Cepljenje je po zagotovilih strokovnjakov naše najboljše orožje v boju z epidemijo. Foto: Reuters
Cepljenje je po zagotovilih strokovnjakov naše najboljše orožje v boju z epidemijo. Foto: Reuters

Ljubljanski Univerzitetni klinični center (UKC LJ) je k cepljenju s tretjim odmerkom povabil tiste zaposlene, ki so drugi odmerek dobili v januarju in februarju. Odziv je zelo dober, pravijo, za zdaj se je odzvalo 40 odstotkov teh zaposlenih, poroča TV Slovenija. Pri tretjem odmerku uporabljajo le mRNA-cepiva, torej proizvajalcev Pfizer in Moderna. Odziv je zelo dober, pravi koordinator cepljenja v UKC-ju Ljubljana Peter Požun.

S tretjim odmerkom pa so že cepili tudi več kot 100 bolnikov. Gre za bolnike po transplantaciji organov in tiste z imunskimi boleznimi, kot so denimo hematološki bolniki.

Težava statusa cepljenega

Trenutno se za zagotavljanje sistema PCT pri pogoju cepljenja upošteva, da ima oseba tak status še devet mesecev od polnega cepljenja. Po besedah vodje strokovne svetovalne skupine za covid-19 Mateje Logar bo o tem morala mnenje sprejeti druga skupina, torej posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju, ki jo vodi Bojana Beović. Sicer bo veliko ljudi, ki so bili zgodaj cepljeni, ostalo brez statusa cepljenega, če se ne bodo odločili za tretji odmerek. Pri tem pa je opozorila na raziskave, ki kažejo, da se po osmih mesecih od cepljenja začne koncentracija protiteles zmanjševati.

Podpis pod izjavo ob prejemu tretjega odmerka cepiva, da je prejemnik seznanjen, da tretji odmerek mRNK cepiva proti covidu-19 za zdaj ni registriran za uporabo, je po besedah Logarjeve le formalnost in zahteva proizvajalca, da se seznani posameznika.

"Pri tem ne gre za prelaganje odgovornosti na posameznika, ampak da smo s tem seznanjeni, da je takšno cepljenje zunaj napisanih regulativ. Kljub vsemu pa obstajajo znanstveni dokazi, da je tak način varen, da se pojavnost neželenih učinkov ne spreminja," je dejala. Tisti, ki so bili najprej cepljeni z vektorskimi cepivi, nato pa z mRNK, so sicer imeli nekaj več splošnih težav, kot so povečane bezgavke, utrujenost, bolečine na mestu vboda, ne pa resnih neželenih učinkov.

Pogovor z Matejo Logar, vodjo svetovalne skupine za covid-19