Šole in vrtci bodo najmanj naslednja dva tedna samevali. Foto: BoBo
Šole in vrtci bodo najmanj naslednja dva tedna samevali. Foto: BoBo

Premier Janez Janša in ministrica Simona Kustec pozivata k medsebojni pomoči pri varstvu na domu.

Sorodna novica 219 potrjenih primerov okužbe, opravljenih 6156 testiranj

Šole in vrtci zaprti do preklica

Vsi šole in vrtci bodo zaprti od ponedeljka do preklica. Kot so na ministrstvu zagotovili v sporočilu za javnost, je ukrep nujen in neizbežen, prepoved pa so skrbno in strokovno premislili. Na podlagi omenjenega odloka je ministrstvo danes vsem vzgojno-izobraževalnim ustanovam in univerzam po državi poslalo posebno okrožnico.

Kot piše v njej, se prepoved nanaša na vrtce, osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene šole, zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami z izjemo tistih, ki so ustanovljeni za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, srednje šole, višje strokovne šole, domove za učence, organizacije za izobraževanje odraslih ter univerze in samostojne visokošolske zavode.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Velja tudi za dijaške domove, vendar ne za tiste dijake in študente tujce, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča, ter prav tako ne za mladoletnike brez spremstva s statusom prosilca mednarodne zaščite oziroma s priznano mednarodno zaščito.

Podobno velja za študentske domove. Izjema so tako študenti, ki imajo stalno prebivališče v študentskem domu, študentske družine ter študenti tujci in gostujoči profesorji, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča.

Začasno prepoved zbiranja v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih je sicer z odredbo določil že prejšnji minister za zdravje Aleš Šabeder.

Do preklica se zapirajo vse vzgojno-izobraževalne ustanove

Novi odlok ne predvideva organiziranega varstva otrok staršev, ki opravljajo delo v kritičnih sektorjih

Dopolnjena odredba je predvidevala, da bo v času zaprtja vzgojno-izobraževalnih zavodov zagotovljeno nujno varstvo otrok tistih staršev, ki morajo opravljati delo v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti. Novi vladni odlok o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih zavodih tega več ne predvideva, niti v manjših skupinah.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec prosi vse, ki lahko družinam z otroki, ki potrebujejo varstvo, priskočijo na pomoč pri varovanju njihovih otrok, da to storijo. A opozarja, naj to ne bodo starejši oziroma tisti, ki so v primeru koronavirusa v rizični skupini.

Sorodna novica Ustavljen bo javni potniški promet, lokali zaprti, trgovine z živili ostajajo odprte

V pogovoru za TV Slovenija je pojasnila, da je 95 odstotkov staršev našlo rešitve za varstvo otrok, za preostale pa so v stiku z ravnatelji in predstavniki civilne zaščite in župani. "Pozivamo in prosimo, da se poišče rešitev v tem sklopu za individualna varstva. Iskreno naprošamo vse tiste, ki lahko po konceptu medsebojne pomoči in razumevanja priskočijo na pomoč in so zdravi, da se oglasijo in da pomagamo razrešiti te individualne težave," je o varstvu otrok staršev, ki morajo biti v službi, dejala ministrica.

Starši naj se obrnejo na lokalne skupnosti, civilno zaščito, župane, so pa po njenih besedah tudi na ministrstvu odprti za pozive, bodisi neposredno prek njihove službe za stike z javnostmi bodisi prek ravnateljev, ki so v stiku z ministrstvom.

S prošnjo, da se v prihodnjem tednu čim bolj angažirajo glede pomoči pri organizaciji varstva otrok na domu, se je na župane na Twitterju obrnil tudi predsednik vlade Janez Janša. "Za pomoč zaprošam tudi vse zdrave mlade, ki imajo čas. Trenutno je edina varna oblika varstva otrok namreč varstvo na domu," je zapisal.

Precej neznank glede varstva otrok

Kako bo potekal pouk na daljavo?

Sorodna novica Srbija ne sprejema več državljanov Slovenije, Hrvaška lahko zahteva karanteno

Na ministrstvu so sicer že ob predstavitvi uredbe prejšnji teden napovedali pouk na daljavo, neznanke pa so še, kako naj bi potekal. Po ministričinih informacijah je večina osnovnih in srednjih šol ter tudi univerz učencem, dijakom, študentom že poslala navodila glede pouka na daljavo: "Bodisi v imenu šole bodisi pošiljajo učitelji posamezno za svoj predmet staršem neposredno ali pa kar otrokom oz. učencem z jasnimi navodili, kaj se pričakuje, da naredijo v celotnem tednu ali za posamezen dan." "Tudi na TV Slovenija pripravljate vzgojno-izobraževalne programe," je spomnila.

Bo treba izpad pouka nadomeščati? "Več scenarijev imamo pripravljenih. Najprej moramo videti, kakšne bodo razmere in potem končni rezultati. Absolutno sem prepričana, da bomo to rešili po najboljši mogoči poti. Nihče ne bo zaradi te situacije ničesar zamudil, nihče ne bo nobene pravice izgubil ali bil kakor koli drugače oškodovan."

Staršem 50 odstotkov plače

Kot je znano, je uredbo sprejela še prejšnja vlada, ki je opravljala tekoče posle. Ker gre za višjo silo, bodo starši, ki bodo zaradi varovanja otrok morali ostati doma, upravičeni do povračila v vrednosti 50 odstotkov svoje plače oziroma najmanj 70 odstotkov minimalne plače. Ta je letos določena pri 940,58 evra bruto, kar pomeni, da nadomestilo za odsotnost zaradi varstva otroka ne sme znašati manj kot 658,41 evra bruto, piše STA.

Prepovedano organizirano varstvo otrok, pouk bo potekal na daljavo