Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je povedal, da je o uvedbi samotestiranja na okužbo z novim koronavirusom za dijake in učence zadnjega triletja osnovnih šol razpravljal izvršilni odbor sindikata, ki je ugotovil slabo komunikacijo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, zaradi "česar je več vprašanj kot odgovorov".

V Svizu samotestiranje podpirajo, saj lahko pripomore k zajezitvi okužb, a se hkrati pridružujejo stališču ravnateljev, naj samotestiranje poteka doma. Če pa se bo ministrstvo vseeno odločilo, da bo samotestiranje potekalo v šoli, v Svizu zahtevajo, da se ministrstvo o njem predhodno pogovori in dogovori z njimi.

"Dogovoriti se želimo predvsem, na kakšen način bo samotestiranje poseglo v organizacijo pouka in kako bodo vanj vključeni zaposleni, predvsem ko gre za odčitavanja rezultatov, odgovornosti za napake in podobno. Take stvari se dogovorijo v vsaki evropski civilizirani državi," je dejal Štrukelj.

V Svizu tudi predlagajo, da bi hitre teste, ki so manj invazivni in jih bodo za samotestiranje uporabljali dijaki in učenci, predvideli tudi za učitelje.

Želijo si odpreti tudi vprašanje o prostovoljnosti testiranja za zaposlene v šolah. "S tem bi namreč končno dali znamenje, da učiteljstvu v tej državi zaupamo," pravi.

Če končnega dogovora ne bo, bo Sviz po Štrukljevih besedah svojemu članstvu "odsvetoval, da sprejema obveznosti, povezane s samotestiranjem, saj niso predmet njihove pogodbe o zaposlitvi".

Ob tem je dodal, da to nujno ne pomeni, da bodo za sodelovanje učiteljev pri samotestiranju zahtevali dodatno plačilo, "se pa zagotovo želimo dogovoriti, kaj to pomeni za delovni čas in kam se štejejo te obveznosti".

Ravnatelji čakajo na okrožnico z navodili

Ministrstvo za izobraževanje je sicer projekt samotestiranja že predstavilo ravnateljem osnovnih in srednjih šol, a neznanke še vedno ostajajo. Po besedah predsednika Združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregorja Pečana bi večino odgovorov dala okrožnica ministrstva z navodili o izvajanju samotestiranja, ki pa je osnovne šole še vedno niso prejele.

Zamujanje z okrožnico je po njegovih besedah še posebej težavno, ker naj bi testiranje po nekaterih napovedih steklo po prvomajskih počitnicah, kar pomeni, da imajo šole za vse priprave na voljo le še tri delovne dni, v tem času pa morajo zbrati tudi poimenska soglasja staršev za samotestiranje.

Ravnatelji osnovnih šol so sicer na ponedeljkovem sestanku s pristojnimi predlagali, da bi učenci samotestiranje izvajali doma, a za zdaj Pečan nima informacije, ali bo ministrstvo prisluhnilo predlogu.

Ljubljanski in primorski ravnatelji proti samotestiranju v šolah

Aktiv ravnateljev osnovnih šol v Mestni občini Ljubljana je sklenil, da samotestiranja v šolah ne bodo izvajali, podpirajo pa ga v domačem okolju, je povedal vodja aktiva Marjan Gorup.

Prav tako niso za samotestiranje v šoli v aktivu ravnateljev osnovnih šol v primorski regiji. Ravnateljica Osnovne šole Vojke Šmuc v Izoli Irena Sivka Horvat je dejala, da tako, kot je projekt zamišljen zdaj, ne more potekati v šoli. Samotestiranje namreč ni obvezno za vse in se potem po njenih besedah lahko pojavi težava enakega obravnavanja.

Izobraževanja dijakov še ta teden?

Samotestiranje dijakov pa bi lahko steklo že ta teden. Kot je na ponedeljkovi vladni novinarski konferenci pojasnila vodja posvetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, trenutno čakajo dovoljenje Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, ki validira hitri test, ki ga bodo uporabljali dijaki. Validacija naj bi bila končana v nekaj dneh, kar pomeni, da bi lahko v petek imeli izobraževanja glede testiranja na šolah in potem bi se lahko začeli dijaki samotestirati, je povedala.