Ema), bodo dobrodošla, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Merklova in dodala, da je nedavno o ruskem cepivu govorila z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Tudi Bayer bo začel proizvajati CureVac

Pomoč pri tem, kako se ob vseh negotovostih na cepljenje pripraviti v drugem četrtletju, je nemški vladi obljubilo podjetje BioNTech. Podjetje Bayer je sporočilo, da bodo tudi oni začeli proizvajati cepivo nemškega podjetja CureVac, ki naj bi bilo odobreno do poletja. Sicer pa je večje število odmerkov cepiva pričakovati šele aprila.

Merklova je znova zagotovila, da se bodo do konca poletja, torej do 21. septembra, imeli možnost cepiti vsi državljani, je dodala Fijavževa. To je štiri dni pred parlamentarnimi volitvami. Ta načrt bo držal tudi, če bodo v EU-ju odobrena le cepiva Pfizerja in BioNTecha, Moderne in Astrazenece, saj bi lahko le s temi tremi cepivi po besedah kanclerke v Nemčiji cepili 73 milijonov odraslih. Če bo na voljo tudi cepivo drugih proizvajalcev, bo ponudba še večja.

V Evropski uniji napovedujejo, da bo do poletja cepljenih 70 odstotkov državljanov. Foto: Reuters
V Evropski uniji napovedujejo, da bo do poletja cepljenih 70 odstotkov državljanov. Foto: Reuters

Na konferenci v Berlinu je tudi zagovarjala počasnejši potek cepljenja v EU-ju od sprva predvidenega. "Res je, da se je na nekaterih področjih tempo upočasnil, a so bili za to dobri razlogi," je dejala. Kot je pojasnila, so se pogajanja zavlekla, ker je EU vztrajal, da proizvajalci cepiv prevzamejo določeno odgovornost. Komisija tudi ni želela žrtvovati zaščite podatkov v nasprotju z Izraelom, ki je ponudil podatke o svoji kampanji cepljenja v zameno za odmerke cepiva Pfizerja in BioNTecha.

"Solidarno nadaljevati sodelovanje"

Nemčija sklicala vrh o cepivih

Evropsko komisijo sta na srečanju prek videokonference zastopala komisarka za zdravje Stella Kiriakides in komisar Thierry Breton, pristojen za notranji trg. Kiriakidesova je na srečanju poudarila prizadevanja Evropske komisije v podporo proizvodnji in naročilom varnih in učinkovitih cepiv za evropske državljane in partnerje Unije. Kot je še zapisala na družbenem omrežju Twitter, je tudi poudarila, da bodo prihodnji meseci polni izzivov. "Vsi moramo solidarno nadaljevati sodelovanje, da bi našli rešitve in zgradili zaupanje, pri tem pa biti osredotočeni na to, da bi državljanom dobavili cepivo, kakor hitro je mogoče," je še tvitnila in dodala, da bo Evropska komisija pri tem igrala svojo vlogo.

Po podatkih nemškega ministrstva za zdravje so v Nemčiji od začetka cepljenja proti covidu-19 27. decembra porabili več kot 2,4 milijona odmerkov cepiva. Prvega od potrebnih dveh odmerkov je prejelo okoli 2,3 odstotka vsega prebivalstva v Nemčiji.

Palestinska družina skuša zaščititi svoje imetje v dolini Jordan na Zahodnem bregu. Po pričevanu Palestincev je izraelska vojska porušila šotorska bivališča tamkajšnjih Palestincev. Na območju Zahodne brega imajo izraelske sile te dni vojaške vaje. Foto: Reuters
Palestinska družina skuša zaščititi svoje imetje v dolini Jordan na Zahodnem bregu. Po pričevanu Palestincev je izraelska vojska porušila šotorska bivališča tamkajšnjih Palestincev. Na območju Zahodne brega imajo izraelske sile te dni vojaške vaje. Foto: Reuters

Začetek cepljenja na Zahodnem bregu

Palestinske oblasti so začele s cepljenjem proti covidu-19 z odmerki cepiva družbe Moderna, ki jih je Izrael po pritisku Združenih narodov vendarle poslal na Zahodni breg.

Izraelsko obrambno ministrstvo je v nedeljo sporočilo, da bo palestinski upravi poslalo 5000 odmerkov cepiva za cepljenje zdravstvenih delavcev. V Izraelu so medtem porabili skupno že 4,5 milijona odmerkov cepiva in pričeli cepiti tudi najstnike. Skoraj petina prebivalcev (18,3 odstotka) je prejelo oba odmerka cepiva, kažejo podatki univerze Johns Hopkins.

Sorodna novica Kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega apartheidskega režima

Na Zahodnem bregu se je cepila palestinska ministrica za zdravje Mai Alkaila, sledili pa so ji številni zdravstveni delavci. Sporočila je, da bodo v sredo cepivo dostavili na območje Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Prednost smo dali zdravstvenemu osebju ... in tistim, ki delajo na oddelkih za intenzivno nego," je dejala v videu, ki ga je objavila palestinska televizija.

Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa je ministrica dejala, da bo v nekaj dneh na palestinska ozemlja prispelo 5000 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V ter 37.000 odmerkov, ki jih bo zagotovila mednarodna pobuda Covax za pravično razdelitev cepiva proti covidu-19 v svetu.

Palestinske oblasti so že pred tem sporočile, da so podpisale pogodbe s štirimi ponudniki cepiv. Januarja so sporočili, da so sklenili dogovore za nakup cepiv, ki bodo zadoščala za 70 odstotkov palestinskega prebivalstva na Zahodnem bregu in v Gazi.