Pozitivnih skoraj 900 okužb

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je potrdila, da so vladi predlagali spremembo pri samotestiranju na okužbo z novim koronavirusom, tako da bi bilo to nadzorovano. Po njihovem mnenju je samotestiranje v domačem okolju primerno samo na področju šolstva.

Strokovna svetovalna skupina tako predlaga, da bi samotestiranje potekalo v sklopu delovne organizacije, pri čemer bi tisti, ki bi bil za to odgovoren, tudi nadzoroval testiranje. Druga možnost je opravljanje hitrih antigenskih testov pri za to pooblaščenih izvajalcih.

Kot je dejala Mateja Logar, jih k takemu predlogu niso vodili podatki o morebitnih zlorabah samotestiranja, pač pa na ta način izgubljajo podatke o epidemiji, poleg tega pa želijo, da tisto, kar je predpisano, ne ostane le na papirju, ampak se dejansko izvaja.

Poleg tega vladi predlagajo, naj se na vseh ravneh izenači pogoj PCT, pri čemer bi veljavnost testa povsod trajala 48 ur v primeru hitrih testov oz. 72 ur za PCR-teste. Od tega tedna se namreč pri izpolnjevanju pogoja PCT za opravljanje dela šteje tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje, pri čemer se mora posameznik testirati enkrat tedensko. Samotestiranje lahko delavec izvede v domačem okolju, lahko pa to poteka na samem delovnem mestu. Sredstva za testiranje s hitrimi antigenskimi testi mora zagotoviti delodajalec.

V ponedeljek 877 potrjenih okužb in dve smrti

V ponedeljek je bilo po 3943 PCR-testiranjih potrjenih 877 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 22,2 odstotka testiranih vzorcev. Gre za največ potrjenih primerov okužb v enem dnevu od 4. maja.

Po podatkih NIJZ-ja je trenutno v državi aktivnih 7276 primerov okužbe. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v 14 dneh se je dvignilo na 342 (19 več kot dan prej), povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 599 (49 več kot dan prej). Umrla sta dva bolnika s covidom-19.

V ponedeljek so opravili tudi 37.331 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne izvide potrjujejo še s PCR-testi. Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom doslej cepljenih 1.004.629 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 918.247.

Po podatkih sledilnika za covid se v bolnišnicah zdravi 229 ljudi (12 več kot v ponedeljek), v enotah intenzivne terapije pa 54 (+9).

V Brežicah v karanteni tretjina učiteljskega zbora
Sorodna novica Kaj naj naredijo starši otroka v karanteni?

V Osnovni šoli Brežice skoraj tretjina učiteljev v karanteni

Po zadnjih dostopnih podatkih je okuženih 124 šolarjev. Posledično je – po podatkih šolskega ministrstva – v karanteni skupno 2144 otrok. Med zaposlenimi pa je okuženih 76, je poročala TV Slovenija.

Na OŠ Brežice je po konferenci, ki se je je zadnji dan počitnic udeležila tudi okužena učiteljica, v karanteni kar 31 učiteljev. To je po besedah ravnateljice Marije Lubšina Novak tretjina učiteljskega zbora. V karanteni je sicer že od petka tudi en 9. razred, poroča Irena Ulčar Cvelbar (TV Slovenija).

Okuženi učitelji nimajo bolezenskih znakov, je ravnateljica pojasnila za STA in dodala, da učitelji karanteno, ki so jo začeli prvi dan pouka, končujejo v petek. Svojo odsotnost skušajo kolikor se da omiliti z delom od doma. Od 99 šolskih strokovnih delavcev jih je sicer cepljenih in prebolelih skupaj 68, preostalih 31 necepljenih pa se redno testira, je dodala ravnateljica.

Tudi izolska bolnišnica odpira covidni oddelek

Covidni oddelek bo v sredo odprla tudi Splošna bolnišnica Izola. V njem bo na voljo 19 postelj, število zaposlenih na oddelku bodo prilagajali potrebam. Bolnike, ki bodo potrebovali intenzivno nego, pa bodo pošiljali v druge bolnišnice, je za STA povedal strokovni direktor izolske bolnišnice Dušan Deisinger. "Ker je naša regija nekoliko bolj obremenjena, smo se z ministrstvom za zdravje dogovorili, da odpremo tudi mi," je dodal.

Sicer pa je v brežiški osnovni šoli v karanteni tudi oddelek z nekaj več kot 20 devetošolci. V karanteni so zaradi okužbe učenca, ki se je okužil doma. V karanteni so od 2. septembra, končali jo bodo v soboto. Učenci v karanteni ne kažejo posebnih bolezenskih znakov, je še pojasnila Lubšina Novak.

Ta teden začetek cepljenja s tretjim odmerkom

Predvidoma ta teden se bo mogoče tudi v Sloveniji cepiti s poživitvenim odmerkom proti covidu-19. V cepilnih centrih so namreč že dobili navodila NIJZ-ja, naj v prihodnjih dneh izpeljejo cepljenje s tretjim odmerkom. Strokovna skupina ta odmerek priporoča stanovalcem domov za starejše, starejšim od 70 let in posebej ranljivim kroničnim bolnikom. Med osnovnim in poživitvenim odmerkom naj bi bilo po priporočilih šest mesecev premora.

Prevladujoča različica delta

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so medtem v zadnjem avgustovskem tednu med različicami posebnega pomena potrdili zgolj različico delta, ki je tako popolnoma "izrinila" različice alfa, beta in gama.

Kot so navedli v tedenskem poročilu, so v obdobju med 23. in 29. avgustom sekvencirali 384 vzorcev in v 382 primerih potrdili, da gre za različico delta, ki tako predstavlja 99,5 % sekvenciranih vzorcev. Preostalih treh različic s statusom različice posebnega pomena (angl. variants of concern ‒ VOC), alfa, beta in gama, v omenjenem obdobju niso potrdili.

Že pred časom so v savinjski regiji potrdili tudi različico B.1.621 (mi), ki so jo prvič zaznali januarja v Kolumbiji in za katero je WHO pred kratkim sporočil, da obstaja možnost, da je odpornejša proti cepivom, a pri tem opozoril, da so potrebne še nadaljnje raziskave.

Pri sekvenciranju se tako v NLZOH-u še naprej osredotočajo na četverico različic posebnega pomena. Skupaj so letos s sekvenciranjem potrdili 10.800 primerov različice alfa, 29 primerov različice beta, devet primerov game, 5.367 primerov delte in 11 primerov delte+, so v nacionalnem laboratoriju navedli v tedenskem poročilu.