V Srbiji veljajo še posebej strogi ukrepi za starejše, saj policijska ura zanje velja od 18.00 do 5.00, razen koncev tedna. Foto: EPA
V Srbiji veljajo še posebej strogi ukrepi za starejše, saj policijska ura zanje velja od 18.00 do 5.00, razen koncev tedna. Foto: EPA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je za televizijo TV Pink dejal, da razume, da je bilo ljudem v času izrednih razmer težko, da pa je bil to "edini način, da zaščitimo naše starše, mladino in mislim, da nam je to tudi uspelo". Pripomnil je, da so oblasti z vso resnostjo upoštevale mnenje stroke.

"Nisem strokovnjak za njihovo delo. Nismo bili v sporu. Trudili pa smo se, da najdemo skupne rešitve," je dodal predsednik. Ob tem je spomnil, da so številni Srbi napovedovali "italijanski scenarij", da pa se je država "uspešno bojevala proti epidemiji". Predsednik Vučić je še poudaril, da je hotela država zaščititi življenja. "Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, če bi naredili enako kot Švedska, ki ima več kot 3000 mrtvih. Na vprašanje 'Zakaj sta mi umrla oče ali mati?' ne bi imel odgovora."

Srbija sprejela strožje ukrepe

Epidemiolog Predrag Kon je pripomnil, da je zadovoljen s hitrim in učinkovitim odzivom države, in to glede vseh sprejetih ukrepov za zajezitev epidemije.

Srbija je poleg razglasitve izrednih razmer sprejela ene strožjih ukrepov v Evropi. Starejši imajo prepoved izhoda, razen v določenih terminih, policijska ura velja od 18.00 do 5.00, razen koncev tedna. Lastniki psov gredo lahko na sprehode le od 23.00 do 1.00, ob koncih tedna pa od 8.00 do 10.00. Ukrepi so razjezili številne, kar je sprožilo tudi proteste.

V ponedeljek začetek množičnega testiranja

Srbija s ponedeljkom začenja množično testiranje okoli 7000 ljudi, da bi s pregledanim vzorcem ugotovili stopnjo okužbe v državi. Kot je za portal B92 pojasnil imunolog Srđa Janković, bodo lahko potrdili tudi to, koliko ljudi je razvilo protitelesa na novi koronavirus oziroma koliko jih je bilo okuženih, a niso imeli simptomov covida-19.