V Sloveniji trenutno cepijo s tremi od štirih cepiv, ki so dobile pogojno dovoljenje za promet v EU-ju. Predvidoma sredi aprila prihaja tudi 7050 odmerkov cepiva Johnson & Johnson. Foto: BoBo
V Sloveniji trenutno cepijo s tremi od štirih cepiv, ki so dobile pogojno dovoljenje za promet v EU-ju. Predvidoma sredi aprila prihaja tudi 7050 odmerkov cepiva Johnson & Johnson. Foto: BoBo

Protestno izjavo, pod katero se je podpisala predsednica Biserka Marolt Meden, je Združenje za dostojno starost Srebrna nit naslovilo na ministrstvo za zdravje, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Varuha človekovih pravic in Zagovornika načela enakosti.

Ob tem so spomnili, da so že januarja javno nasprotovali nepravičnemu razdeljevanju cepiva, in javno zahtevali, "naj se neetična praksa cepljenja 'mimo vrste' takoj prekine". Zahtevali tudi upoštevanje shem cepljenja, ki so jih na NIJZ-ju uradno objavili in obljubili njihovo realizacijo. "Vse drugo je nepravično, neetično, vredno obsojanja," so dodali.

Sorodna novica OKS zanika Kacinove navedbe o preskakovanju vrst: Noben olimpijec ni bil cepljen

"Sledile so spremembe nacionalne strategije cepljenja, zapleti z vladnim nenaročanjem cepiva in zelo slabo usklajeno razdeljevanje cepiva na posamezna cepilna mesta," so kritični v izjavi. Glede na podatke pa je bilo cepljenih tudi "občutno premalo starejših nad 65 let, ki so najbolj ogroženi", so dodali.

Obenem so še zapisali, da nasprotujejo tudi poskusom prisilnega cepljenja, na kar so jih opozorili nekateri sorodniki stanovalcev v domovih starejših. Pozvali so, naj vlada nemudoma okrepi vsem dostopne informacije o koristih cepljenja za celotno družbo in posameznika.

Realiziranih približno 84 odstotkov naročil za starejše od 70 let

Na NIJZ-ju sicer navajajo, da ta teden cepijo osebe, stare 75 let in več, ter starejše od 70 let. Realizirali so približno 84 odstotkov naročil cepiva za osebe, stare 70 let in več.

Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v Elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 do začetka tega tedna cepljenih 230.955 ljudi, z dvema pa 112.157 oz. 5,3 odstotka prebivalcev.

Kje vse so cepili neskladno s strategijo?

Zdravstveni inšpektorat je do ponedeljka izvedel 143 nadzorov nad izvajanjem strategije cepljenja proti covidu-19. Kršitve so ugotovili pri 21 cepiteljih, ki so cepili tudi tiste, ki niso spadali v prednostne skupine v skladu s strategijo, med njimi je tudi NIJZ. Izdana jim je bila ureditvena odločba, kar pomeni, da je bilo kršilcem naloženo, naj izvajajo cepljenje v skladu s strategijo.

Sorodna novica Kočevje pri precepljenosti prehiteva vse. A očitno po dovoljeni levi.

Kršitve so tako ugotovili na Kliniki Golnik, v kirurškem sanatoriju Rožna dolina, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v Ortopedski bolnišnici Valdoltra, v psihiatričnih bolnišnicah Begunje in Ormož, v splošnih bolnišnicah Nova Gorica, Jesenice, Novo mesto, v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, v zasebni ambulanti Erne Sajovič, v Zdravstvenem domu Center, pa tudi zdravstvenih domovih Domžale, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Koper, Ljutomer, Tolmin, Velenje in Zdravstvenem domu za osnovno varstvo Nova Gorica.

Inšpektorji so obiskali tudi Zdravstveni dom v Kočevju, na katerega so se v zadnjem času vsule kritike nekaterih, saj so precepili bistveno več ljudi kot drugje, tudi že mlajše in zdrave posameznike. Na inšpektoratu so pojasnili, da nadzor v Kočevju še ni zaključen.

V Mariboru precepili 7700 ljudi
Kakšna je precepljenost v Pomurju?
Pregled precepljenosti na Dolenjskem
Odvetnik Matoz je bil cepljen pred kot starejši