"Tega, kar delamo zdaj, svet ni videl vse od druge svetovne vojne. Neverjetno," je dejal Trump v Rožnem vrtu Bele hiše, obkrožen z znanstveniki in vladnimi uradniki, ki so del tega projekta. Trump je dejal, da upa na cepivo do konca leta, kar je sicer veliko bolj optimistično od vseh znanstvenih predvidevanj.

Ameriški predsednik Donald Trump med petkovo popoldansko novinarsko konferenco v Rožnem vrtu Bele hiše. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump med petkovo popoldansko novinarsko konferenco v Rožnem vrtu Bele hiše. Foto: Reuters

Cepivo ali ne, mi smo nazaj
Ne glede na to pa zanj težav s koronavirusom, kot kaže, še ni konec. "Cepivo ali ne, mi smo nazaj," je dejal Trump in napovedal, da se bo gospodarsko odpiranje ZDA oziroma odpravljanje ukrepov za zajezitev pandemije nadaljevalo. Če se bo pandemija nadaljevala, se bo, po Trumpovih besedah se je treba prebiti skozi njo, ker se bo virus enkrat tako ali drugače poslovil.

Trump grozi s prekinitvijo odnosov s Kitajsko
Trump je pred tem v četrtek dejal, da se ne želi pogovarjati s kitajskim kolegom Ši Džinpingom, grozi tudi s prekinitvijo odnosov s Kitajsko, kot razlog pa navaja kitajsko ukrepanje ob pandemiji novega koronavirusa.

Trump namreč že dlje časa obtožuje Kitajsko, da prikriva resnični obseg izbruha, ki se je zgodil v kitajski pokrajini Hubej decembra lani. Novi koronavirus je po svetu zahteval več kot 300.000 smrtnih žrtev.

Trump je dejal, da se trenutno ne želi pogovarjati s kitajskim kolegom Šijem. Foto: Reuters
Trump je dejal, da se trenutno ne želi pogovarjati s kitajskim kolegom Šijem. Foto: Reuters

Na vprašanje na ameriški televiziji Fox, kaj bi lahko ZDA storile v odnosih s Kitajsko, je Trump po poročanju nemškega portala Deutsche Welle (DW) odvrnil: "Veliko stvari lahko naredimo. Lahko naredimo več stvari. Lahko popolnoma prekinemo odnose."

"Kaj bi se zgodilo, če bi to storili? Prihranili bi 500 milijard dolarjev, če bi popolnoma prekinili stike," je dejal Trump, pri čemer je mislil na letni obseg ameriškega uvoza iz Kitajske.

Izbruh novega koronavirusa je dodatno poslabšal odnose med največjima gospodarstvoma na svetu. Kitajska vztraja, da je bila transparentna v svojem pristopu, Trump pa ji očita, da ni ustavila izbruha, čeprav naj bi ga lahko.

Predsednik ZDA je pohvalil svoj odnos s Šijem, a da zdaj ni razpoložen za pogovore z njim. "Imam zelo dober odnos s Šijem, a se zdaj z njim ne želim pogovarjati," je dejal in dodal, da je zelo razočaran nad Kitajsko.

Pandemija po mnenju Donalda Trumpa, on jo imenuje "kuga", škoduje tudi trgovinskemu dogovoru med ZDA in Kitajsko, ki ga je do zdaj hvalil kot izjemen dosežek.

Tudi v ZDA primeri sumljivih nabav zaščitne opreme

V skladu z dogovorom, sklenjenim januarja, se je Peking zavezal, da bo kupil za najmanj 250 milijard dolarjev ameriškega blaga in storitev v naslednjih dveh letih, Washington pa je obljubil postopno odpravljanje carin na kitajsko blago.

Medtem je Kitajska sporočila, da bi Peking in Washington morala okrepiti sodelovanje v boju proti pandemiji novega koronavirusa. "Kitajska in ZDA bi morale nadaljevati krepitev sodelovanja v boju proti pandemiji, jo čim prej premagati, zdraviti bolnike ter obnoviti gospodarstvo in proizvodnjo, kar pa tudi zahteva zbliževanje obeh držav," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžjan.

Število brezdomcev v ZDA morda večje za 45 odstotkov
Zaradi vpliva pandemije novega koronavirusa na gospodarstvo ZDA, ki hromi podjetja, ljudje pa ostajajo brez služb, bi se lahko število brezdomcev v ZDA v enem letu povečalo za 45 odstotkov, v analizi opozarjajo strokovnjaki newyorške univerze Columbia.

Brez doma bi lahko tako ostalo dodatnih 250.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V ZDA je bilo januarja letos brez doma okoli 568.000 ljudi, je razvidno iz vladnih podatkov. Glede na študijo bodo najmanjše povečanje brezdomcev zaznali v Kaliforniji, in sicer okoli 20 odstotkov. Verjetno povečanje števila brezdomcev strokovnjaki povezujejo z brezposelnostjo, ki v zadnjem času podira rekorde.

"Nihče ne pomni povečanja stopnje brezposelnosti za deset odstotkov v enem mesecu," je opozoril profesor Dan O'Flaherty, ki je sodeloval pri študiji.

Stopnja brezposelnosti v ZDA je aprila dosegla 14,7 odstotka. Tako slabe številke so ZDA nazadnje doživljale v obdobju velike gospodarske depresije v 30. letih prejšnjega stoletja. Za nadomestilo za brezposelnost v ZDA je v zadnjih dveh mesecih zaprosilo okoli 36,5 milijona ljudi.

Peking ZDA poziva h krepitvi sodelovanja. Foto: Reuters
Peking ZDA poziva h krepitvi sodelovanja. Foto: Reuters

New York: Omejitve gibanja podaljšali do 13. junija
V mestu New York bodo zaradi pandemije novega koronavirusa ukrepe za omejitev gibanja prebivalstva podaljšali do 13. junija. Hkrati bodo v petih regijah države New York z najmanj prebivalci po napovedih ukrepe omilili, s čimer bodo omogočili postopno odpiranje gospodarstva. Guverner ameriške zvezne države New York Andrew Cuomo je ustrezni odlok podpisal v četrtek zvečer. Veljavnost predhodnih odlokov se je namreč iztekla danes. Država in mesto New York veljata za žarišči pandemije novega koronavirusa v ZDA. Samo v mestu New York je doslej zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo več kot 20.000 ljudi.

S koronavirusom se je doslej po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa v ZDA okužilo 1,428 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo 86.228.

Štirje dopisniki o težavah z nabavo opreme po svetu